Novosti Sport Događanja

FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala

26.10.2019. / Petar Brnada

U veliku nacionalnu akciju 'Zasadi drvo, ne budi panj' koja se ovog vikenda provodi na području čitave Republike Hrvatske izrazito se aktivno uključila i Velika Gorica sa svojim gradskim poduzećima, školama, vrtićima, roditeljima, djecom i svim ostalim zainteresiranim građanima koji su svjesni važnosti očuvanja okoliša.

Naime, riječ je o građanskoj inicijativi koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena te se njome nastoji potaknuti građane, udruge, tvrtke i slično da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana, 25. 26. i 27. listopada diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Takva akcija jutros je i službeno započela na dječjem igralištu u Ulici Augusta Šenoe gdje su se uz djelatnike VG Komunalca koji su osigurali sadnice, mehanizaciju i sav potrebni alat za sadnju, u 8 sati okupili i roditelji s djecom te susjedi kako pridonijeli ovoj plemenitoj inicijativi.

-Kopao sam rupu i sadio drvo i bilo mi je super. Ovo radimo da ne bismo štetili prirodi nego kako bismo joj pomogli- otkrio nam je maleni Josip koji je sa svojom sestrom i majkom ustao kako bi posadio drvo.

-I meni je bilo super, nije mi žao što sam ustala ovako rano da posadim stablo- nadovezala se sestra Iva.

Za sve je 'zaslužna' majka Ivanka koja je naglasila da je iznimno bitno kod djece u što ranijoj fazi razvijati svijest o očuvanju prirode i okoliša.

-Ovakva akcija je jako bitna jer želimo promijeniti naš okoliš i našu prirodu i pridonijeti našoj zemlji jer mi tu živimo. Voljela bih da se iduće godine ljudi odazovu u još većem broju i da probudimo svijest Velikogoričana da time mijenjamo naš okoliš- kazala je Ivanka.

A da sve spremno dočeka građane koji su se odazvali akciji pobrinula se ekipa VG Komunalca kojom je jutros dirigirala Arijana Mrkonjić, voditeljica poslovne jedinice održavanja javnih zelenih površina.

-Danas organiziramo sadnju stabala u okviru vikend akcije u cijeloj Hrvatskoj. Krenuli smo u 8 sati ujutro sa lokacije Šenoine ulice i krećemo po svim dječjim igralištima prema Podbrežnici. To vam obuhvaća dječje igralište u Branimirovoj, u Ulici Hrvatske bratske zajednice, u Kokotovom naselju, u Ulici Jurja Dobrile preko puta groblja te Šibenskoj ulici, a kada posadimo sve do Šibenske onda se orijentiramo dalje na druge lokacije prema Rakarju, pa zatim Kurilovcu, Kromosovom naselju itd.

Na svakoj lokaciji sade od 2-3 pa do 6-7 stabala. Uglavnom se radi o javorima te o par nekakvih drugih vrsta, a danas planiraju posaditi oko 50 komada stabala i to sve po dječjim igralištima po cijelome gradu. Konačna brojka novih posađenih stabala zaista je hvale vrijedna.

-Tko god ima volje i želje može im se pridružiti u ovoj hvalevrijednoj akciji naše države i našeg grada.

Posadit ćemo ukupno 318 stabala, a to je otkada sam ja u VG Komunalcu najveća akcija sadnje i to u jesenskoj sadnji. Niti jedne godine, i u proljetnoj i jesenskoj sadnji, nismo toliku količinu stabala posadili tako da mislim da građani grada Velike Gorice mogu ponosni da će toliki broj sadnica dobiti u gradu tijekom jeseni- rekla je voditeljica Mrkonjić i pritom još jednom pozvala sve građane da im se pridruže na igralištima jer će aktivni biti sve do 14 sati.

Iako je akcija 'Zasadi drvo, ne budi panj' u našem gradu službeno započela ovog jutra, u inicijativu su se proteklih dana uključile brojne velikogoričke osnovne škole te dječji vrtići.

Naime, učenici OŠ Eugena Kvaternika u suradnji s Dječjim vrtićem Velika Gorica također su se  pridružili danima kolektivne sadnje drveća i akciji Zasadi drvo, ne budi panj! Malene ručice prvašića i vrtićanaca zasadile su u školskom dvorištu  škole deset stabala.

-Zajedničkim snagama uz pomoć teta, učiteljica i školskog domara super su se snašli u sadnji- kazali su iz škole.

Uz njih, i Dječji vrtić Lojtrica uključio se u građansku inicijativu koja se odvija pod okriljem „Dana kolektivne sadnje drveća“.

-Eko status Dječjeg vrtića Lojtrica kontinuirano motivira odgojitelje i druge djelatnike da aktivno sudjeluju u brojnim projektima. Ovoga puta naš vrtić uključio se u vrijednu i zanimljivu akciju „Dani kolektivne sadnje drveća“, građansku inicijativu koja se provodi kroz tri dana 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske- rekli su iz DV Lojtrica.

Kako dodaju, cilj ove inicijative je potaknuti građane na sadnju stabala, kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina te osvijestili važnost i dobrobit drveća.

-U Dječjem vrtiću Lojtrica djeca razvijaju ekološku svijest i pozitivan stav prema prirodi kroz svakodnevne aktivnosti. Stoga smo i mi na svoj način sudjelovali u ovoj inicijativi te smo s veseljem posadili stabla, kako u dvorištu centralnog objekta tako i u područnim objektima u Velikoj Mlaki, Gradićima i Donjoj Lomnici. Radi se o stablu Albicije ili Kineske mimoze. Ovu korisnu građansku inicijativu odlučili smo podijeliti i s Eko školom OŠ Novo Čiče, s kojom smo više puta ostvarili uspješnu suradnju. Darovali smo im sadnicu Albicije dok su oni nama darovali zeolit – prirodno gnojivo koje će poboljšati rast naše nove biljke.  Vjerujemo da će naša stabla dijelom prenijeti ekološku poruku važnosti drveća i biljaka na djecu i njihove obitelji te širu lokalnu zajednicu. S veseljem iščekujemo kada će to ukrasno listopadno stablo poprimiti svoj oblik krošnje koji podsjeća na kišobran i ispuniti naše dvorište prekrasnim mirisnim cvjetovima- kazala je odgojiteljica iz vrtića, Marija Kmet.

Akciju je vlastitim angažmanom i sadnjom stabla ginka podržao i gradonačelnik Dražen Barišić koji je tom prigodom naglasio da je to njihov doprinos ovoj vrlo dobro prihvaćenoj ekološkoj akciji kojom se potiče ekološka svijest prije svega u Republici Hrvatskoj, a onda i hortikulturno i šire uređuje naš grad te se već visoka razina ekološke svijesti u našem gradu podiže još naviše.

-Velika Gorica grad je koji je pored grada Zagreba imao agresiju na ekologiju, no uspjeli smo urbanistički te na druge načine sačuvati konture naše ekologije, posebice u okolnom području grada gdje su bile brojne šume o kojima se doista vodi računa međutim, unutar grada kao što i mi ovdje činimo, ta je ravnoteža uspostavljena i mislim da smo krajobrazno jedan od uređenijih gradova koji nije imao tešku industriju koja bi to narušila, ali svakim danom svaku površinu koja je pogodna za to treba iskoristiti da se nešto posadi- rekao je gradonačelnik Barišić koji je stabla zasadio zajedno sa zamjenikom Krešimirom Ačkarom te direktorom VG Komunalca, Juricom Mihaljem.

Kako je dodao, vrijednost radova iznosi oko pola milijuna kuna i u narednim danima će zasaditi bitne pješačke i životne koridore u našem gradu, sve dječje vrtiće i parkove te ostala mjesta.

-Jedino što mogu jest pozvati naše sugrađane da se i oni uključe i u ove akcije koje smo mi kao Grad Velika Gorica i VG Komunalac potencirali, a i osobno mogu zasaditi neko drvo i dati svoj doprinos ovoj nacionalnoj akciji- poručio je gradonačelnik.

Galerija slika

FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala FOTO Velika akcija građana, školaraca, vrtićanaca... Diljem grada niču nove sadnice stabala

Podijeli