Novosti Sport Događanja

Županija povećala bespovratne potpore u poljoprivredi, korisnicima i do 150 tisuća kuna!

02.06.2020. / Petar Brnada

Nakon što je Županijska skupština prošli tjedan donijela rebalans proračuna, povećana su sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna. Iz Zagrebačke županija pozivaju poljoprivrednike sa svog područja da se jave na javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020.

-Kriza uzrokovana koronavirusom itekako nas je sve dodatno osvijestila koliko je domaća poljoprivreda proizvodnja bitna. Doneseni rebalans proračuna Zagrebačke županije je manji jer su i prihodi manji, međutim sredstva za poljoprivredu su veća – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Kako pojašnjavaju iz Županije, potpore se dodjeljuju za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje.

Uz to, potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

-Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe  s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu. Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije- priopćili su iz Županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb ili osobno na istu adresu u Pisarnicu koja se nalazi u prizemlju.

Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji.

Foto: Ilustracija/Zagrebačka županija

Podijeli