Home Izdvojeno KUD ‘Pokuplje’ iz Pokupskog se obnavlja i traži nove članove

KUD ‘Pokuplje’ iz Pokupskog se obnavlja i traži nove članove

Cilj obnove je očuvanje dugogodišnje bogate tradicije

PODIJELITE

Danas se održao sastanak Inicijativnog odbora za pokretanje rada KUD-a “Pokuplje” iz Pokupskog. Osmišljeni su upravo s ciljem da obnove rad KUD-a zbog dugogodišnje tradicije djelovanja. Sada su u potrazi za novim članovima, a na sastanku su upravo o tome i razgovarali.

KUD Pokuplje prepoznatljivo je po starim napjevima i pjesmama Pokuplja i Banovine, a u obnovi društva nisu sami. “Stručne suradnike smo odabrali i dobili, raspisali smo natječaj i poslali ankete na oko 250 mladih ljudi koji se sada polako prijavljuju. Pozivam sve zainteresirane, starije i mlađe da se prijave kako bi mogli planirati početak rada.”, rekao nam je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

Veliko bogatstvo tradicionalnih pjesama i nošnji

Na sastanku su izložili i svoje specifične nošnje koje su bijele i vezene svilom, dok su one iz Banovine tkane i šivane svilom i koncem u boji. “Vjerujemo da će naši ponosni KUD-ovci u budućnosti biti ponosni kad se odjenu i nastupaju u ovim sto godina starim nošnjama. Naše kulturno umjetničko društvo ima veliko bogatstvo u tradicionalnim pjesmama i plesovima koji su zapisani i koji neće biti zaboravljeni.”, dodaje.

Nošnje su samo jedan dio bogate baštine, a posebno se ističu i napjevi Ivice Potočnika, kao i gusle kao tradicionalni instrument. Potočnik je ujedno i savjetnik KUD-a, koji pomaže očuvati njihovu tradiciju. “KUD smo nakon Domovinskog rata osnivali nekoliko puta, svojevremeno i uspješno, ali neki problemi su se uvijek pojavljivali. Teško je bilo to sinkronizirati. Međutim, sad u ovom pokušaju ćemo ponovno raditi na tome da to osnažimo na zdravim temeljima i financijskom konstrukcijom. Nadamo se uspjehu.”, ispričao nam je Potočnik.

Prva suradnja s osnovnom školom

S radom započinju već danas nakon zaključka i to u suradnji s osnovnom školom. “Probe će biti sinkronizirane s osnovnom školom, KUD-om i starijima. Očekujemo prvi nastup ove godine do ljeta.”, dodao je Škrinjarić. Tako najviše ciljaju na mladež od 15 godina starosti nadalje, ali i starije koji imaju volju. Ako ste zainteresirani uključiti se, možete im se javiti i postati dio ovog tradicionalnog i povijesnog kulturnog društva.