U Distributivnom centru uskoro najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina

U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta. Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribizl i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od 5 cm.

„Bez obzira što je vrijeme kada se režu svi troškovi odlučili smo krenuti u nabavku ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona.  S obzirom da se radi o mladim nasadima i da se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju, u narednom vremenu očekuje se kako će ta količina bit znatno veća, a danas smo svi itekako svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane“ – izjavio je direktor tvrtke Hrvoje Bunjevac.

Inače, u 2019. godini putem Distributivnog centra na domaće i EU tržište plasirano je 40 tona borovnica proizvedenih u Zagrebačkoj županiji. „Nabavom stroja zadovoljit će se zahtjevi postojećih, ali i potencijalnih novih  kupaca,  koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova, a što je nemoguće kvalitetno napraviti bez takovog stroja“ – pojašnjava Bunjevac.

Jedino strojnim pakiranjem moguće je dovoljno brzo obaviti pakiranje jagodastih voćnih vrsta, jer one zahtijevaju brzu manipulaciju ili dolazi do propadanja plodova i ogromnih šteta za proizvođače. 

Distributivni centar za voće i povrće je tvrtka je u vlasništvu  Zagrebačke županije (84,12%), Grada Velike Gorice (12,38%) i “Zagrebački voćnjaci” p.z. (3,50%).

Od 2012. godine Distributivni centar obavlja usluge prihvata, skladištenja, dorade (sortiranja i kalibriranja), pakiranja, fitopatološki nadzor, certificiranja, utovara i otpreme voća i povrća. Opremljen je s najsuvremenijom opremom kao što su dvije automatske linije za sortiranje voća i povrća prema kakvoći, boji i težini plodova, a od 2018. godine i prvom ULO hladnjačom u RH koja nije  vlasništvu trgovaca. Radi se o projektu vrijednom 27 milijuna kuna, od čega je 90% sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

ULO hladnjača kapaciteta 3000 tona omogućuje domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski po znatno povoljnijim uvjetima, dok s druge strane osigurava potrošačima kvalitetne domaće namirnice očuvane nutritivne vrijednosti.