ODLUKA U SRIJEDU

PENAVA DANAS NAPUŠTA HDZ, SA SOBOM VODI I DESET VIJEĆNIKA? Izlazi iz stranke i pridružuje se Škori, HDZ bi mogao izgubiti vlast u Vukovaru

 
Ivan Penava i Andrej Plenković
 Emica Elvedji / CROPIX

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, na današnjoj će konferenciji za medije objaviti da napušta HDZ. Iako nam to nije osobno potvrdio, iz nekoliko njemu bliskih izvora dobili smo potvrdu da je čovjek - koji je unazad tri i pol godine kontinuirano prozivao Vladu kojom upravlja njegova stranka nezadovoljan odnosom države prema Vukovaru u posljednje 22 godine - odlučio napustiti HDZ.

S njime će, kako doznajemo, i većina viđenijih i važnijih lokalnih HDZ-ovaca predvođenih predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Damirom Barnom, dogradonačelnicom Vukovara Ivanom Mujkić, koja je u politiku i ušla na nagovor Barne i Penave koji joj je bio srednjoškolski profesor, te predsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Šotom.

Uz njega će otići i ostalih devet gradskih vijećnika HDZ-a te većina članova Gradskog odbora stranke. Iako za Penavom neće poći kompletan vukovarski HDZ, nema sumnje da će ovo biti težak udarac stranci koja sebe smatra povijesno predodređenom upravljati ne samo Hrvatskom nego i Vukovarom.

Jednom im je to “pravo” uskratio SDP na čelu sa Željkom Sabom, ali ih je upravo Penava vratio na vladajući stolac na krilima antićirilične histerije koju su predvodili lokalni “stožeraši” koji su u međuvremenu zauzeli i važne pozicije u kreiranju gradske politike, ali i sukreiranju Penavine politike prema Banskim dvorima.

Sada će isti taj Penava HDZ-u uzeti vlast nad Vukovarom, ali ih uvesti i u velike probleme u 5. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima. Penava će tako ispuniti ono što je najavio u listopadu prošle godine, kada je izvijestio javnost da se neće ponoviti prosvjed koji je organizirao u listopadu 2018. nezadovoljan radom hrvatskog pravosuđa na procesuiranju ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima.

Potop na izborima

- Drugi prosvjed ne bi imao smisla. Taj prosvjed više ne bi mogao biti mirni, nego onaj koji nosi energiju koja ruši, pa sam smatrao da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti.

Ako to bude moguće - hvala Bogu, ali ako bude na tragu ove sramotne šutnje, zahvalit ću se i krenuti svojim putem. Ako ništa drugo, ostat ću uspravan - rekao je tada Penava, što je bila njegova najava ulaska u utrku za jednu od čelnih pozicija na unutarstranačkim izborima.

Danas svi znamo da je HDZ-ova Opcija za promjene, u kojoj su bili Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić i Penava, doživjela potop na tim izborima, ali je Penava premoćno pobijedio u svom Vukovaru, što mu je samo bila potvrda podrške koju uživa među vukovarskim HDZ-ovcima, ali i dobrom dijelu građana.

Nije Penava, doduše, odmah nakon unutarstranačkih izbora napustio HDZ. Štoviše, izjavio je da ostaje član stranke, premda se već tada znalo da je pitanje trenutka kada će doći do razvoda ovog braka. Iako su i on i Plenković u javnosti hinili dobre odnose, a premijer nerijetko svraćao u Vukovar, iako je aktualna Vlada realizirala i brojne projekte u Gradu heroju, jaz između njih dvojice bio je prevelik.

Penava je unazad tri i pol godine u nekoliko navrata prema Vladi bio kritičniji od Bernardića, Grmoje i Zekanovića zajedno, a Plenković je sve to vrijeme “gutao žabe” svjestan da mu obračun s popularnim gradonačelnikom grada koji je kolektivnoj hrvatskoj memoriji iznimno važan može donijeti dosta problema.

Kolaps gospodarstva

Imao je premijer pritom vjerojatno i razumijevanja za situaciju u Vukovaru koja je doista iznimno loša i vjerojatno je i sam bio i još uvijek je svjestan da se država Hrvatska nikada nije Vukovaru adekvatno odužila za njegovu žrtvu.

To se prije svega odnosi na kolaps vukovarskoga gospodarstva, zbog čega je Penava i krenuo u sukob sa svojom strankom tražeći donošenje zakona za Vukovar i poticanje njegova gospodarstva, a koji do danas nije realiziran.

Plenković je, dakle, jobovski čekao da se Penava sam spotakne, da sam izađe iz stranke, a prije dva dana ga je izjavom o Vukovaru i Borovu izvukao na površinu i isprovocirao na reakciju koja je sve rekla i tako je ta priča došla do svoga kraja. Penava ima podršku svojih kolega koja je potvrđena i na unutarstranačkim izborima, i to je njegova snaga.

Iz tabora Miroslava Škore, čiji se Domovinski pokret spominje kao jedina opcija za nastavak Penavina političkog djelovanja, neslužbeno nam je potvrđeno da s njim imaju načelan i neslužbeni dogovor te da se ozbiljno i službeno može razgovarati tek kada i ako on napusti HDZ. Sam Škoro je, pak, jučer rekao da je uvjeren kako će Penava danas donijeti konačnu odluku “i onda ćemo moći govoriti”.

- Kad Penava razriješi status s HDZ-om, onda ćemo razgovarati s njim kao i sa svima drugima, o uvjetima njegova mogućeg izlaska s nama na listu - rekao je Škoro.

Nema, dakle, sumnje da će se nakon današnjeg dana preokrenuti politički život u Vukovaru. Kako će se to reflektirati na HDZ, vidjet ćemo vrlo brzo na parlamentarnim izborima, ali ako je suditi prema iskustvu iz 2005. godine, kada se dogodio kraval na relaciji Ivo Sanader - Branimir Glavaš i kada je Glavaš sa sobom povukao praktički sve bitne HDZ-ovce Osječko-baranjske županije i Osijeka, od čega se stranka nije oporavila punih deset godina, može se očekivati da HDZ-u u Vukovaru slijede, što bi rekao Goran Bare, “teške boje”.

Marić izborni adut

Gubitak brojnih gradskih dužnosnika i stranačkih kolega iz vukovarske filijale HDZ-a koji će s Penavom otići na Škorinu listu, a posljedično i dijela svojih tradicionalnih birača u Vukovaru i okolici, vrh HDZ-a pokušat će amortizirati što jačom listom u petoj izbornoj jedinici. Listu HDZ-a tamo bi baš kao i na prošlim parlamentarnim izborima 2016. trebao nositi potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, bez obzira na to što se još uvijek nije učlanio u HDZ.

- U Marićevu slučaju to očito nije važno za naše birače jer ga oni ionako doživljavaju kao jednog od njih. Osim toga, Marić je i na prošlim izborima u 5. jedinici osvojio daleko najveći broj preferencijalnih glasova na našoj listi i značajno pridonio tome da HDZ u toj izbornoj jedinici osvoji čak osam saborskih mandata. Stoga ne čudi da će i na ovim izborima Marić vjerojatno biti nositelj liste na kojoj će biti i naši ministri Josip Aladrović i Mario Banožić - kaže izvor iz HDZ-a.

Tuđman ispao

Za glasove desnih birača HDZ će se na ovim izborima, a posebno na istoku Hrvatske ponajprije boriti s listom Miroslava Škore kojemu će u 4. izbornoj jedinici, koja uključuje Baranju, sjeverni dio Slavonije s Osijekom te Virovitičko-podravsku županiju, suprotstaviti listu predvođenu osječko-baranjskim županom i potpredsjednikom stranke Ivanom Anušićem.

Nakon što se bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio povući iz politike, na listi HDZ-a u toj jedinici osim Anušića i vjerojatno šefa Hvidre Josipa Đakića neće biti široj javnosti jako poznatih imena. Ove godine u 4. jedinici na HDZ-ovoj listi, kako neslužbeno doznajemo, neće biti ni Miroslava Tuđmana, sina utemeljitelja stranke, koji je upravo tamo na izborima 2016. bio nositelj liste.

Osim na istoku Hrvatske borba za desene glasove bit će zanimljiva i u dvije najjužnije izborne jedinice, gdje postoji jako dubok bazen desnih birača. Listu HDZ-a u 10. jedinici (od Splita pa do krajnjeg juga) trebao bi nositi Damir Krstičević, koji je nedavno dao ostavku na mjesto ministra obrane.

- Iako je Krstičević još uvijek na odmoru, očekujemo ga u kampanji i na mjestu nositelja liste u 10. jedinici. Baš kao i na prošlim izborima kada je osvojio čak 32 i pol tisuće preferencijalnih glasova. Ukratko, još uvijek čekamo njegovu konačnu potvrdu - kaže sugovornik iz HDZ-a i dodaje kako još uvijek ne razmišljaju o planu B, odnosno o “rezervnom” nositelju u slučaju da Krstičević odustane od kandidature.

HDZ-ova lista još nije definirana ni u 9. jedinici (Lika, Zadar, Šibenik, Knin, Sinj…). Dok dio vodstva HDZ-a očekuje kako će listu nositi nova potpredsjednica stranke Zdravka Bušić, neki HDZ-ovci tvrde da je u ozbiljnoj kombinaciji za to mjesto i politički tajnik stranke Ante Sanader.

HDZ-ova lista još se brusi i u šestoj jedinici (dio Zagreba, Velika Gorica, Sisak, Moslavina…). Pregovori s bivšom eurozastupnicom Marijanom Petir - koju vrbuje i Miroslav Škoro - još nisu dovršeni, a za nositelja liste u toj jedinici sada se spominje ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:59