Novosti Sport Događanja

Prozvali ga 'turopoljski Livije': Znate li tko je bio Emilij Laszowski?

23.11.2019. / Petar Brnada

Arhivist, povjesničar, kulturni djelatnik, preteča znanstvenika, intelektualac, domoljub… Teško je u jednoj rečenici sažeti što je sve bio i čime se za života bavio veliki Emilij Laszowski čiju ćemo veliku obljetnicu smrti obilježiti idućeg tjedna.

Naime, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici, Gradske knjižnice i Plemenite općine turopoljske obilježit će se 70. obljetnica smrti Emilija Laszowskog (1868. – 1949.), a to će ujedno biti prilika da doznate puno više o ovom velikom čovjeku koji je zadužio čitav hrvatski narod.

Uvodnu riječ uputit će akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici te Juraj Odrčić, župan Plemenite općine turopoljske, a nakon toga će uslijediti predavanje „Emilij Laszowski Szeliga (1868.-1949.) – turopoljski Livije“.

Gost predavač bit će Milan Petković iz Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“, a predavanje će se održati u Muzeju Turopolja, 28. studenoga, s početkom u 19 sati.

-Prije 70 godina, 28. studenoga 1949., u Zagrebu je u 82. godini života umro Emilij Laszowski Szeliga, hrvatski arhivist i povjesničar, kulturni i javni djelatnik; čovjek neobične životne sudbine, svestrane inventivnosti i raznolikosti strukovnih zanimanja; preteča modernoga interdisciplinarnog znanstvenika; akribični intelektualac koji je znanošću, prosvjetom i kulturom služio hrvatskom narodu i domovini, a svoje stvaralaštvo posvetio hrvatskoj prošlosti i baštini; izuzetna, zaslužna i nezaobilazna ličnost hrvatske kulturne povjesnice prve polovice XX. Stoljeća-  stoji u predavanju koje će održati Milan Petković.

Podijeli