Novosti Sport Događanja

Obilježili 70 godina od smrti turopoljskog Livija: Proučio i ispisao povijest Turopolja od 1225. do 1895.

29.11.2019. / Romana Šimek

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici, Gradske knjižnice i Plemenite općine Turopoljske u Muzeju Turopolja, nekadašnjoj Gradskoj vijećnici u kojoj se čuvao bogati arhiv Plemenite općine Turopoljske,  sinoć je obilježena 70. obljetnica smrti Emilija Laszowskog

-Njegova Družba braće Hrvatskog zmaja jučer je bila na njegovom grobu, noseći cvijeće te je prisustvovala na misi zadušnici u Velikoj Gorici. Večer je svojim prisustvom upotpunila i unuka Kristina Laszowski. Želja nam je obilježiti ovog iznimnog i znamenitog čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos brojnim područjima ljudskog djelovanja, da je to gotovo teško pobrojati.- kazala je Katica Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici.

Proučio i ispisao povijest Turopolja od 1225. do 1895.

Emilij Laszowski bio je hrvatski povjesničar, arhivist i knjižničar, jedan od utemeljitelja Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja, gdje je nosio zmajsko ime Zmaj Brloški i Ozaljski, a kao osnivatelju hrvatskog zmajskog bratstva dodijeljen mu je naslov Prazmaja i najviše zmajsko odličje Red Zlatnog zmaja. Hrvatska kultura duguje mu spas od zaborava i propadanja brojnih spomenika kulture – hrvatske kulturne baštine. Zajedno s Velimirom Deželićem i  i Stjepanom Širolom zaslužan je za utemeljenje ustanova bitnih za zagrebačku kulturu: Knjižnicu slobodnoga i kraljevskoga glavnog grada Zagreba (danas Gradska knjižnica), Gradski muzej (danas Muzej grada Zagreba) i Arhiv slobodnoga i kraljevskoga glavnog grada Zagreba (danas Državni arhiv u Zagrebu). Tim su činom ujedno spašena zagrebačka Kamenita vrata.

Okupljene su pozdravili akademik i plemenitaš iz Mraclina Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici te Juraj Odrčić, župan Plemenite općine Turopoljske.

-Zadaća Akademije jest da čuvamo i promoviramo značaj Turopolja. Iako rođen u Brlogu na Kupi Laszowski je zaslužan za nas Turopoljce. Svi koji smo istraživali o našem podrijetlu susreli smo se s njegovom knjigom, tri sveska povijesti Turopolja, imali smo sreću da tako veliko ime naletio na građu o Turopolju, jer upitno je bismo li danas znali gdje smo i tko smo, on je objedinio 600 godina naše povijesti. - poručio je.

Proučivši cijeli arhiv Plemenite općine Turopoljske, Laszowski je s vlč. Franjom Petercom obišao gotovo sva turopoljska sela te proučio i prepisao isprave i spise sučijskih, crkvenih i privatnih arhiva što su se nalazili u plemićkim kurijama, hižama i župnim dvorovima. Deset godina takvog rada rezultiralo je svescima najpoznatije zbirke ‘Povjesni spomenici plem. općine Turopolja nekoć Zagrebačko polje zvane, u kojoj je na 2486 stranica objavio gotovo sve relevantne javne i privatne isprave.

-Govorimo kako su ljudi najveće bogatstvo određenog kraja, a Laszowski svakako pripada u tu kategoriju. Mi turopoljci se volimo pohvaliti da su naše bogatstvo i naše šume, a ono što je dodatno istina da je jedno od najvećih bogatstva isprave i dokumenti, a njegov rad prepisak je listina Plemenite općine kojim je obuhvatio 1292 dokumenta, koji su danas trajno sačuvani. Da tog rada nije bilo danas bi puno manje znali o Plemenitoj općini.- poručio je Juraj Odrčić, župan Plemenite općine Turopoljske. 

Živio je i radio u skladu sa svojim geslom: Vivitur ingenio, alia mortis erunt! - Živi se duhom, ostalo pripada smrti!

Večer je svojim nastupom upriličio i Tamburaški sastav KUD-a Dučec iz Mraclina. 

Galerija slika

Obilježili 70 godina od smrti turopoljskog Livija: Proučio i ispisao povijest Turopolja od 1225. do 1895. Obilježili 70 godina od smrti turopoljskog Livija: Proučio i ispisao povijest Turopolja od 1225. do 1895.

Podijeli