Združena pokazna vježba „Zaprešić 2019“

Operativne snage sustava civilne zaštite Zagrebačke županije sudjelovale su u združenoj pokaznoj vježbi „Zaprešić 2019“.

Obradila je više tema: potragu za nestalom osobom, požar stambenog objekta sa spašavanjem i evakuacijom, sudar više vozila, akcident s opasnom tvari, požar otvorenog prostora i dobavu pitke vode. Organizirana je s ciljem provjere pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, a među promatračima vježbe bio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. On je s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom i pročelnikom HGSS-a Josipom Granićem potpisao sporazum o dodjeli radio komunikacijske opreme - 3000 ručnih i 900 mobilnih radio-komunikacijskih stanica za vozila.

- Kada govorimo u situacijama opasnima za živote ljudi, ovime smo riješili jednu od ključnih karika u komunikaciji na terenu. Dobra komunikacija znači i pravovremenu koordinaciju i provedbu zadaća - rekao je ministar.

U županijskoj vježbi „Zaprešić 2019“, uz Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije, sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, policajci PP Zaprešić, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, dobrovoljna vatrogasna društva Bistra, Marija Magdalena, Sveta Nedelja, Stupnik, Šenkovec, Zaprešić, Pojatno, Ivanec, Kupljenovo, Hruševec Kupljenski, Strmec, javne vatrogasne postrojbe Zaprešić i Ivanić-Grad, GVP Pliva, tim za kemijsko-biološko-radiološko-nuklearno zaštitu Državne interventne postrojbe Civilne zaštite, županijsko društvo Crvenoga križa - intereventni tim „zapad“, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije - ispostava Zaprešić, Komunalno Zaprešić...

- Svake godine organiziramo ovakvu vježbu kako bi provjerili naše operativne snage, odnosno kako bi kroz određene teme koje su za tu vježbu zadane vidjeli njihovu spremnost, obučenost i koordiniranost. Današnja vježba objedinila je niz tema i pokazala da je organizacija sustava Civilne zaštite na visokoj razini - rekao je župan Kožić. Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan rekao je da se došao uvjeriti u efikasnost i opremljenost sustava civilne zaštite kako bi Skupština, na prijedlog izvršnih tijela, donijela proračun koji će odgovarati stvarnim potrebama na terenu.