Novosti Sport Događanja

'Bl. Alojzije Stepinac- između činjenica i krivotvorina': Zavirite u srž montiranog političkog procesa

09.10.2019. / Petar Brnada

Po redu 238. izdanje Matičinog četvrtka donosi predavanje naslova 'Blaženi Alojzije Stepinac- između činjenica i krivotvorina' koje će održati dr. sc. Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest Zagreb, a bavit će se falsificiranom i insinuiranom dokumentacijom koja se koristila za montirani politički proces kardinalu Stepincu.

Kako navode iz Matice hrvatske, u doba priprema u jesen 1946. za montirani politički proces tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepinca komunistička optužba pripremila je obilan „dokumentarni“ materijal, koji je počivao na iskrivljivanju činjenica, poluistinama, insinuacijama i krivotvorinama. Taj je materijal objavljen kao zbirka „dokumenata“ pod naslovom Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera.

Danas je ipak puno poznatija knjiga beogradskog sveučilišnog profesora i povjesničara po struci Viktora Novaka Magnum crimen: pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj, koja je prvobitno objavljena u Zagrebu 1948. godine.   

-Iako je u obje knjige isticano da se temelje na dokumentima, ipak stoji činjenica da se obje temelje na insinuacijama i krivotvorinama. To pokazuje da komunističke vlasti nisu raspolagale s vjerodostojnim izvorima koje bi nadbiskupa činili stvarno krivim za ono za što je bio optuživa kažu iz Matice.

Kako dodaju, o nepostojanju dokaza govore i kasnije izjave nekadašnjih komunističkih dužnosnika, a o tome posredno govori i ponašanje onih u Srbiji i nekih pojedinaca u Hrvatskoj koji i dalje ustraju u optužbama iz 1946. godine. Pritom tek ponavljaju ono što je napisano 1946. i 1948. godine.

Može se reći da je jedina novost u odnosu na „dokumente“ činjenica kako je otkriveno da su njihovi tvorci u nedostatku dokaza koristili pamflet pod naslovom Krvava crkva, koji je tijekom rata napisao nekadašnji hrvatski književnik i tadašnji bliski suradnik Draže Mihailovića, Đuro Vilović.

Predavanje će se u Muzeju Turopolja održati u četvrtak, 10. listopada, s početkom u 18:30 sati.

Foto: Župa bl. Alojzija Stepinca Velika Gorica

Podijeli