Home Vijesti Vijeće usvojilo izvješća o izvršenju proračuna i radu gradonačelnika

Vijeće usvojilo izvješća o izvršenju proračuna i radu gradonačelnika

Na dnevnom redu 14. sjednica Gradskog vijeća bilo je 13. točaka od kojih su među najzanimljivijima bila izvješća o izvršenju Proračuna za 2018. te o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2018. godine.

PODIJELITE

Govoreći o Proračunu, gradonačelnik Dražen Barišić izvijestio je o provedbi programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, javnih potreba u kulturi, školstvu, predškolskom odgoju, tehničkoj kulturi, sportu, djelovanju za mlade, javnim potrebama za djecu te o izvršenju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Prošlogodišnji proračun ostvaren je, što se prihoda tiče, u iznosu od 324 milijuna kuna, što je 91,89 % godišnjeg plana. Ukupni rashodi iznosili su 337 milijuna kuna, odnosno 95 % planiranog iznosa, a iz 2017. godine prenesen je višak od 2,3 milijuna kuna. Gradonačelnik je istaknuo da nije potrebno stvarati depresiju i traumu oko manjka jer je proračun bio održiv, a projekti teku prema dinamici i planu. – Tijekom prošle godine Grad je realizirao velike kapitalne projekte. Neki u potpunosti završeni, a neki su u visokoj fazi realizacije. Ništa od projekata ne staje, dapače, intenziviraju se i planiraju novi, a sve redovne djelatnosti išle su i ići će bez zastoja. – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

U izvješću o radu gradonačelnika u drugom polugodištu prošle godine, Barišić je podsjetio da je u svom trećem mandatu nastavio raditi na projektima koji su se pokazali kao prioriteti: obnovljen je vrtić Ciciban, izgrađen je gradski bazen, što je povijesni projekt, Velika Gorica se etablirala kao rekorder po izdvajanju za obrazovanje, za što odlazi 39,6 % proračunskih sredstava, napravljen je drugi rotor u središtu grada, gradi se Spomen-dom 153. brigade u Velikoj Buni, postavljeni su reflektori na Gradski stadion, izdana je građevinska dozvola za reciklažno dvorište od 3000 četvornih metara u Kirinčićevoj ulici… Iako je oporba ukazala na projekte koji nisu realizirani, poput Aglomeracije, Kučkog mosta i uređenja prometnica u okolnim naseljima, izvješće je na kraju usvojeno.

Rasprave je bilo i oko Izvješća o radu davatelja javne usluge VG Čistoća d.o.o. Direktor Ivan Rak, koji je podnio izvješće, na kritike oporbenih vijećnika da nedostaje konkretnih brojki i pokazatelja odgovorio je da se tu ne govori o poslovanju VG Čistoće nego je to izvješće o radu davatelja javne usluge, u skladu sa zakonskom odredbom.

Usvojena je i Odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 13,5 milijuna kuna, a tim će se sredstvima sufinancirati energetska obnova OŠ Vukovina i OŠ Nikole Hribara. Kako je pojasnila resorna pročelnica Žaneta Štefančić, ukupna vrijednost oba projekta je 31,9 milijuna kuna. – Unutar tih sredstava planirano je 11,8 milijuna iz EU fondova, a iz kapitalnih pomoći 6,5 milijuna kuna. – pojasnila je Štefančić. Damir Šimunić iz SDP-a ocijenio je ovu investiciju apsurdnom i nelogičnom. – U drugim krajevima Hrvatske obnovljeno je puno više škola za puno manji ili isti novac U Osječkoj-baranjskoj županiji je energetska obnova 19 škola (četiri srednje i 15 osnovnih) stajala 62 milijuna kuna, u prosjeku 3,2 milijuna kuna po školi. U Rijeci je za osam osnovnih škola i šest vrtića izdvojeno 11 milijuna kuna. A mi za dvije škole trebamo 32 milijuna kuna. Kakvi su projektanti to izračunali? – pitao je Šimunić.

Pročelnik Domagoj Ilečić odgovorio je da su ti projekti dugo i ozbiljno pripremani, a projekcijama troškova bavila se struka. – Imali smo sedam različitih ponuda za provedbu projekta i potvrdilo se da procijenjene cijene odgovaraju tržišnima. Radi se o EU sredstvima, niti jedna kuna se ne dodijeli a da ne prođe najstrože kontrole koje postoje u sustavu javne uprave. – istaknuo je Ilečić, dodavši da OŠ Nikole Hribara ima 6000 m² te je među pet najvećih škola po površini u Hrvatskoj.

Inače, u redovima MOST-a došlo je do promjena: Marko Šimac je svoj mandat stavio u mirovanje, a na njegovo mjesto došao je Damir Slojšek.