Novosti Sport Događanja

Da bi posao na Facebooku uspio potrebno je uložiti: Kada i koliko otkrio nam je Claudio Kramarić

17.10.2019. / Romana Šimek

Na još jednom od predavanja o Facebook oglašavanju Claudio Kramarić, poduzetnik i predavač na Algebri za digitalno oglašavanje, polaznicima je prezentirao prednosti koje društvene mreže nose za poslovanje. Kroz svoju karijeru prošao je razne poslove, tako je bio dugi niz godina novinar, urednik, a zadnjih sedam godina bavi se isključivo digitalnim marketingom. Radionicu organizira velikogorička razvojna agencija VE-GO-RA, u suradnji s Googleom i Otvorenim učilištem Algebra,  kao dio programa Google Digitalne garaže.

Osim značaja društvenih mreža, polaznici su dobili uvid u funkcioniranje sustava oglašavanja na društvenim mrežama, a naglasak je bio na sustavu oglašavanja na dominantnoj društvenoj mreži u Hrvata – Facebooku. Za većinu brendova to je idelan kanal za povezivanje s kupcima. No, da bi se povezali s kupcima, potrebno ih je navesti da dođu u kontakt s određenom Facebook stranicom. Odličan alat za to nudi Facebook putem vlastitog sustava oglašavanja.

Facebook oglašavanje nudi odličan sustav targetiranja. Naime, svi na Facebooku dobrovoljno odaju svoje informacije koje poduzetnicima mogu koristiti kod dosezanje baš određene ciljne skupine. Tako se naši oglasi mogu targetirati po godinama, spolu, lokacijama, interesima, jezicima i još mnogim drugim stvarima. 

-I bez oglašavanja je nužno biti na društvenim mrežama jer su tamo uperene oči korisnika, bez obzira o kojoj usluzi ili ciljanoj publici govorimo. Konkurencija je izrazito velika, potrebno je uložiti određen iznos, no svatko prema svojim mogućnostima određuje budžete za takvu vrstu promocije. Unazad dvije godine oglašavanje na Facebooku drastično se promijenilo- kazao je Claudio.

Na radionici smo imali priliku čuti izvrstan primjer, gdje je vlasnica OPG-a podijelila svoje iskustvo navodeći kako za 100 eura uloga mjesečno ostvari prihod od 4 tisuće eura. 

No, prije bilo kakvog ulaganja potrebno je procijeniti kakva nam je publika, zatim s oglašavanjem krenuti korak po korak. To može biti 5, 10, 15 ili 50 dolara, a feedback koji ćete dobiti bit će iznimno koristan za vaše poslovanje. 

Budžet i načini plaćanja

Budžet oglasa možete definirati na dnevnoj bazi (Per day) ili za cijelo vrijeme planiranog (Lifetime Budget), kada  je moguće odrediti točan datum i sat početka i završetka oglašavanja uz točan izračun novca kojeg je potrebno uložiti. Važno je znati da se sve odabrane opcije mogu naknadno izmijeniti.

Facebook vam može naplaćivati oglase po cilju kampanje (Page Likes, Post Engagements, App Installs…). Zatim, druga je opcija naplaćivanje oglasa po prikazu (Impressions), a odnosi se na plaćanje za tisuću prikaza oglasa. Zadnja opcija je plaćanje po kliku (Clicks ili CPC). Oglas plaćate samo kada korisnik klikne na vaš oglas.

Naplaćivanje oglasa može biti automatski podešeno, pa tada Facebook automatski optimizira naplaćivanje u okviru zadanog budžeta ili ručno, kada korisnik sam zadaje cijenu. Cijenu prilagodite vašim potrebama i mogućnostima. Neke objave sponzorirat ćete sa svega nekoliko dolara, dok ćete druge sponzorirati sa nekoliko desetaka dolara (u slučaju da ostajemo u rangu malih i srednjih poduzetnika). Dobar omjer korištenja budžeta pronaći ćete tek nakon nekog vremena oglašavanja kada vidite koji je način targetiranja najpovoljniji za vas, koje objave lako postaju viralne, a koje ne potiču korisnike na dvosmjernu komunikaciju i ostaju nezapažene.

-Najbolje bi bilo, kada je riječ o Facebooku i Instagramu, da se ljudi ne pitaju kako ćemo vam nešto prodati, već kako vam možemo pomoći. Oni koji imaju trgovine offline, trgovinu od cigle, trebaju dobro slušati svoje korisnike i kupce, koja su to najčešće postavljana pitanja, da bi znali sastavljati dobar sadržaj za Facebook koji će onda vidjeti i šira publika koju zanima određeni proizvod ili usluga. Ne forsirati prodaju i -akcija -akcija -akcija, već širiti priču o svom brandu- poručio je Claudio. 

Budite autentični – S vašim Facebook fanovima podijelite samo originalan sadržaj za koji doista mislite da je kvalitetan i drugačiji od već viđenog. Zaboravite na objavljivanje sadržaja koji je već mnogo puta dijeljen ili na aktivnost na stranici samo kako biste ispunili broj planiranih mjesečnih objava. Odgovarajte na vrijeme – To vrijeme je u roku od najviše 20 minuta, a ne u roku nekoliko dana. Fanovi ne žele predugo čekati na odgovor i ne toleriraju vaše ignoriranje. Ako u tom trenutku ne znate odgovor i morate se konzultirati s onima koji znaju, korisnicima dajte do znanja da radite na tome da što prije dođete do željenog odgovora i ispričajte im se na čekanju. Držite se plana: Kontinuirana i pomno isplanirana aktivnost na Facebooku daje vam priliku da se što bolje povežete s fanovima i što brže zadobijete njihovo povjerenje. Također, stavljanje tjednih ili mjesečnih objava u raspored štedi vaše vrijeme i omogućava vam bolju preglednost i kontrolu nad njima.

Podijeli