Novosti Sport Događanja

Burza rada: Negativni efekti krize polako se vide (u statistici)

15.04.2020. / Juraj Odrčić

Negativni efekti korona krize odrazit će se i na velikogoričko gospodarstvo, a potvrdu toga daje i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja očekivano pokazuje negativni trend - umjesto proljetnog smanjenja broja nezaposlenih na burzi je 15% više nezaposlenih nego početkom godine.

Iako iza tih 15% nisu toliko velike brojke, radi se o 150 novoprijavljenih na burzi rada, statistika je obuhvatila tek mjesec ožujak. Da budemo precizniji, prema statistici nezaposlenih za Veliku Goricu, Kravarsko, Pokupsko i Orle, na burzi rada 1. siječnja je bilo prijavljeno 993 osoba dok je mjesec ožujak završio s 1144 osoba na burzi. Već je tijekom siječnja broj nezaposlenih porastao na 1063, do kraja veljače dosegnuo je 1076, a na kraju ožujka spomenutih 1144 osoba.

Dakle, u prvom tromjesečju broj nezaposlenih se povećao za 15,2% odnosno za 151 osobu.

Kako je sredinom ožujka niz malih poslodavaca, najvećim dijelom u ugostiteljstvu, otpuštalo radnike, a potom s donošenjem mjera Vlade Republike Hrvatske ponovno vraćalo radnike na posao, točniji rezultati početka najavljene krize vidjet će se već sljedećega mjeseca s novim izvještajem HZZ-a.

Usporedimo li broj prijavljenih na burzi rada s onim od prošle godine u isto vrijeme, povećanje je tek nešto manje i ono s 1028 nezaposlenih u ožujku 2019. godine do danas iznosi 11,3%. Ono što ukazuje na negativan trend jest činjenica da se broj nezaposlenih od siječnja 2019. godine smanjivao sve do lipnja (na okruglo 900 nezaposlenih) kada na burzu stiže priljev srednjoškolaca koji završavaju školovanje, a onda je do kraja godine svakog mjeseca "plesao" oko brojke tisuću. Vratimo li se 10 godina unatrag u proteklu krizu, na burzi rada u ožujku 2010. godine bilo je 2700 nezaposlenih, no od tada se štošta promijenilo - kako u gospodarstvu, tako i u vođenju statistike HZZ-a.

U ponudi poslova također je manja ponuda s obzirom da su izostala zapošljavanja u uslužnom sektoru, kako u ugostiteljstvu tako i drugim djelatnostima gdje su poslodavci bili obvezni zatvoriti svoje radnje. Ponuda poslova stoga je većinom u sektoru građevinarstva - traže se zidari, fasaderi, monteri, tesari, pomoćni radnici u građevinarstvu...

Podijeli