Novosti Sport Događanja

Otkazane proslave Jurjeva

15.04.2020. / Juraj Odrčić

Epidemija koronavirusa onemogućila je održavanje i jurjevskih proslava, a tako i one središnje proslave kod Starog grada Lukavec koju organizira Plemenita općina turopoljska, izvijestili su iz udruge.

- U ovo izazovno vrijeme u kojemu smo pozvani da zdravlje stavimo ispred ustaljenih rutina došlo je vrijeme i da službeno objavimo kako je Plemenita općina turopoljska zaustavila sve pripreme glede organizacije proslave Jurjeva u Lukavec-gradu. Uz naše Jurjevo, ove godine neće se održati niti Turopoljska kobasijada, kao niti Prvenstvo u pripremi kotlovine Rotary kluba Velika Gorica, a što je ove godine sve bilo planirano za 26. travanj u Lukavcu - poručuju iz POT-a.

Iz udruge poručuju i kako su otkazali i druge programe - otkazano je hodočašće Turopoljskog banderija u Lourdes te druge aktivnosti planirane za travanj i svibanj.

- O otkazivanju ovih programa obaviješteni su naši sponzori - Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija, Turistička zajednica GVG-a te Ministarstvo kulture kako bi po natječajima dobivena sredstva ostala u njihovim proračunima te se iskoristila u sada nužnije potrebe - poručili su.

Sljedeći planirani program je predstavljanje knjige "Povijest Plemenite općine turopoljske", autora Ivana Rožića, koju će prilagoditi okolnostima u kojima se nalazimo.

- Do tada, svima vama želimo da očuvate svoje zdravlje kako bi kada ova kriza prođe ponovno mogli zajedno nastaviti raditi na očuvanju tradicije lijepog našeg Turopolja - stoji u objavi.

Otkazano Jurjevo u Kurilovcu

Otkazano je i paljenje najvećeg krijesa u Turopolju, onoga kojega pripremaju Kurilovčani, a trebalo se održati 25. travnja.

- Budite nam zdravi kako bi se okupili u Kurilovcu sljedeće 2021.godine i krijesom i pjesmom proslavili Jurjevo - poručili su iz Etno udruge Kurilovec.

Podijeli