Slovenci prodaju 
dionice Jelšingrada

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2019. u 22:00
Ljevaonica je potonula u velike dugove, Foto: PD

Jelšingrad Livar je prošlu godinu završio s gubitkom od 1,6 milijuna KM (oko 6,4 mil. kuna) dok je akumulirani gubitak kompanije na kraju 2018. bio veći 34 milijuna maraka.

Slovenski većinski vlasnici Jelšingrad Livar Ljevaonice čelika iz Banja Luke prodaju svoje dionice kompanije koje se u posljednje vrijeme suočava s velikim financijskim poteškoćama, javlja portal Capital.ba.

Na prodaju je ponuđeno 15,1 milijun dionica koje su u vlasništvu dioničara Livar iz Ivančne Gorice i 8,8 milijuna dionica u vlasništvu Exoterm Holdinga iz Kranja. To ukupno čini 67,98 posto dionica.

Drago Božić, predsjednik Sindikalne organizacije Jelšingrad Livar, koja djeluje pri Savezu sindikata RS, rekao je za portal da je javni poziv u Sloveniji raspisan ranije.

“To znači da oni više nisu zainteresirani da posluju ovdje. Tvornica je dosta zapuštena, nije u nju dovoljno ulagano, iako trenutno imamo dosta narudžbi. Problem je što je tvornica u velikim dugovima i oni se sada povlače iz svega toga“, rakao je Božič i dodao da su plaće redovite.

Jelšingrad Livar je prošlu godinu završio s gubitkom od 1,6 milijuna KM (oko 6,4 mil. kuna) dok je akumulirani gubitak kompanije na kraju 2018. bio veći 34 milijuna maraka. Tekuće obveze kompanije veće su od tekuće imovine za čak 15,6 milijuna KM.

Vlada RS u više navrata izlazila je u susret toj kompaniji i odgađala prinudnu naplatu dospjelih poreznih obveza, a takvu odluku je donijela i krajem prošle godine kada je naložila Poreznoj upravi RS da do 30. lipnja 2019. odgodi plaćanje dospjelih obveza Jelšingrad Livaru, uz preporuku da redovno izmiruje tekuće obveze i da u ovoj godini poduzme aktivnosti na financijskoj 
konsolidaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close