Povežite se s nama

Obrazovanje

Go, Karlo, Go! Klinac iz Gorice pobjeđuje Kineze u “njihovoj” igri

Karlo Vlahović (11) prije nešto više od dvije godine počeo se baviti misaonom igrom GO, a danas u njoj već uredno pobjeđuje i Kineze, iz čije je zemlje ova igra i došla. Literatura je uglavnom na kineskom, ali Karlu to ne smeta da je proučava, da napreduje…

Objavljeno

na

Misaona igra go za mnoge je nepoznanica i možda čitajući ovaj tekst mnogi prvi put doznaju nešto o ovoj igri, nastaloj u Kini prije pet tisuća godina godina, iako se povjesničari još nisu dogovorili oko točnog datuma.

Naš 11-godišnji sugrađanin Karlo Vlahović jedan je od onih koji GO ima, rekli bismo, u malom prstu. U dvije godine, otkad ga je tadašnja učiteljica u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, Vlatka Topolnjak, uputila da počne otkrivati čari ove igre, postao je pravi majstor. I već je Kineze, koji se smatraju najboljim igračima na svijetu, ostavio iza sebe i suvereno ide prema vrhu.

Iskoristili smo jedan predivan jesenski dan kako bismo malo porazgovarali s Karlom. Prvo što jednostavno zadivljuje je lakoća kojom ovaj dječak odgovara na pitanja. Ne zapinje, odgovara punim rečenicama, totalno barata materijom.

I da, ide tek u peti razred.

– Prije dvije godine počeo sam igrati GO, ali tada su svi bili ispred mene jer sam tek počeo učiti.

No, dok nekome ne smrkne, drugome ne svane… Vrijedi to i u Karlovu slučaju. Kako ističe, došao je period kad je najbolja igračica u školi izgubila samopouzdanje nakon natjecanja s Kinezima, koje za nju nije završilo najbolje.

– Ja sam u tom trenutku počeo brzo igrati, išao na turnire svaki tjedan, što je rezultiralo time da budem bolji od nje. Moj rezultat je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Nitko u godinu dana nije tako napredovao, skočio sam 12 kyueva, sad sam osmi kyue trenutno – govori Karlo o svojim počecima.

Pojasnio nam je Karlo i kako ploča za GO izgleda, te neka osnovna pravila, no teško je to tek tako pojasniti i dočarati. Međutim, da treba puno, puno mozgati, jasno je na prvu.

GO je misaona igra na ploči za dva igrača. Od prvog dana igra se po nepromijenjenim pravilima. Prije 1500 godina igra je došla i u Japan, gdje dobiva status uzvišene dvorske vještine. Pravila igre vrlo su jednostavna, a mogućnosti neograničene. U zemljama Dalekog Istoka GO je sastavni dio kulture i obrazovnog procesa, a sve je popularniji i u europskim zemljama. U Hrvatsku su igru donijeli časnici austrougarske mornarice početkom 20. stoljeća. Strateške igre na ploči potiču logičko razmišljanje i samostalno donošenje odluka kod djece i mladih. Istodobno bavljenje ovom vještinom potiče i sportski duh te fair play, jer lijepo ponašanje prema protivniku sastavni je dio kulture igranja GO-a.

Misaona igra GO i Karlo, bila je to ljubav na prvu. Ali puno je tu rada, vježbe, discipline. No ovaj dječak sve to ima u sebi.

– Trebalo mi je par mjeseci da se uhodam i počnem bolje igrati. Doma imam ploču, zbog škole ovih dana nisam stigao gledati partije od Kineza i Japanaca, ali preko ljeta sam gledao dvaput dnevno, te slagao svoju ploču kako bih razumio poteze i sve što je bitno – kazao nam je Karlo, pa ispričao i da su Kinezi prvi napravili igru, ali su je Japanci bolje razvili, no ni jedni ni drugi nisu najbolji na svijetu, nego su to Korejanci. Kako god bilo, Azijci su u ovoj igri glavni.

Na dogovoren intervju Karlo je došao potpuno spreman, ponio je literaturu iz koje uči, svoje diplome, medalju, no pehar se čuva u školi. Kaže, trenutno ih 19 igra GO, barem u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a zasad u ovoj školi postoji samo jedan prvak u GO-u. Pogađate, Karlo. U svibnju ove godine pobijedio je sve protivnike te je zahvaljujući tome u povijesti škole upisan kao prvi koji je osvojio turnir u igri GO i njegovo ime prvo je u nizu na peharu koji ostaje generacijama koje tek dolaze.

Pitamo ga ima li netko tko ga u školi može pobijediti. Kroz smijeh odgovara da ima. Učitelj Mladen Smud. Veliki entuzijast što se ove igre tiče. Sa 72 godine i dalje podučava sve one koji su za GO zainteresirani. Kaže Karlo da je i učitelja uspio pobijediti na treningu, ali na turniru mu to još nije pošlo za rukom i jednog dana želi biti njegov nasljednik. Već sad ide kao njegova potpora po školama, bili su i u udruzi Suncokret, u Centru za odgoj i obrazovanje…

A Karlo je već dio reprezentacije U-16 jer u savezu smatraju da može parirati starijim protivnicima. Kako i ne bi kad trenira triput tjedno i još vježba kod kuće. Kako sam kaže, sva natjecanja ni ne pamti, ali neka nam je ipak izdvojio.

– Prvo natjecanje, u međuškolskoj GO ligi… Bio sam treći, a to mi je bio prvi turnir, s još 40 druge djece. I ove godine smo imali taj turnir, a ove godine sam bio nespreman i sedmi ukupno na cijelom turniru, ali ipak treći u GO početnicima – ističe Karlo.

Pitamo ga što znači “nespreman”, kaže podcijenio je protivnika, a iz toga je izvukao pouku da to ne smije činiti. Još jedan dokaz da od Karla možemo učiti.

Od ostalih natjecanja istaknuo je Otvoreno prvenstvo Hrvatske, na kojem je među 40-ak djece svoje dobi bio treći. Ono što se posebno pamti je Beč, kolovoz ove godine. Tamo je, naime, ukupno bio peti, a u dobi do 12 godina prvi. Sve to ovako na prvu ništa ne znači, no kad dodamo činjenicu da je Karlo dobio četvoricu Kineza na putu prema vrhu, onda to itekako ima težinu. Sjećate se možda iz uvodnog dijela ove priče, Kinezi su izmislili GO…

Prijateljima u razredu nije se previše hvalio svojim uspjesima, pa dobar dio njih ni ne zna koliko je zapravo uspješan.

Doznajemo da ga sljedeće godine čeka Europsko prvenstvo koje će se održati u Hrvatskoj, u Stubičkim toplicama, dok se s reprezantacijom natječe putem interneta.  Što se nagrada po turnirima tiče, one znaju biti novčane koje dobiju, novčane kojima se plaća sljedeće natjecanje, ali i knjige koje dobro dođu u usavršavanju. Uz sve to, tu su i diplome, medalje…

U Japanu postoji turnir na svjetskoj razini, a tamo je nagrada milijun dolara. Jedini Hrvat koji je došao do tamo je Karlov učitelj, ali ne kao profesionalni igrač. Ono što je malo znano je to da su najbolji igrači GO-a iz Velike Gorice, a Smud im je također bio trener.

Spomenuli smo već literaturu iz koje Karlo uči. Ono što prvo upada u oči je da su knjige na kineskom jeziku, i ostavlja nas bez daha. Ima i svega jedan priručnik na hrvatskom. Dvije knjige poklonila mu je prijateljica Marta Mikša, koja studira u Kini.

Ako niste znali, u našem gradu postoji i klub onih koji igraju ovu misaonu igru. Go klub Velika Gorica. Troškovi su minimalni, godišnja članarina je 60 kuna, tko želi može doći u OŠ Eugena Kumičića četvrtkom u 16:30, u Gorički klub mladih petkom u 17 sati, kao i u dobro znano sklonište u Cvjetnom naselju subotom u 15:30

Na stranici blog.dnevnik.hr/gogame možete pronaći sve informacije o turnirima, najave, pratiti napredak igrača…Tu možete vidjeti i kako naš Karlo trenutno stoji, njegove bodove i rang gdje se nalazi.

Svojim vršnjacima Karlo poručuje:

– Počnite igrati GO, u Kumičiću imate radionice u 16:30 sati četvrtkom. GO pomaže u matematičkom razmišljanju i puno tog je lakše shvatiti. Kroz igru se uči. Trebaš izračunati točno kako treba, samo jedan potez, krivi kamenčić, gubiš igru.

Teško je to možda ovako predočiti, zato probudite znatiželju u sebi i otiđite na jednu od lokacija koju je Karlo naveo u našem razgovoru. I tko zna, možda i vi postanete uspješni kao i on.

GO nije jedino čime je Karlo Vlahović zaokupljen. Od svoje šeste godine bavi se hrvanjem, te je član Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991. U ovome trenu mu je draži GO, a hrvanje je postalo malo teže, protivnici su ozbiljniji. I tu je jako uspješan, osvojio je do sada tri zlata, tri srebra i četiri bronce.

Prvo natjecanje u hrvanju bilo je međunarodno, imao je svega šest godina, tamo je bio najmlađi i odmah je osvojio treće mjesto. Kada govori o tom prvom natjecanju u hrvanju, kroz smijeh ističe kako je bio mali, ali nije ga bilo strah.

– Ja sam njih dobivao na masu, ali slobodnim stilom bih gubio. Specijalka mi je bio zahvat glave – govori nam Karlo.

Rado ide na treninge, a sretan je jer su se i prijatelji iz njegova razreda počeli baviti hrvanjem, a on je taj koji ih je potaknuo. Trenirao je i nogomet u Kurilovcu, za vrijeme dok hrvački klub nije djelovao, a bio je na poziciji golmana. I tu je obećavao, ali nije se tu dugo zadržao… Kada gledamo taj poprilično popunjen raspored ovog 11-godišnjaka, pitamo se kako to sve stigne.

– Sve stignem jer se dobro organiziram. Roditelji paze na braću, a ja sam se dosta i osamostalio zbog svega toga – kaže Karlo.

Možda se doista čini da ima malo vremena, ali čini se da tu samo mi odrasli dramimo i uvijek smo u nekoj utrci s vremenom, jer Karlo ima i svoj YouTube kanal, montira filmiće, pokazao nam je i kako je bilo u Zaostrogu na natjecanju iz njegove perspektive, a uz sve druži se s prijateljima, vani su, igraju nogomet, a kao i svako dijete današnjice, voli igrati igrice na mobitelu.

Svestran je Karlo i nimalo ne sumnjamo da je pred njim blistava budućnost, a svojim vršnjacima svakako može biti primjer i uzor. Jer sve se može kad se hoće.

Gospodarstvo

FOTO Prezentacija uspješnih tvrtki u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja strukovna škola Velika Gorica (SSŠVG) i Gospodarska komora Zagreb (GKZ)  organizirale su danas (četvrtak, 16.05.2024.) prezentaciju uspješnih tvrtki kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu za učenike i nastavnike SSŠVG-a.

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uvodnu riječ imali su Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠVG-a i Josip Zaher, predsjednik GKZ-a. Obadva su izrazila zadovoljstvo da je uspješno organiziran ovaj stručni skup i da su se odazvale pozvane tvrtke. Predstavljene su slijedeće tvrtke: AD Plastik d.d, Altpro d.o.o., Auto Gašparić d.o.o., Laser – Inženjering d.o.o., Dalekovod d.d., KM kovnica d.o.o., Kone d.o.o., Metal – Produkt d.o.o. i Končar distributivni i specijalni transformatori.

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prezenteri su govorili o temeljnim djelatnostima tvrtki, uspješnim nastupima u inozemstvu i to su potkrijepili brojnim projektima, primjerice, u skandinavskim državama (Finska, Norveška), Aziji (Kina, Indija), Africi (Južnoafrička Republika) i Australiji. Svi prezenteri su svoja izlaganja završavali pozivom učenicima da iskoriste brojne prilike koje im nudi suvremena tehnologija, moderno opremljene stručne škole i uspješne tvrtke.

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon završenog predstavljanja učenici su iskoristili prigodu i postavljali pitanja na štandovima tvrtki. Voditelj prezentacije bio je Mladen Zrno, voditelj praktične nastave i školskih radionica SSŠVG-a.

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kada je i taj dio prezentacije okončan, na poziv ravnatelja Antolčića uslijedio je posjet predstavnika svih tvrtki reprezentativnom Regionalnom centru kompetentnosti (RCK), koji je prije nekoliko tjedana i službeno otvoren.

Velika Gorica, 16.05.2024. Prezentacija uspješnih tvrtki u SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po završetku obilaska druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Predstavljena Zbirka bajki učenika Gimnazije Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica i Pučko otvoreno učilište organizirali su predstavljanje Zbirke učeničkih bajki ”Notes from Fairytale Lands” i aplikacije za pisanje bajki danas (srijeda, 15. svibnja 2024., početak u 18 sati) u prostoru Regionalnog centra kompetentnosti (RCK). Na početku predstavljanja kratko su govorili Brankica Žugaj, ravnateljica GVG, Stipe Bilić, voditelj izdavačke djelatnosti POUVG-a i akademik Ratko Cvetnić.

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vrhunac ovogodišnjeg Tjedna književnosti za nastavnike engleskog jezika i njihove učenike proizašao je iz ideje natjecanja učenika u pisanju bajki. Učenici GVG-a tijekom školske godine 2023./2024. su pisali marljivo svoje vlastite bajke uz pomoć aplikacije, koju je za njih pripremila njihova nastavnica engleskog jezika Iva Rožić, prof. Zbirku bajki (kompletno pisana na engleskom jeziku) učenika GVG-a predstavio je učenik Tin Kajganić.

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glazbeni dio predstavljanja ispunili su Lorena Štancl na violini i Tin Kušen na klaviru. Voditelji programa bili su Paulina Šuštić i Luka Azinović.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečanim proglašenjem najboljih završeno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečanim proglašenjem najboljih u prostoru Garden Hill hotela završena je trodnevna manifestacija 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin bila Gimnazija Velika Gorica, jučer (petak, 10. svibnja 2024. godine).

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije proglašenja najboljih Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, pozdravila je sudionike natjecanja, mentore i članove Državnog povjerenstva, čestitala učenicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima. Ceremonijal proglašenja najboljih odlično je vodila Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 7. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Tena Stastny, mentorica Marina Rajnović (Osnovna škola Julija Kempfa, Požega) 67.50 bodova, 2. Veronika Krnetić, mentorica Marija Sokolović (Osnovna škola braće Radić Zagreb) 65, 3. Karlo Babić, mentorica Vlatka Miličević (Osnovna škola Ivana Kozarca) 64, 3. Damian Knez, mentorica Karmen Holenda ( VI. osnovna škola Varaždin) 64.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 8. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Ana Piroš, mentor Monika Pavić (Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin) 75 bodova, 2. Adrian Gansel, mentorica Iva Krajačić Sokol (Osnovna škola Ivana Cankara Zagreb) 73, 3. Nataša Drakulić, mentorica Renata Najman (I. osnovna škola Čakovec) 70.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 1. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Emanuel Vidović, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 77.50 bodova, 2. Luka Cerutti, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76.50, 3. Ivan Udovičić, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76, 3. Petar Brajković, mentorica Danijela Leko (Srednja škola Mate Balote) 76, 3. Manuela Pondeljak, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 76.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 2. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1.Benjamin Bojan Vojković, mentorica Marina Kristek (III. gimnazija Osijek) 73 boda, 2. Lana Perić, mentorica Nina Mihoci (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb) 72.50, 3. Teo Milisavljević, mentor Revik Nuss (XV. gimnazija Zagreb) 72.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 3. razred – Pokus i Zadaća: 1. Kim Radešić, mentorica Daniela Litra Perković (Gimnazija Pula 75.50 bodova, 2. Jana Salajec, mentorica Kristina Bukvić (Gimnazija ”Fran Galović” Koprivnica) 67, 3. Ante Matković, mentorica Helena Habčić Novšak (Gimnazija Velika Gorica) 63.50.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 4. razred – Pokus i Zadaća: 1. Ema Novak, mentor Krešimir Trojko (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) 77.50 bodova, 2. Slaven Alfirević, mentorica Marina Luetić (III. gimnazija Split) 74.50, 3. Franjo Krešimir Jalšovec, mentorica Marijana Žgela Putniković (V. gimnazija Zagreb) 65.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Samostalni istraživački radovi: 1. Tena Henec (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 70.50 bodova, 2. Ana Kuča (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 69, 3. Tia Hranić (3. razred), mentor Aleksandar Meštrić (Prva gimnazija Varaždin) 66.50.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Prvi natjecateljski dan na 33. Državnom natjecanju iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je jučer u prostoru Garden Hill hotela svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin Gimnazija Velika Gorica, danas (četvrtak, 09. svibnja 2024.) na programu je bio prvi natjecateljski dan.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije početka natjecanja (9 sati) svi sudionici skupno su fotografirani na prostoru ispred zgrade Srednjih škola Grada Velike Gorice.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

8:15 – 11:30 Natjecanje u kategoriji samostalni istraživački radovi sudjelovali su: Tena Henec, Ana Kuča (obje Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin), Mia Horvatiček, Tino Zimić (oboje Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb), Tia Hranić (Prva gimnazija Varaždin) i Ana Vondraček (Gimnazija ”Fran Galović”, Koprivnica).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

9:00 – 11:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – I. dio;

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 1: 8. razred (učionica br.1), 7. razred (učionica br. 3).  Srednje škole – praktični dio – zadani pokus: 1.razred SŠ (učionica br.4), 2.razred SŠ (učionica br.5), 3.razred SŠ (učionica br.6), 4.razred (učionica br.7).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14:00 – 16:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – II. dio

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 2.  Srednje škole – pisani dio natjecanja – rješavanje zadaće.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

16:15 – 17:15 Pokusi za natjecatelje – Toplina, Antonio Magnabosco, Ivan Raič (na otvorenom, na platou ispred školske zgrade).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za natjecatelje i mentore na kraju dana (od 17:15 do 19:30) pripremljen je program Turističke zajednice Grada Velike Gorice (posjeta Muzeju Turopolja i obilazak grada).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica je domaćin 33. Državnog natjecanja iz kemije 2024., koje je svečano otvoreno danas (srijeda, 08. svibnja 2024. godine) u prostoru Garden Hill hotela. Svečanu uređenu dvoranu ispunili su učenici natjecatelji, njihovi mentori, ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, profesori i nastavnici, stručni suradnici, predstavnici izdavačkih kuća i mediji.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nazočne su redom pozdravili i kratko govorili: Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, Ivica Radanović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uslijedile su zahvale na potpori Zagrebačkoj županiji i Gradu Velikoj Gorici, Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, svim izdavačima i medijima.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenik 3.e razreda Ante Matković, sudionik državnih natjecanja iz kemije, fizike i latinskogjezika, imao je čast da otvori 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno glazbeni dio ispunili su Zbor Gimnazije Velika Gorica (GVG) uz vodstvo profesorice Ene Hadžiomerović i Lorena Štancl – violina, učenica 2.c razreda GVG-a i polaznica Srednje glazbene škole Franje Lučića.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je natjecanje otvoreno članovi Državnog povjerenstva održali su sastanak s mentorima, a nakon večere Državno povjerenstvo je nastavilo s pripremanjem za sutrašnje natjecanje u prostoru škole domaćina natjecanja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno