Novosti Sport Događanja

Jezero Ježevo treba novi smjer razvoja

29.05.2020. / Juraj Odrčić

Na inicijativu Športskog ribolovnog društva Odra i Mjesnog odbora Novo Čiče jučer je organiziran inicijalni sastanak na kojemu je zacrtan novi smjer razvoja jezera Ježevo koje je sa svojim sadržajima, prije svega za ribolovce, trenutno jedino uređeno jezero u našemu kraju.

Prije deset godina napravljen je idejni projekt uređenja jezera s rekreativno-ribolovnim sadržajima, a koji je u fokus stavio izletničku ulogu ove lokacije koja je uključivala i kupalište, mjesta za kampiranje i druge "ljetne" sadržaje. Od toga vremena jezero je djelomično uređeno, prije svega kroz angažman ribolovnog društva kojemu je Grad Velika Gorica ustupio zemljište na kojemu su izgradili i svoje sjedište uz jezero.

No, suživot ljudi i prirode više nije u balansu te je potrebno zacrtati novi smjer primjereniji ovakvoj veličini umjetnog jezera.

- Zbog klimatskih promjena i povećanja temperature, na ovom jezeru koji je voda stajačica, mikroorganizama koji odumiranjem se talože na dno, nužno je provesti projekt koji bi osigurao prirodnu filtraciju vode i tako omogućio očuvanje bioraznolikosti jezera - pojašnjavao je Zoran Pišl iz Instituta IRES koji je pripremio pretprojektnu studiju koja ukazuje da je potrebna intervencija kako jezero ne bi samo sebe ubilo i postalo zelena bara.

- Ovdje se uvečer zna skupiti i pedesetak automobila, mladi koji dolaze i ostavljaju smeće za sobom koje mi redovito čistimo, a imali smo i slučaja da nađemo narkomanske igle pa se jedan naš član ubo i sada godinu dana stalno radi pretrage da nije pokupio neku zaraznu bolest - pojasnio je probleme na kopnenom dijelu jezera predsjednik ŠRU Odra Ognjen Cahun.

Iz svega, nametnulo se da je ovo jezero potrebno usmjeriti prema sportsko-ribolovnoj zoni iz koje treba izbaciti ideju o kupalištu, a šansa za financiranje se vidi u europskim fondovima.

Gordana Mikulčić Krnjanja iz Odjela za urbanizam i zaštitu okoliša pojasnila je dosadašnje i potrebne korake napravljene u rješavanju imovinsko-pravnih poslova, a Domagoj Ilečić iz Odjela za poduzetništvo i EU fondove pojasnio je mogućnosti prijava na EU fondove. Na kraju sastanka zaključeno je da će ŠRU Odra, koji gospodari vodama na našem području, usuglasiti projektni prijedlog s lokalnom zajednicom, a gradska tijela pobrinuti se da uz potrebnu dokumentaciju takav prijedlog se pretvori u realan projekt koji bi se aplicirao za financiranje iz europskih fondova.

.

Podijeli