Novosti Sport Događanja

Na goričkoj burzi traže se uglavnom prodavači i građevinski radnici

06.05.2020. / Petar Brnada

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa već se počinju naveliko osjećati. Širenje virusa na više od dva mjeseca blokiralo je većinu uslužnih djelatnosti, posebice one vezane uz ugostiteljstvo, a najznačajnije posljedice pretrpjet će naš turistički sektor u kojemu se ovog ljeta očekuje strmoglav pad dolazaka i noćenja.

U onim uobičajenim okolnostima predsezona bi već započela, a iznajmljivači i ugostitelji trljali bi ruke zbog prvih gostiju dok bi država ushićeno bilježila noćenja i uspoređivala ih s lanjskim podacima. No zbog uvedenih epidemioloških mjera, a prije svega zbog još uvijek zatvorenih granica preko kojih su već tradicionalno stizali inozemni gosti, ove godine predsezona ne postoji, a upitno je i u kakvom će kapacitetu hrvatski turizam poslovati i u nastavku sezone.

Tako se veliki broj sezonskih radnika koji su godinama u travnju i svibnju odlazili putem mora, sada našao „zatočen“ na kopnu, a među njima i Velikogoričani koji su svoj kruh zarađivali dugim smjenama po hrvatskoj obali i otocima.

Uz njih, epidemija je mnoge konobare i srodne djelatnike u uslužnom sektoru i u kontinentalnom dijelu ostavila bez posla. Dok se dio kafića i restorana ovih dana užurbano priprema za otvaranje, oni koji nemaju terase vjerojatno neće niti otvarati svoje objekte jer im se to jednostavno neće isplatiti. Također, mnogo je onih i u grani proizvodnje koji su izravno osjetili posljedice i uslijed epidemiološke krize izgubili radna mjesta.

S obzirom da ih i dalje čeka još mnogo neizvjesnih dana i da su primorani poslove potražiti u drugim sektorima gospodarstva odlučili smo provjeriti kakva je alternativa i koja im se radna mjesta nude na burzi rada u Velikoj Gorici.

Kako je vidljivo na web stranici burze rada, trenutno je aktivan 61 oglas poslodavaca, a traži se ukupno 113 radnika za raznorazna radna mjesta. Pri tome svakako prednjače građevinski radnici, prodavači, ali i pomoćni radnici u raznovrsnim granama proizvodnje.

Tako, recimo, Drvo-prom tvornica briketa i pilana d.o.o. za preradu i promet drveta u Rakitovcu traži više radnika za mjesto rukovatelja strojevima te mjesto pomoćnog radnika u proizvodnji.

MS Ambulance d.o.o. u Jagodnom također ima nekoliko otvorenih radnih mjesta za autolimare, bravare, montere i automehaničare, a u potrazi za većim brojem radnika je i Banić promet. Taj poslodavac traži voditelja poslovnice neprehrane, ekonomista- računovođu i blagajnika, prodavače građevnog materijala, boja i lakova, vijaka, alata i okova i sl.

Još jedan veći poslodavac koji posluje u istom sektoru, ERA commerce, u potrazi je za prodavačicom na odjelu stolarija alata i vijaka te bijele tehnike te elektroinstalacija. Uz to traže i prodavača u odjelu kućnih potrepština, prodavača građevine te prodavača na odjelu keramike i sanitarija.

Poslodavac Prvomajska Zagreb d.o.o. koji se bavi proizvodnjom alata i strojeva na radnom mjestu u Vukovini traži 10 mehatroničara i automehaničara te nekoliko kovinotokara i blanjača/glodača.

Na burzi se traže i građevinski limar i krovopokrivač, radnik u graditeljstvu, keramičar, zidar, pomoćni radnik u završnim radovima u građevini, pomoćni monter suhe gradnje odnosno knaufa te više soboslikara, njegovatelja, kao i zaštitara te jedan medicinska sestra/medicinski tehničar.

Također, u potrazi za djelatnikom je i velikogorički Dom zdravlja koji traži doktora medicine, točnije oftamologa.

Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Podijeli