GDJE NEĆE BITI NASTAVE?

SINDIKATI OBJAVILI KOJE ĆE ŠKOLE ŠTRAJKATI U UTORAK I SRIJEDU 'Stižemo opet na Markov trg!'

 
Branimir Mihalinec
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec poručio je u ponedjeljak kako štrajk u osnovnim i srednjim školama ide dalje jer još nisu s Vladom nastavili pregovore o koeficijentima, najavivši prosvjedne akcije u srijedu i četvrtak na Trgu sv. Marka.

Ponovio je da će na tom sastanku, koji bi se po najavi ministra Josipa Aladrovića trebao održati sutra, Vlada vjerojatno dati neku ponudu, koju će sindikati pak dati na referendum svojim članovima.

"Neovisno o vremenskim uvjetima, u planu daljnjih aktivnosti ovog tjedna, u srijedu i četvrtak će biti naše aktivnosti na Trgu svetog Marka", kazao je Mihalinec, dodavši kako će ta dva dana intenzivno provesti ispred vrata Vlade i Sabora.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu u štrajku su već 22 dana, a od Vlade traže povećanje plaće kroz izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda.

Prema podacima sindikata danas kada štrajkaju Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija izlaznost u osnovnim školama je 97,27 posto, a u srednjim 90,73 posto.

U utorak će štrajkati Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija. Sindikatima će se u utorak pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, stoga neće raditi fakulteti i stručno osoblje.

U srijedu štrajkaju Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska i Zagrebačka županija.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem komentirala je najavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će prioritet hrvatskog predsjedanja EU-om biti obrazovanje, pod sloganom "Nastavnici i učitelji budućnosti", upitavši kako možemo govoriti o ulaganju u obrazovanje kada Vlada ne želi uložiti niti jednu kunu više nego što ulaže u javne službe.

"Kako obrazovanje može biti prioritet i tema predsjedanja ako se ignoriraju zahtjevi svih zaposlenika u sustavu obrazovanja. Naravno da ovakvu kontradiktornost možemo vidjet samo u našoj domovini", ustvrdila je Šprem.

Mihalinec se osvrnuo i na nedavno Vladino usvajanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu. Za njega je apsurdno što glasnogovornik u državnom inspektoratu ima veći koeficijent složenosti poslova od učitelja.

"Tako ova Vlada cijeni učitelje, to je pozicija na koje nas smješta, učitelj vrijedi upola manje nego glasnogovornik u nekom inspektoratu. Lajt motiv sljedećih šest mjeseci će biti, ukoliko ne riješe naše pitanje, svakodnevni prosvjedi učitelja pred Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, ni jedan skup Europske pučke stranke se neće održati da neće biti našeg plakata, i to na jezicima zemalja da ih oni razumiju", kazao je Mihalinec.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra rada Josipa Aladrovića da će štrajk u listopadu biti plaćen, a da će još vidjeti što će biti za studeni, Mihalinec je kazao da je "dobro da se samo razmišlja, a da se ne izvršava".

Ministrica Divjak: "Dok pregovori traju, nema potrebe razgovarati o represivnim mjerama"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u Vodicama kako nema potrebe razgovarati o represivnim mjerama u vezi sa štrajkom dok pregovori traju i dok ima šanse da budu riješeni kvalitetnim kompromisom te dok ima realnih opcija da se postigne dogovor.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak bila je u ponedjeljak u Vodicama na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola koji se održava pod nazivom "Rukovođenje i promjene u osnovnoj školi" u organizaciji Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

"Svi su sindikati danas pozvani na pregovore o osnovici, a to vodi Ministarstvo rada. Poslije našeg sastanka u utorak izvijestila sam premijera o našem sastanku i o opcijama koje ja vidim da se sada mogu predložiti kao konačna ponuda sindikatima. Nakon toga sam bila u Bruxellesu, gdje je bilo Vijeće ministara EU za obrazovanje i - čim dobijem povratnu informaciju od premijera - ministar rada i ministar financija i ja možemo se koordinirati i dati dalje ponudu u postupak", rekla je Divjak.

Kako je danas rekao ministar rada Josip Aladrović, sastanak sa sindikatima obrazovanja održat će se u utorak. "Imat ćemo sastanaka koliko bude potrebno, dok ne dođemo do kompromisnog rješenja", poručio je Aladrović. "Sutra ćemo razgovarati, ali naši stavovi su i dalje isti, očekujemo da ćemo kroz temeljni kolektivni ugovor riješiti pitanje plaća i u sektoru prosvjete", istaknuo je. U vezi s mogućom zabranom štrajka, rekao je kako najprije treba vidjeti kako će završiti sutrašnji sastanak, no u ovom trenutku odbio je sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima.

Ministrica Divjak istaknula je pak u Vodicama kako svi skupa moraju gledati kako u kratkom roku, uz razumijevanje i poštovanje učitelja, nastavnika, profesora i djelatnika u obrazovanju s jedne strane te učenika i roditelja s druge strane, što prije i s kvalitetnim kompromisom riješiti trenutačnu situaciju. Ponovila je koje su sve mogućnosti nadoknade nastave, o čemu su prošli tjedan poslane upute svim školama.

Na skupu u vodičkom hotelu Olympiji sudjeluje više od 500 ravnatelja osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske.

"Danas imam priliku ravnateljima osnovnih škola govoriti o tome gdje smo sada s reformskim procesima, čuti njihovu povratnu informaciju te reći koji su izazovi i što je pred nama. Ovo što sada radimo je prvi veliki korak u reformi obrazovnog sustava, ali svaki daljnji korak zahtijeva nove prilagodbe i rješavanje eventualnih problema, izazova s kojima se sada susrećemo. Sigurno, niti ravnateljima, niti meni kao ministrici ovo nije jednostavan posao jer pored toga što se vode reformski procesi, koji su apsolutno nužni, istovremeno se moramo nositi i sa svakodnevnim izazovima koje reforma sama po sebi neće riješiti u kratkom roku", rekla je Divjak.

Mihaljević: U pregovore o koeficijentima uključiti i ravantelje

Na štrajk se u Vodicama osvrnuo i predsjednik Hrvatske druge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

"Još u Poreču sam prije godinu dana govorio da se nalazimo u ozbiljnoj krizi profesije i da u pojedinim strukama, posebno u STEM području, nedostaje kvalitetnih učitelja, što je posljedica dugogodišnje nebrige i zanemarivanja sustava odgoja i obrazovanja. Vrlo se malo poduzimalo svih ovih godina za poboljšanje statusa i materijalnog položaja učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. Istaknuo sam tada da obrazovni radnici uvelike zaostaju za primanjima u odnosu na ostale zaposlenike u javnim i državnim službama u odnosu na stručnu spremu, složenost poslova i odgovornost.

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola i Udruga srednjoškolskih ravnatelja 30. studenoga 2018., dakle, odmah nakon skupa u Poreču, uputile su Vladi RH i našem ministarstvu prijedlog u kojem smo naznačili da se treba izjednačiti i jednako vrednovati posao učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja s ostalim zaposlenicima iste stručne spreme u javnim složbama", rekao Mihaljević. Najavio je da će zahtijevati da u pregovore o koeficijentima budu uključeni i predstavnici ravnatelja.

"U sadašnjem prijedlogu koji su sindikati uputili ministarstvu i Vladi nije bilo ravnatelja, ali se nakon naše brze i odlučne reakcije moglo naknadno čuti da se ipak eventualno povećanje treba odnositi i na ravnatelje škola. Bez obzira na to što nikada nismo dobili odgovor od Vlade i ministarstva, vjerujem da je to dodatno potaknulo sve, pa i sindikate, da se pitanje o koeficijentu stavi na dnevni red. Nažalost, ravnatelji su isključeni iz pregovora, što nije dobro i zato ćemo kod budućih pregovora tražiti da udruga ima svog predstavnika, makar bez prava glasa, ali koji će artikulirati naše prijedloge i na taj način štititi nas ravnatelje", zaključio je Mihaljević. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:18