POSLANI PRIJEDLOZI

SADA JE SVE JASNO: BRKIĆ I KOVAČ SU OTPISANI! Nekad moćni HDZ-ovci nisu se našli čak ni na širem popisu zagrebačkog ogranka stranke

 
 CROPIX

Iako su rezultati unutarstranačkih izbora to dali naslutiti, sada je definitivno jasno da su bivši zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač otpisani iz participiranja u visokoj politici. Najmanje do kraja ere Andreja Plenkovića.

Naime, nekad drugi najmoćniji čovjek vladajuće stranke Brkić i nedavni Plenkovićev protukandidat za šefa stranke Kovač nisu se našli čak ni na širem popisu zagrebačkog HDZ-a, koji je kao i sve druge županijske organizacije, u središnjicu stranke poslao svoj prijedlog kandidata i kandidatkinja za izborne liste.

Jandroković i Katičić

Zagrebačka organizacija poslala je u “centralu” popis s čak 51 imenom, ali i takav nije bio dovoljno širok za Kovača i Brkića. Njih dvojica nisu se našli čak ni među predloženim imenima u svojoj matičnoj filijali HDZ-a: u Stenjevcu (Brkić) i Donjem Gradu (Kovač).

Na popisu su se, naravno, uz premijera Andreja Plenkovića i ministre sa zagrebačkom adresom (Medved, Ćorić, Beroš, Pavić, Aladrović, Grlić-Radman, Obuljen Koržinek), našli glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, donedavni ministar obrane Damir Krstičević, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, ali i glasnogovornik Vlade Marko Milić - kojeg je, baš kao i njegova šefa Plenkovića, predložila HDZ-ova podružnica na Črnomercu.

- Tamošnja organizacija nam je umjesto dva prijedloga, kako smo zamolili sve gradske ogranke, na koncu poslala čak šest. Uz predsjednika stranke Andreja Plenkovića, nominirali su i nekoliko njegovih bliskih suradnika - ministra Marka Pavića, glasnogovornika Vlade Marka Milića i Plenkovićeva stranačkog operativca Marija Kapulicu. Ne znam što će odlučiti vrh stranke i hoće li se glasnogovornik Vlade Milić na koncu zaista naći na saborskoj listi HDZ-a u jednoj od zagrebačkih izbornih jedinica - kaže naš izvor.

Na popisu je i, kako tvrde naši izvori iz zagrebačkog HDZ-a, budući HDZ-ov “teškaš” Krunoslav Katičić. - Nakon što je kao državni tajnik (u Ministarstvu državne imovine) nedavno imenovan zamjenikom glavnog tajnika stranke, prilično sam siguran da će biti na listi HDZ-a u jednoj od izbornih jedinica na parlamentarnim izborima i da će kroz dogledno vrijeme zamijeniti Gordana Jandrokovića na mjestu glavnog tajnika HDZ-a. Pretpostavljam da će Jandroković, ako HDZ, naravno, pobijedi na izborima, ili još jednom biti šef Sabora ili će u Vladu - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Iznenađenje

Nakon što se već neko vrijeme spekulira da će HDZ-ovu listu u petoj izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) nositi ministar financija Zdravko Marić iako nije član stranke, te da će na listi biti i Plenkovićevi relativno friški ministri Josip Aladrović i Mario Banožić, Jutarnji list neslužbeno doznaje da bi se na saborskoj listi HDZ-a u toj jedinici mogla naći i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je iz Plenkovićeve Vlade morala otići pritisnuta aferom, te da bi još jedan saborski mandat mogao uživati i Stevo Culej, političar poznat po svojim tvrdim nacionalističkim stavovima.

- Mogu vam potvrditi da je točna vaša informacija da su Žalac i Culej na širem popisu prijedloga kandidata i kandidatkinja koje je HDZ-ova organizacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji uputila u središnjicu stranke u Zagreb - neslužbeno nam je poručio tamošnji član HDZ-a.

Ako se Culej stvarno nađe na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, to bi bilo svojevrsno iznenađenje jer, uz to što je Culej otvoreno znao kontrirati, pa i provocirati predsjednika stranke Andreja Plenkovića, u kampanji za predsjedničke izbore podržavao je Miroslava Škoru, a ne kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović. Stranačkoj stezi se pokorio tek nakon što je Škoro ispao u prvom krugu izbora.

Borba u petoj

Što će biti s Marijanom Petir, još se ne zna jer, kako doznajemo, bivša zastupnica u Europskom parlamentu još razgovara i s Miroslavom Škorom i s HDZ-om oko zajedničkog izlaska na izbore.

- Ako budem sudjelovala na ovim izborima, nastupit ću kao nezavisna kandidatkinja, što ne isključuje suradnju s onim političkim opcijama i pojedincima s kojima mogu postići visoki stupanj suglasnosti oko programskih i vrijednosnih načela - poručila je, među ostalim, Petir putem Facebooka.

Iako se jučer pojavila informacija da bi Petir umjesto u svojoj VI. jedinici, po novom prijedlogu trebala biti jedno od udarnih imena HDZ-a u V. jedinici, gdje bi se za konzervativnije i desnije glasače trebala boriti protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je nedavno napustio HDZ i koji će na izborima nositi Škorinu listu, ljudi oko Petir tvrde da ne vjeruju u tu priču i da će ona - ako se dogovori s HDZ-om - biti kandidatkinja u VI. jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:24