Novosti Sport Događanja

Kup Snježane Ušić igrat će se i ove godine!

27.05.2020. / Damir Žbulj

Hrvatski odbojkaški savez još je sredinom ožujka, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, donio prvotnu odluku o zaključenju sezone i proglašenju prvakinja i prvaka Hrvatske, koju je krajem travnja - poništio.

Upravni odbor HOS-a je ovaj tjedan, u novom postupku pronalaženja rješenja vezanih uz završetak aktualne natjecateljske sezone, uz prethodno mišljenje HOO-a i SDUŠ-a ipak donio konačnu odluku:

"Zbog nastupanja posebnih okolnosti (globalna pandemija COVID-19) koje podrazumijevaju događaj i stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a sve zbog zaštite zdravlja svih sudionika natjecanja (natjecatelji i službene osobe), gledatelja i drugih dionika, odbojkaška natjecanja u Republici Hrvatskoj pod direktnom nadležnošću Hrvatskog odbojkaškog saveza u svim kategorijama za žene i muškarce se obustavljaju s plasmanom na tablici zatečenim 11.03.2020. godine i otkazuju se sve utakmice iz natjecanja pod direktnom nadležnošću HOS-a čije je održavanje predviđeno za razdoblje nakon 11. ožujka 2020. godine, osim polufinala i finala Kupa RH za muškarce, Kupa Snježane Ušić za žene i završnica Prvenstva Hrvatske mlađe dobnih kategorija,“ navodi se između ostalog. 

Prve su u trenutku prekida bile odbojkašice zagrebačke Mladosti, a u muškoj konkurenciji odbojkaši Mladosti Ribola Kaštela.

U ostalim ligaškim natjecanjima nema ispadanja, a broj klubova u nadolazećoj sezoni u pojedinim ligama moći će se povećati vodećim klubovima iz nižeg ranga, ukoliko klubovi koji ostvare pravo, pokažu interes za to.

KUP SNJEŽANE UŠIĆ

Oba velikogorička ženska odbojkaška kluba natjecala su se ove sezone u 1. B Hrvatskoj odbojkaškoj ligi - regija Sjever, trećem razredu hrvatske odbojke. HOK Gorica je sezonu završio na petom mjestu, s upisanih deset pobjeda i osam poraza, dva boda manje od ŽOK Kaštel i jednim više od ŽOK Vrbovec, koji je odigrao utakmicu manje.

OK Velika Gorica je na pretposljednjem mjestu s tri pobjede i 15 poraza i osam osvojenih bodova te će i iduće sezone nastaviti nadmetanje u istom rangu.

Odbojkaši OK Gorica su svoju sezonu u 2. HOL Sjever završili bez pobjede, s dva osvojena boda, ali ostaju u istom rangu natjecanja.

Druge ekipe HOK Gorica i OK Velika Gorica natjecale su se u 3. HOL - regija Sjever - skupina Jug. HOK Gorica 2 je sa šest pobjeda i jednim porazom osvojila naslov prvakinja te lige pa će imati i mogućnost napredovanja.

OK Velika Gorica 2 s pet pobjeda i tri poraza na trećem mjestu, s jednakim omjerom, ali i bodom manje od drugoplasiranog Ivanić-Grada.

Najvažnija odluka Hrvatskog odbojkaškog saveza je kako će se polufinale Kupa u obje kategorije te završnica prvenstva Hrvatske za kadetkinje, mlađe kadete i kadetkinje, u maloj i mini odbojci ipak sasvim izgledno odigrati.

Hrvatski odbojkaški kup Snježane Ušić, koji je dobio naziv po našoj prerano preminuloj velikogoričkoj i hrvatskoj odbojkaškoj legendi, nastavit će se utakmicama polufinala, u kojima se sastaju OK Kaštela i HAOK Rijeka CO te OK Marina Kaštela i HAOK Mladost Zagreb. Točan termin održavanja utakmica ili eventualna informacija o konačnom otkazivanju bit će određen naknadno, najkasnije do 1. srpnja.

U Savez se nadaju kako će se borba za trofej voditi u rujnu. 

Prošlogodišnja završnica u Rovinju bila je prva pod novim imenom, finalnu utakmicu je u sjajnoj atmosferi gotovo do posljednjeg mjesta ispunjene dvorane Gimnasium uveličala i obitelj Ušić, suprug Sven i kćer Senna, a u dramatičnom okršaju s Rijekom u pet setova slavile su odbojkašice zagrebačke Mladosti.

Točan termin održavanja završnica PH za mlađe dobne kategorije bit će objavljen najkasnije do 1. rujna. Ako će se natjecanje održati ove godine igrat će se po prijavama klubova koje će biti otvorenog tipa.

Uglavnom, ovo su dobre vijesti za sve ljubitelje odbojke. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je odlična, djeca su se vratila svojim obvezama pa se nadamo kako ćemo u neko skorije vrijeme gledati i njihova natjecanja.

Sjajna je i informacija kako je Hrvatski odbojkaški savez donio kalendar natjecanja za klupsko prvenstvo odbojke na pijesku za 2020 godinu.

Odbojka nam se 'na mala vrata' vraća u našu svakodnevicu, iskreno se nadamo kako je vrijeme korone zauvijek iza nas.

Podijeli