Novosti Sport Događanja

Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe

28.11.2019. / Petar Brnada

Veleučilište Velika Gorica danas je ponosno predstavilo projekt „KOZMOK - krizni menadžment, optometrija, održavanje zrakoplova i motornih vozila – okvir kvalifikacija“ kojega provodi u partnerstvu s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim društvom optičara i optometrista.

Riječ je o projektu teškom nešto više od 3,9 milijuna kuna koji se u stopostotnom iznosu financirao iz Europskog socijalnog fonda, a donosi puno toga po pitanju poboljšanja i unapređenja studijskih programa Veleučilišta.

Kako su pojasnili sa Veleučilišta, cilj projekta je unaprijediti studijske programe Veleučilišta Velika Gorica utemeljene na standardima zanimanja i kvalifikacija, odnosno primjenom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira doprinijeti razvoju kvalitetnih studijskih programa usklađenih s potrebama tržišta rada.

-Osim unaprijeđenih studijskih programa, projektom će se unaprijediti kvaliteta i nastavna djelatnost Veleučilišta Velika Gorica te opremiti optometrijski laboratorij, čime Veleučilište nastoji dati svoj doprinos povećanju kvalitete i relevantnosti sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj- istaknuli su na VVG-u.

Zašto prijava?

VVG je pratio što se događa i uočen je veliki problem neprepoznatljivosti njihovih studenata koji su završili školovanje na tržištu rada, no kako tvrde, to je od danas problem koji neće još dugo trajati.

Po završetku ovog projekta koji je službeno započeo 22. ožujka ove godine te će potrajati točno dvije godine, zanimanja će postati službeno prepoznatljiva i regulirana što će olakšati situaciju sa zapošljavanjem studenata.

Pritom je naglasak na izradi pet standarda zanimanja; za inženjera upravljanja u kriznim uvjetima, inženjer održavanja motornih vozila, inženjer zrakoplovnog inženjerstva, inženjer optometrije te specijalist inženjer kriznog menadžmenta, ali i izradu pet standarda kvalifikacija.

Naime, standardi zanimanja potrebni su kako bi se jasno utvrdili poslovi koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju kao i kompetencije koje su potrebne za njihovo uspješno obavljanje. Kako je za svako zanimanje potrebna i određena kvalifikacija, standardi kvalifikacija služe jasnom definiraju obrazovnih programa koje pojedinac mora uspješno zadovoljiti kako bi bio kompetentan za obavljanje određenog zanimanja.

Kako je danas prilikom predstavljanja projekta rekao Alen Stranjik, mag. ing. aeroing., prodekan za međunarodnu suradnju i projekte, na Veleučilištu su svjesni da su se brojni studijski, i općenito obrazovni programi, kreirali u principu po dostupnosti nastavnika te znanja i kompetencija tih nastavnika, pa su se tako kreirali programi prema mišljenjima stručnjaka koji su smatrali da bi određeni programi trebali biti dio njihovog nastavničkog programa.

No trebalo bi gledati i pitati poslodavce što njima treba od ključne snage i koji su to ključni poslovi za poslodavca.

-Stoga će unapređenje studijskih programa ići upravo u tom smjeru, dakle kroz anketiranje poslodavaca u izradi standarda zanimanja mi ispitujemo što je to potrebno i koje ključne vještine, znanja i kompetencije jesu potrebne za obavljanje poslova na određenom radnom mjestu- rekao je prodekan Stranjik.

Pritom je prodekan i pojasnio kako to konkretno izgleda na primjeru održavanja zrakoplova.

-Mi pitamo poslodavca, recimo odjel za tehničko održavanje Croatia Airlinesa ili Zrakoplovnu bazu Zemunik ili ZTC, pitamo koji su to ključni poslovi za koje se od studenta očekuje da ih obavlja. To su nam ključne informacije da bismo onda definirali popis tih ključnih poslova, i sa tih popisa poslova proizlaze radne vještine i kompetencije iz kojih onda generiramo ishode učenja, a ishodi učenja su polazišta za stvaranje studijskih programa ili predmeta. Kada znamo ishode učenja koji se očekuju kod poslodavca onda mi njih gradimo na način da stvaramo nastavne sadržaje koji će omogućiti postizanje tih ishoda učenja. Dakle, redoslijed stvaranja studijskih programa, onaj ispravan redoslijed je potpuno drugačiji od onoga što se donedavno radilo- rekao je Stranjik.

Standardizacija propisana Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO) važna je jer je usklađena s Europskim kvalifikacijskim okvirom, odnosno olakšava mobilnost građana u svrhu obrazovanja na europskom obrazovnom prostoru te mobilnost i konkurentnost hrvatskih radnika na europskom tržištu rada, a što znači da će i studenti sa Veleučilišta Velika Gorica biti puno konkurentniji, ali i dostupniji ogromnom tržištu rada u Europi kao i da će im biti osigurana veća zapošljivost po završetku studija.

Galerija slika

Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe Veliki korak naprijed: VVG projektom KOZMOK od 3,9 milijuna kuna unapređuje studijske programe

Podijeli