Do 2023. širokopojasni Internet stiže do Velike Gorice i susjednih općina

Kako bi se do 2023. doveo širokopojasni Internet do svake adrese u Velikoj Gorici i susjednim općinama; Kravarskom, Pokupskom, Orlima, Pisarovini i Rugvici, u Velikoj Gorici danas je potpisan Sporazum o zajedničkom projektu izgradnje mreža sljedeće generacije, odnosno razvoja širokopojasne infrastrukture
DSC_6099

Kako bi se do 2023. doveo širokopojasni Internet do svake adrese u Velikoj Gorici i susjednim općinama; Kravarskom, Pokupskom, Orlima, Pisarovini i Rugvici, u Velikoj Gorici danas je potpisan Sporazum o zajedničkom projektu izgradnje mreža sljedeće generacije, odnosno razvoja širokopojasne infrastrukture. Još 2015. godine Zagrebačka županija je organizirala šest projekata po ovom pitanju, gdje je nositelj projekta na ovom području Razvoja agencija Velike Gorice.

-Ideja je omogućiti internat na svim adresama, gdje teleoperateri ne maju komercijalni interes. Naš projekt objedinjava 20 tisuća adresa- istaknula je ravnateljica VEGORE, Maja Kurjak.

Ovaj korak svi potpisnici ugovora jedva su čekali, jer ovo je hvalevrijedna investicija.

-Drago mi je što smo napravili jednu malu aglomeraciju koja predstavlja jednu cjelinu. S nama su ovdje i Rugvica i Pisarovina, koje su dvije zanimljive općine zbog svojih pozicija. Širokopojasni Internet je projekt na kojem moramo inzistirati. Ovo je povijesni događaj- rekao je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma iznijeli su i svi ostali dionici projekta, jer na ovaj način te jedinice dobivaju bolje uvjete za daljnji razvoj.

-Drago mi je što je došao taj trenutak da se možemo prijaviti na natječaj. Bitna je to stvar za razvoj naših općina, pogotovo za razvoj naših poslovnih zona- istaknuo je načelnik Rugvice, Mato Čičak.

Njegov kolega iz Pisarovine, Tomo Kovačić istaknuo je pak kako širokopojasni Internet i infrastruktura nisu luksus, već potreba.

-To je trebalo biti jučer, a ne danas. To se čeka s nestrpljenjem pogotovo na onim područjima gdje se širi gospodarstvo- kazao je Kovačić.

Procijenjena vrijednost projekta je 200 milijuna kuna, a procijenjena vrijednost očekivanih bespovratnih sredstava je 63,5 milijuna kuna, pri čemu ostatak sredstava osigurava odabrani operater.

Gospodarstvo
Grad
Hrvatska
Kravarsko
Općina
Orle
Pisarovina
Pokupsko
Rugvica
Velika Gorica
Zagrebačka županija