Home Izdvojeno Plava košulja i zelena marama? Danas su skauti u gradu!

Plava košulja i zelena marama? Danas su skauti u gradu!

Oko 250 djece i voditelja okupilo se u Gorici na memorijalu "Nitko da ne dođe do prijatelj drag"

PODIJELITE
Foto: Arhiva 2019.

Lijep sunčan dan ne može biti bolji poziv za boravak u prirodi, na travi, pod krošnjama drveća, pa ako se tu još ušulja kakva igra, skok ili šetnja, dječjem veselju nema kraja. Oko 250 klinaca, skauta i njihovih voditelja danas su u Velikoj Gorici, na već tradicionalnom memorijalu „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“. Podigli su šatore, razvukli deke, konopce, druže se, igraju i uče. Nek se zna da su danas skauti u Velikoj Gorici.

„Došlo nam je danas puno prijatelja na igru i druženje“, govori nam predsjednik Turopoljske udruge skauta „Tur“ Alen Konjević dok nabraja koje sve zadatke, igre i akcije obavljaju. „Ovdje će savladati i pokazati znanje i tehnike paljenja vatre, signalizacije Morseovim znakovima, podizanje šatora, vezanje čvorova i prvu pomoć u teoriji i praksi. Stavljamo ih u realne situacije kako bi znali što činiti ako se član patrole ozlijedi u prirodi. Osim toga, tu su i poligoni spretnosti i ograničenja, gađanje lukom i strijelom ili pikado“, govori nam Konjević.

Turopoljski skautski memorijal jedinstven je u Hrvatskoj jer nosi ime i spominje se Tihomira Tomašića Tihice, izviđača koji je s 28 godina krenuo u Domovinski rat, na Slavonsko bojište, te je pogubljen na Ovčari. „Želimo da naša djeca znaju za Tihicu. I ne samo za njega, za sve branitelje koji su stradali u Domovinskom ratu, a posebno s našeg područja“, govori Konjević. Zato će popodne i do gradskog groblja, do spomenika braniteljima i Tihomirovog groba, a potom i u gradske parkove, trgove i šetališta gdje će se upoznati s poviješću i kulturnom baštinom Velike Gorice.