Povežite se s nama

Sport

Gračan: U Velikoj Gorici osjećamo se kao doma, ne želimo nigdje drugdje

Hrvatska U-21 reprezentacija u četvrtak navečer (20 sati) na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici otvorit će novi ciklus prijateljskom utakmicom protiv olimpijske reprezentacije UAE-a. U našem gradu se najbolji mladi nogometaši i pripremaju, i uživaju…

Objavljeno

na

Još jedan kvalifikacijski ciklus je pred mladom reprezentacijom Hrvatske, generacijom U-21. Novo je društvo u skupini kroz koju će naši klinci loviti Euro 2021. u Sloveniji i Mađarskoj, tu su uz nas i Škoti, Grci, Česi, Litavci i simpatični dečki iz San Marina, novi je najveći dio momčadi, ali neke stvari tu se ne mijenjaju. Za početak, Velika Gorica bila je i ostala baza ove reprezentacije, grad iz kojeg se kreće u sve izazove.

– U Velikoj Gorici se osjećamo odlično, zato tu stalno i dolazimo. Ovdje imamo izvrsne uvjete za trening, HNK Gorica maksimalno nam izlazi u susret, a i u hotelu se osjećamo jako dobro, praktički kao kod svoje kuće. Udomaćili smo se, sve nam odgovara i nema razloga da bilo što mijenjamo – kaže izbornik Nenad Gračan, čovjek koji je Hrvatsku U-21 odveo na Euro ovog ljeta.

Bilo je to prvi put nakon 2004. da su se hrvatski talenti našli na kontinenatalnoj smotri, u tom društvu bio je i igrač Gorice Marijan Čabraja, a sad su na red došli neki novi klinci.

– Teško je ovdje govoriti o  potpuno novoj generaciji. Da, ima tu puno novih igrača, koji se tek trebaju ukomponirati u sve ono što tražimo. S obzirom na posljednje rezultate koje smo imali, podigli smo ljestvicu prilično visoko, jer u posljednja tri ciklusa dvaput smo bili prvi u kvalifikacijskoj skupini. Uostalom, nakon 15 godina smo otišli i na Europsko prvenstvo. Sigurno su toga svi igrači svjesni, kao što je sigurno i da im je svima to dodatni motiv na svakoj utakmici, ali i treningu – kaže izbornik Gračan.

Prva prilika da ove “renovirana” momčad počne dobivati svoje konture bit će u četvrtak navečer, naravno, u Velikoj Gorici. Na našem Gradskom stadionu u 20 sati počinje prijateljski ogled s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Riječ je o protivniku koji je nepoznanica za sve nas, ali znamo da se radi o olimpijskoj reprezentaciji, o igračima koji su stariji od naših i po dvije godine. Međutim, nama je najvažnije da u ovakvim utakmicama isprobamo sve igrače, da vidimo u kakvom su stanju i kako će se prilagođavati našim zahtjevima. U budućnosti ćemo isprobati još neke, priključiti ih, ali za sve njih je u prvom redu važno da imaju kontinuitet u svojim klubovima – logično rezonira izbornik.

Velika Gorica stalna je baza mlade reprezentacije, a to će i ostati u budućnosti, kaže izbornik… Foto: David Jolić/cityportal.hr

U svome kadru ima zanimljivih igrača, dio njih iza sebe ima i inozemna iskustva, društvo iz Dinama i ozbiljne europske utakmice… I zato je prilično jasno tko bi tu trebao voditi glavnu riječ. I koji su ciljevi.

– Bitno nam je da sve ove igrače, bez obzira na njihovu dobu, lagano uvodimo u proces, pogotovo u slučaju kad osjetimo da sutra mogu zaigrati za A reprezentaciju. Evo, i na Euru je bilo deset igrača koji su i dalje ovdje, s nama. Svi osim Brekala, koji je već otišao u A reprezentaciju. Od svih njih, koji su tu već neko vrijeme, očekujem da budu i vodilja novima, budući da već znaju način rada, a naravno da se od njih očekuje i da na terenu budu nositelji igre. Prije svega tu mislim na Moru, Sosu, Majera, Ivanušeca, Kulenovića, Šempera, Bradarića… Ne želim nekoga zaboraviti, ali svakako su to sve vrlo talentirani igrači pred kojima su lijepe karijere – kaže Gračan.

Skupinu koja stoji na putu Hrvatskoj do Eura označit će teškom i zahtjevnom, svjestan je svega što njegovu momčad očekuje, i baš zato će biti posebno važno u utorak dobro startati. U Šibeniku, na Šubićevcu, protivnik će biti Škotska.

– O škotskom stilu nogometa znamo sve, oni su uvijek vrlo agresivni i vrlo kvalitetni, a takva će sigurno biti i ova njihova momčad. Nama je najvažnije ići utakmicu po utakmicu, početak je uvijek najteži, jer tek treba uklopiti nove igrače, ukomponirati igru tako da budemo jednako dobri kao u prethodnim ciklusima. U Šibeniku nas sigurno čeka teška utakmica, ali ja očekujem pobjedu, što bi nam bilo iznimno važno na početku jedne nove priče – kaže Gračan.

Za početak, za skupljanje samopouzdanja, puno bi značio i dobar rezultat protiv UAE-a. Ulaz na Gradski stadion u četvrtak navečer bit će besplatan, i izbornik i igrači voljeli bi da na tribinama bude što više ljudi, da im ljubitelji nogometa iz našega kraja pomognu da ulove zalet za sve što ih čeka. Kao što bi i bilo normalno u “njihovoj kući”, u gradu u kojem se osjećaju kao doma…

Sport

Šampioni!!! Klinci, vi ste zakon!

Pioniri HNK Gorice pobijedili su Rijeku 4-3 na glavnom terenu Gradskog stadiona, u zadnjem kolu 1. NL, i osvojili naslov prvaka Hrvatske! Na ponos cijeloga grada, cijeloga kluba, cijele omladinske škole… Bravo, dečki!

Objavljeno

na

Objavio/la

Pod nogama je bio travnjak glavnog terena, na tribinama nekoliko stotina uzbuđenih gledatelja, cijele obitelji i gomila prijatelja, svi zainteresirani dobronamjernici i prijatelji turopoljskog nogometa, a pred njima samo jedan cilj – ovo ne smijemo izgubiti! Pioniri Gorice borili su se s novim okruženjem, s velikom pozornošću sa svih strana, a u svemu tome i sa samima sobom. Jedan bod nedostajao im je do povijesnog, velikog uspjeha za nogometnu školu HNK Gorice, za velikogorički sport općenito, jedan koračić dijelio ih je od ostvarenje velike želje, a taj koračić su i napravili!

Izveli su to onako kako oni i najbolje znaju, karakterno, odlučno i nimalo nalik na “obične” klince iz osmog razreda. Ovo je jedna posebna generacija mladih ljudi i nogometaša, ovo je momčad koja je zaslužila s ponosom, na sav glas reći:

“Mi smo prvaci Hrvatske!”

U utakmici odluke, pod velikim pritiskom, nekoliko sati nakon što je Lokomotiva napravila ono što nije smjela, dobila Dinamo u zadnjem kolu, u trenucima kad su ovisili samo o sebi, pioniri Gorice su – isporučili. Iako su čak tri puta gubili, padali u minus, svaki put su znali odustati i uzvratiti. Na kraju su i preokrenuli, završili jednu briljantnu sezonu onako kako su je i zavrijedili završiti, pobjedom u ludilu od utakmice.

A to ludilo počelo je u 20. minuti. Gradski stadion je zanijemio nakon što je igrač Gorice Zvonimir Ivec loptu poslao u svoju mrežu i doveo vrlo dobre Riječane u prvo vodstvo u nizu. Odgovor je stigao već pet minuta poslije, i to u izvedbi dečka koji je silno nedostajao u posljednjih nekoliko utakmica. Mihael Kelava kapetan je U-15 reprezentacije, jedan od glavnih igrača ove momčadi, a upravo je on u 25. minuti izjednačio rezultat.

Međutim, malo potom – novi šok! Karlo Radusin je umaknuo pažnji goričke obrane i Rijeka već u 27. minuti ponovno vodi. Ovoga puta odgovor je bio još brži, ekspresniji, ali s novim igračem u glavnoj ulozi. Juraj Frigan također je reprezentativac, ranije u nedjelju odradio je krizmu, a u 28. minuti vratio je rezultat na početak. Ni pola sata nije prošlo, a veliki semafor na Gradskom stadionu pokazuje: 2-2!

I bilo bi sve puno lakše da se s tim rezultatom otišlo i na predah nakon prvih 35 minuta, ali ništa od toga… Gael Savković u posljednjoj minuti prvog dijela vratio je prednost Rijeci, koja je povela i treći put u samo 15 minuta. Srećom po Goricu, treći i posljednji put.

Nervoza na tribinama je rasla, počeli su se paliti i reflektori, kako bi scenografija bila upotpunjena, a na ulasku u posljednjih 20 minuta utakmice konačno se Gorica ponovno vratila u igru. Mihael Kelava izjednačio je na 3-3 u 52. minuti udarcem s bijele točke, što je značilo da Gorica ponovno ima rezultat koji joj osigurava naslov prvaka, ali naravno da ovi klinci nisu imali namjeru na tome stati…

Tribine Gradskog stadiona eksplodirale su samo četiri minute poslije, kad je Kelava kompletirao svoj hat-trick i postavio konačnih 4-3. Prvi put mladi Goričani su poveli, a to vodstvo znali su sačuvati do kraja. Jednako kao što su znali i burno, vrlo emotivno proslaviti ovaj strašan uspjeh koji će se pamtiti.

Nije ovo uzrasna kategorija u kojoj je rezultat primarna stvar, tako su i prema igračima cijele ove sezone i komunicirali prema igračima, puno je važnije da što više ovih dječaka jednoga dana izraste u ozbiljne seniorske igrače, ali nekako je lakše odrastati uz pobjede. I, u ovome slučaju, uz trofeje. Ovi dečki zaslužili su sreću i zadovoljstvo koje su doživjeli, jer oni su ponos grada, kluba, nogometne škole, svoga trenera Borisa Trivunova.

U posljednjoj pobjedi u sezoni u kojoj su doživjeli samo jedan jedini poraz sudjelovali su, svatko na svoj način, ovi dečki:

Ivan Grahovac, Luka Čolić, Dario Župetić, Jakov Miholić, Zvonimir Ivec, Jan Cindrić, Francis Chinedu Echue, Ivan Bilobrk, Juraj Frigan, Luka Drčelić, Mihael Kelava, Miroslav Karkačov, Fabio Čagalj, Elisandro Kožina Aranha, Frano Antolić, Marko Rezek, Luka Petračija i Stjepan Prahir.

Nije to i kompletan kadar, neki su ovom prilikom bili i uz teren, izvan sastava, ali o svima njima ćemo detaljnije ovih dana…

Zasad je dovoljno zaključiti: Bravo, klinci, vi ste zakon!

Nastavite čitati

Sport

Polet protiv Kloštra do nova tri boda

Objavljeno

na

Objavio/la

Polet je poveo golom Ivana Zagorca, u 27. minuti buševski napadač je ostao sam u šesnaestercu gostiju, te s 7-8 metara špicom kopačke loptu poslao u mrežu. Isti igrač podebljava vodstvo svoje momčadi drugim golom na utakmici, prije gola Zvonimir Matušin je s desne strane pogodio vratnicu, lopta se odbila do Zagorca na kojih pet-šest metara od gola, buševski strijelac je elegantno pogađa iza gol linije. U drugom dijelu utakmice Polet je i nadalje bio nadmoćan, pogođene su tri prečke – Matušina, Galovića i Matkovića. Tek u 84. minuti Matušin proigrava Šečića, koji vara svog čuvara i poentira za 3:0, Polet je tada i rezultatski zaključio utakmicu, još jednom pobjedom ovog proljeća.

JŽNL, 25. kolo

POLET (B) – KLOŠTAR 3:0

Buševec. SRC Zvrnik. Gledatelja 50. Sudac: Čerkez (Vrbovec). Pomoćnici: Krznarić (Velika Gorica) i Jukić (Farkaševac).

STRIJELCI: 1:0 – Zagorec (27), 2:0 – Zagorec (39), 3:0 – Šečić (84).

POLET (B): Petrac (od 46. Halilić), Matković, Ivkić, Ribarić (od 57. Šečić), Zagorec, Matušin (od 76. Sučić), Stuparić, Jušić, Galović, Brajković, Dejanović (od 57. Janječić). TRENER: Josip Rožić.

KLOŠTAR: Platužić, Grabić (od 67. Šarić), Jagodin, Marković (od 81. Zubatović), Pagadur, Mizan, Filipović (od 62. Kelić), Dodić, Lepotinec, Tadić, Agatić (od 81. Domitrović). TRENER: Mladen Penezić.

Nastavite čitati

Sport

Još nije gotovo, pionirima na Glavnom treba barem bod za titulu!

Nakon što kadeti HNK Gorice od 16 sati odrade svoju utakmicu protiv Rijeke, od 18 sati na teren će pioniri, također protiv Rijeke. Lokomotiva je pobijedila Dinamo i preskočila ih za bod, a toliko Goricu i dijeli od titule prvaka države – jedan jedini bod!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako god završila, što god ostane zapisano na njezinim posljednjim stranicama, priča o sezoni 2023/24. u životima pionira HNK Gorice bit će ukrašena samo najraskošnijim metaforama. Velika Gorica u momčadskom sportu nikad u svojoj povijesti nije imala najbolju momčad u državi, barem ne kad pričamo o najpopularnijim i najmasovnijim sportovima, a ova je generacija “osmaša”, na čelu s trenerom Borisom Trivunovom, na korak do tog uspjeha došla u nogometu. Najmasovnijem, najpopularnijem sportu, u konkurenciji svih dječaka iz cijele zemlje koji sanjaju veliku nogometnu karijeru…

Ostalo je pionirima Gorice još samo 70 minuta nogometa u ovoj sezoni 1. NL za pionire, najvišeg ranga u hrvatskom nogometu tog uzrasta, od naslova prvaka države dijeli ih samo jedan bod i uzalud je svo smirivanje, spuštanje na zemlju, ponavljanje da rezultatskog imperativa nema. Svemu tome unatoč, ovi klinci znaju što su napravili, do kud su došli i što ih čeka. Pred njima je utakmica koju će vjerojatno svatko od njih pamtiti do kraja života i zato gore od želje da se dokažu i pokažu, da uzmu zasluženu konačnu nagradu.

Cijele ove sezone doživjeli samo jedan jedini poraz, a ostane li tako i nakon ogleda s Rijekom u nedjelju od 18 sati, Gorica će uzeti titulu. Jedan bod bit će dovoljan za mnogima od njih vjerojatno jedini naslov prvaka države u životu, pobjeda bi bila idealan način za završetak sezone, a nadali smo se da neće biti potrebno niti jedno niti drugo. Međutim, ništa od toga…

Naime, u prijepodnevnom terminu, od 10 sati, na Kajzerici su igrali drugoplasirana Lokomotiva i četvrtoplasirani Dinamo. Sve osim pobjede “lokosa” donosilo je Gorici titulu bez obzira na ishod njezine posljednje utakmice, no završilo je pobjedom Lokomotive 4-2. I to puno lakšom i uvjerljivijom nego što govori rezultat, budući da je Lokomotiva već nakon 23 minute vodila 4-0 protiv očito prilično indisponiranih mladih dinamovaca.

Tu je sve, dakle, vrlo brzo postalo jasno, pa će se na kraju dogoditi ono za što se trener Trivunov i njegovi igrači pripremaju cijeli ovaj tjedan. Gorica će morati ići na pobjedu da bi uzela (barem) bod i osvojila titulu. Talentirana gorička generacija pokušat će taj cilj ostvariti na velikoj sceni, tamo gdje se za bodove inače bore seniori. Pitali su ih iz kluba, naime, gdje žele igrati odlučujuću utakmicu, a odgovor je bio jednoglasan:

– Na glavnom terenu!

Želju su im iz kluba uslišali, dva dana nakon seniorske pobjede nad Rudešom na istom će se igralištu za pobjedu protiv Rijeke boriti neki novi klinci, neki budući prvotimci. Kulise će biti spremne, roditelji, prijatelji i svi ostali navijači imat će dovoljno mjesta na tribinama, koje će, duboko se nadamo, biti lijepo popunjene.

Ovo je posebna utakmica, ovo je posebna generacija, zaslužili su ovi dečki i posebnu pozornost…

Nastavite čitati

Sport

FOTO Turopoljac izgubio od Klasa

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuče, 11.05.2024.  JŽNL-25.kolo: Turopoljac – Klas 1:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Turopoljac je u susretu 25. kola JŽNL-e izgubio (iznenađujuće) od Klasa iz Mičevca rezultatom 1:2, nakon što su u prvom poluvremenu imali dva gola zaostatka. Gosti su se od početka susreta postavili kao momčad koja se želi nadigravati, a ne samo braniti.

Kuče, 11.05.2024.  JŽNL-25.kolo: Turopoljac – Klas 1:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hladan tuš za domaće već u 4. minuti kada je Jerko Majić pogodio mrežu za vodstvo Klasa – 0:1. Svi pokušaji Turopoljca da izjednači bili su bezuspješni, a onda iskusni Ivan Babić u 38. podiže na – 0:2!

Kuče, 11.05.2024.  JŽNL-25.kolo: Turopoljac – Klas 1:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon odmora utakmica je nastavljena vrlo obećavajuće za domaćina, jer je u prvoj minuti nastavka opravdano dosuđen kazneni udarac zbog prekršaja. Siguran s bijele točke bio je Filip Saraf za – 1:2. Ubrzo je i na drugoj strani dosuđen udarac s 11m zbog prekršaja, za čuđenje i prosvjede domaće momčadi. Kapetan Klasa Filip Petir nije bio precizan, lopta je visoko odletjela preko grede i rezultat je ostao nepromijenjen.

Kuče, 11.05.2024.  JŽNL-25.kolo: Turopoljac – Klas 1:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uslijedila je igra povišenih tenzija u kojoj se sudac nije najbolje snašao te je dijelio opomene i jednima i drugima. Turopoljac svoju bolju igru i nekoliko vrlo izglednih prigoda nije uspio pretvoriti bar u jedan pogodak za izjednačenje i Klas je ipak zasluženo odnio bodove u Mičevec.

Kuče, 11.05.2024.  JŽNL-25.kolo: Turopoljac – Klas 1:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Turopoljac(-1) (25 15 2 8 66:32 46) je s 46 bodova na 2. mjestu u trenutačnom redoslijedu, a Klas (25 10 4 11 38:49 34) je s 34 boda na 10. mjestu.

Galerija fotografija

Jedinstvena županijska nogometna liga 2023./2024., 25. kolo

NK Turopoljac – Klas (Mičevec) 1:2 (0:2)

Kuče. Igralište: ŠRC Kuče. Gledatelja 80. Subota, 11.05.2024., 17:30 sati. Sudac: Marko Šokec (Bunjani). Pomoćni suci: Matija Spudić (Ivanić Grad) i Hrvoje Tišljar (Križ). Delegat: Ivica Krezo (Kloštar Ivanić). Strijelci: 0:1 – Majić (4′), 0:2 – Babić (38′), 1:2 – F.Saraf (46′ – 11m).

TUROPOLJAC: Bolšec, Domić, Perić, Gogić, F.Saraf, Čaić, Šutalo, Horvat, J.Saraf, Antolčić, V.Lučić (cap.). Trener: Stiven Žitnik.

KLAS: Vondra, Petir (cap.), Majić, Lovretić, Babić, Gusak, Županić, Celčić, Caganić, Janić, Šteko. Trener: Srđan Marković.

Nastavite čitati

Sport

FOTO Sigurna pobjeda Tigra lidera Lige

Objavljeno

na

Objavio/la

Vukovina, 11.05.2024.  4.NL Središte B-25.kolo: Ban Jelačić-Tigar Sveta Nedelja 0:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Momčad Bana Jelačića je u 25. kolu 4. NL Središte Zagreb skupina B izgubila rezultatom 0:2 od lidera Tigra Sveta Nedjelja, a strijelci za zasluženu pobjedu bili su Fran Derkuća i Josip Mohač.

Vukovina, 11.05.2024.  4.NL Središte B-25.kolo: Ban Jelačić-Tigar Sveta Nedelja 0:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vukovina, 11.05.2024.  4.NL Središte B-25.kolo: Ban Jelačić-Tigar Sveta Nedelja 0:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Susret u prvom poluvremenu karakterizirala je obostrano otvorena igra, a napadi su završavani uglavnom bez preciznih udaraca. Iskusna momčad gostiju imala je nešto veću prevlast u sredini, ali promašili su dvije zrele prigode. Domaći su najbliže pogotku bili u ranoj fazi utakmice kada je projektil Matea Nikića s lijeve strane zamalo završio izvan vrata.

Vukovina, 11.05.2024.  4.NL Središte B-25.kolo: Ban Jelačić-Tigar Sveta Nedelja 0:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti su došli u vodstvo u 29. minuti kada je domaća obrana slabo reagirala na ubačaj iz kuta, a Derkuća je skoro neometan glavom spustio loptu u bliži kut za – 0:1! Sva nastojanja domaćih u drugom poluvremenu da dođu do izjednačenja nisu uspjela, a Mohač je u 71. minuti povisio vodstvo Tigra na dva razlike i gosti su bez problema zabilježili svoju 22 pobjedu u 25 odigranih utakmica!!

Vukovina, 11.05.2024.  4.NL Središte B-25.kolo: Ban Jelačić-Tigar Sveta Nedelja 0:2. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ban Jelačić (25 6 4 15 22:44 22) je s 22 boda na 12. mjestu u trenutačnom redoslijedu, a Tigar (25 22 2 1 74:11 68) je sa 68 bodova uvjerljivo na prvom mjestu.

Galerija fotografija

4.NL Središte Zagreb skupina B 2023./2024., 25. kolo

NK Ban Jelačić – GNK Tigar Sveta Nedelja 0:2 (0:1)

Vukovina. Gledatelja 70. Subota, 11.05.2024., 17:30 sati. Sudac: Dejan Šoufek (Novska). Pomoćni suci: Krunoslav Blažeković (Sisak) i Krunoslav Anić (Križ). Delegat: Tomislav Matoc (Zaprešić). Strijelci: 0:1 – Derkuća (29′), 0:2 – Mohač (71′).

BAN JELAČIĆ: Buđak, Rovišan (od 79. Miletić), Landeka (od 67. Vuksanović), Simichen, Bubalo, Maslač (od 67. Klasnić), Artuković, M.Nikić (cap.)(od 79. Song), Milatović, Ivanković, M.Memić (od 67. Nezirović). Trener: Hrvoje Jančetić.

TIGAR: Razum, Pavlica, Matošević, Brujić (cap.), Galić, Pokrivač, Višić, Rak (od 46. Mohač), Mandić (od 46. Kenda, od 73. Starčević), Držić, Derkuća. Trener: Ratko Ninković.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno