Novosti Sport Događanja

Popuštanje mjera u tri faze: Prva kreće u ponedjeljak, evo kada se ponovno otvaraju škole, kafići, frizeri...

23.04.2020. / Petar Brnada

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potvrđeno je kako se kreće s postepenim popuštanjem mjera koje su uvedene zbog prevencije širenja koronavirusa. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je zbog epidemioloških mjera, ali i odgovornih građana koji su se pridržavali uputa, koeficijent zaraze pao ispod 0,8 što im omogućuje da mogu postupno pokrenuti niz gospodarskih aktivnosti.

Prva faza

Prva faza krenut će u ponedjeljak 27. travnja, a obuhvaćat će uslužne djelatnosti i trgovinu, ostale aktivnosti te promet.

Kada je riječ o prvoj spomenutoj skupini s radom će započeti svi poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućit će se i rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio i sl.

Što se tiče ostalih aktivnosti započet će rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, kao i provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Također, omogućit će se provođenje treninga sportaša i sportašica I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Što se tiče prometa, uvest će javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

Druga faza

Faza 2 u primjenu kreće 4. svibnja ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. Što se tiče uslužnih djelatnosti, omogućit će se rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri…)

Također, od tog datuma omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.

Što se tiče privatnog zdravstvenog sustava, omogućit će se rad u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Treća faza

Tijekom faze 3 koja stupa 11. svibnja omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera dok će se rad ugostiteljskih objekata obavljati isključivo na vanjskim prostorima i terasama.

Rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima bit će moguć samo za korisnike usluge smještaja.

Što se tiče prometa, uvest će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Proširit će se i mogućnost za izdavanje e-propusnica.

Obrazovanje

S istim datumom započet će i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Krenut će i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju.

Što se tiče ostalih aktivnosti, bit će omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti.

U turizmu će se omogućiti rad nacionalnih parkova te parkova prirode.

Vjerska okupljanja

Što se tiče vjerskih okupljanja, premijer Plenković izjavio je kako su odlučili da se takva okupljanja omoguće od 2. svibnja, a održavat će se uz upute koje će izraditi Nacionalni stožer.

Premijer je kazao da sve tri faze pretpostavljaju primjenu horizontalnih mjera. Kao prvo, važan je nastavak pridržavanja mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće. Kao treće naglasio je da se nastavlja zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja, a kao četvrto u kontekstu javnog prijevoza rekao je da će epidemiolozi pripremiti jasne upute oko korištenja zaštitnih maski. Starijim sugrađanima  te osobama s kroničnim bolestima i onima koji imaju povećan rizik od zaraze preporučio je da ostanu kod kuće i da se što manje izlažu.

-Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju te izrazito odgovornom ponašanju sugrađana, ali apeliram na maksimalni oprez. Ovo nije povratak na staro i vraćanje na život kakav je bio prije epidemije. Virus je još tu i ne putuje sam- naglasio je premijer Andrej Plenković.

Podijeli