Novosti Sport Događanja

Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta

17.05.2019. / Petar Brnada

U prostorijama Gradske uprave jutros je održana svečana dodjela ugovora o suradnji i daljnjem sufinanciranju udruga iz područja kulturnih djelatnosti koje brinu o našoj turopoljskoj tradiciji i kulturi po kojima je naš grad danas poznat diljem Europe, ali i svijeta.

Riječ je o ukupno 980 tisuća kuna bespovratnih sredstava osiguranih ovogodišnjim proračunom, a predstavnike kulturno-umjetničkih i umjetničkih udruga te obrta na početku je pozdravio zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec, koji je naglasio da Grad za programe u kulturi iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava.

-Stalo nam je da našu kulturu i naše običaje, našu kulturnu baštinu, upravo vi njegujete i itekako doprinosite i stvarate vrijednost da je naš grad prepoznat i kao grad kulture. Također želimo sve ono što Turopolje može pokazati, a vi to pokazujete na brojnim manifestacijama kako u našoj zemlji tako i diljem Europe i svijeta, mi to želimo financijski pratiti- rekao je Kolarec.

Udrugama se za njihov bogat rad u ime Grada zahvalio i gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši da su udruge iz kulturnih djelatnosti temelj turopoljskog i goričkog identiteta.

-Hvala vam na tome što radite svoj posao već dugi niz godina. Gledajući vas sad ovdje ima nekih koji su došli po prvi puta i koji su novi, ali ima i vas koji ste stupovi našeg identiteta. Ja ću sažeti da kultura nije samo kultura nego je to i naš identitet. Onaj stari turopoljski i plemeniti identitet iz svih onih davnih stoljeća međutim i naš identitet koji je noviji, jednog društva koje se užurbano urbaniziralo nama pa smo od jednog malog sajamskog gradića dobili jedan veliki grad koji je sada šesti po veličini u Republici Hrvatskoj i koji ima ogroman potencijal. To oblikovanje tih svojih temelja, popularizacija i afirmacija našega grada, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, to je u vašim rukama i to vi radite rekao je gradonačelnik Barišić.

Ispred Zajednice kulturno-umjetničkih društava unutar koje djeluje 11 folklornih društava, dvije udruge mažoretkinja, dva zbora i mali vokalni sastav zahvalio se dugogodišnji predsjednik Vladmir Štarkelj koji je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Zbog vaše podrške organizirano je civilno društvo u našem gradu i jako je dobro da je spremno za ova suvremena vremena koja dolaze gdje moramo čuvati ono što je vrijedno u našoj povijesti. Kroz građane smo dali gradu jednu veliku vrijednost da smo otvoreno društvo koje doprinosi da se za ovaj grad čuje svugdje na svijetu. Mi ćemo to raditi i dalje, ja se nadam uspješno, ako ne i uspješnije, da budete vi kao čelnici grada ponosni na nas i da zajedno napredujemo u smjeru kojem trebamo ići, a to je Europa i da budemo europski građani i da na neki način budućim generacijama ostavimo dobre temelje za daljnji napredak- rekao je Štarkelj dodavši da uz poštivanje kulture i umjetnosti naših predaka također žive želja i volja da u gradu postoje i suvremena glazba, plesovi i sve ono što oblikuje suvremeno društvo.

Među udrugama kojima su jutros uručeni ugovori našli su se Plemenita opčina turopoljska, Zavičajno društvo Kravarske gorice, Turopoljske mažoretkinje, VIS Jane, KUD Nova Zora, KUD Čiče, KUD Dučec, Vukovina u srcu, KUD Gradići, gorički Ogranak matice hrvatske, Etno udruga Kurilovec, Udruga umjetnika SPARK, Društvo žena Mraclin, KUD Mičevec, OSS Buševec, Hrvatska udruga Ars, Udruga ZMAG, ali i jedan novi obrt 'Plartforma obrt za medije izvedbene umjetnosti koji je najbolji pokazatelj da se uz očuvanje kulture i tradicije u našem gradu oblikuju i neke nove forme kulturnog djelovanja koje prate suvremena društva.

-Relativno sam 'friška' na ovom polju, ali mi je jako drago da Grad osim Kulturno-umjetničkih društava koji njeguju kulturu i tradiciju prepoznaje i neke nove smjerove i neke nove vidove u izvedbenim umjetnostima, a to je nešto što nudi Plartforma kroz dva projekta koja će ostvariti u ovoj godini. Kroz njih se referira i na edukaciju djece u osnovnim školama kroz čitanje lektire, ali isto tako i na zaštitu okoliša i neke inovativne prakse u reciklaži otpadnih materijala- otkrila nam je osnivačica obrta, Ana Katulić.

Zadovoljan je danas bio i Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče, koji je iskoristio priliku da još jednom pozove sve sugrađane na velike manifestacije koje će se narednih vikenda održavati u Etno naselju Novo Čiče.

Moramo reći da Grad daje veliku potporu, kada se sjetimo 2007. godine kada smo krenuli malo pomalo, danas možemo reći da je Grad prepoznao naš rad u svim tim manifestacijama i aktivnostima. U nedjelju pripremamo gastro-etno biciklijadu gdje nam je cilj promovirati naše Etno naselje. Ja i ovim putem pozivam sve sugrađane da dođu, bit će nam lijepo vrijeme, a očekujemo 500-600 biciklista. Iduću subotu je Chill&Grill, zasada imamo 32 ekipe prijavljene i stvarno možemo reći da Grad stoji iza svake naše manifestacije, a i mi smo svjesni da i mi dajemo gradu puno i to je ono što se od nas i traži- istaknuo je Duvnjak.

Galerija slika

Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta Kroz kulturne djelatnosti do prepoznatljivog turopoljskog identiteta

Podijeli