Novosti Sport Događanja

VIDEO: Ministarstvo kulture pohvalilo videonajavu učenika iz Vukovine, dobili posebnu nagradu

05.05.2020. / Petar Brnada

Učenici 7. d razreda Osnovne škole Vukovina javili su se na Javni natječaj za učeničke videonajave knjiga Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a iako nisu osvojili prvo mjesto, ipak su uspjeli oduševiti povjerenstvo koje ih je odlučilo nagraditi na nešto drugačiji način.

Ministarstvo kulture je još u prosincu 2019. objavilo Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga. Riječ je o pozivu učenicima koji je jedna od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja.

Na Poziv koji je trajao do veljače 2020. godine pristigle su 183 prijave iz svih krajeva Hrvatske. Tako su iz ukupno 65 gradova u kategoriji od 1. – 4. razreda prijavljena 44 rada, u kategoriji od 5.  – 8. razreda 111 radova, a u kategoriji srednjoškolaca prijavljeno je 126 učeničkih radova.

A među svim tim zaprimljenim radovima, videouradak učenika iz Vukovine 7. d razreda među kojima su Beata Kološa, Nikola Kološa i Gabriel Ivić, zapeo je za oko stručnom žiriju.

Oni su naime, sudjelovali u natječaju videonajavom knjige „Duga“, autora Dinka Šimunovića, a iako uradak nije osvojio prvo mjesto, povjerenstvo je za odabir odlučilo pohvaliti još tri rada u ovoj kategoriji jer su se istaknuli „formalno zanimljivim pristupom, uspješno izbjegavši zamke konvencionalnosti, (…) „radovi koje izdvajamo služe se filmskim izražajnim sredstvima i doimaju se svježim i zaigranim“.

Povjerenstvo Ministarstva kulture je stoga nagradilo učenike donacijom knjiga za slobodno čitanje za školsku knjižnicu, a videouradak sedmaša iz Vukovine možete pogledati u nastavku teksta.

 

Podijeli