Novosti Sport Događanja

Naučite kako izraditi zidove od bala slame i ugraditi zemljane žbuke

03.06.2020. / Redakcija

ZMAG-ova Akademija prirodnog graditeljstva u srpnju donosi dvije graditeljske radionice za javnost na recikliranom imanju Vukomerić. Zanima vas prirodna gradnja? U srpnju ne propustite dvije cjelodnevne radionice prirodnog graditeljstva na kojima možete naučiti kako izraditi zidove od bala slame te kako izraditi i ugraditi zemljane žbuke.

U organizaciji ZMAG-ove Akademije prirodnog graditeljstva u srpnju će se održati dvije graditeljske radionice otvorene za javnost. Prva u nizu cjelodnevnih radionica prirodnog graditeljstva je radionica Kuće od slame – izrada zidova od bala slame koja će se održati u subotu, 11. srpnja 2020., od 9 do 18 sati na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Tjedan dana kasnije, 18. srpnja 2020., također od 9 do 18 sati, slijedi radionica Izrada i ugradnja zemljanih žbuka. Na graditeljskim radionicama mogu sudjelovati svi zainteresirani, neovisno o predznanju i prethodnom iskustvu.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije. Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću prirodnim rješenjima u stanovanju.

Radionica Kuće od slame – izrada zidova od bala slame

Kuće od balirane slame sve su popularnije i u našoj regiji. Slama je nusproizvod u poljoprivredi te je vrlo je dostupan i ekološki zahvalan materijal. Svojim sastavom je celuloza i jedan je od rijetkih materijala koji ima funkciju zidne ispune i izolacije.

Ova jedinstvena građevinska tehnika pruža mogućnost da se uz pomoć prirodnih materijala sagradi zdravi dom iz snova s minimalnim ekološkim otiskom. Tehnika koja se primijenjuje na radionici je gradnja balama slame koje se ugrađuju u drvene okvire konstrukcije (Post and beam, non-load bearing).

Polaznici će se na radionici upoznati s materijalima i dobiti praktičan uvid u tehniku, tehničke detalje i rješenja te naučiti kako ispravno odabrati, pripremiti, obraditi i ugraditi bale slame u zidnu konstrukciju.

Radionica Izrada i ugradnja zemljanih žbuka

Zemlja je jedinstveni građevinski materijal koji je svuda oko nas. Zemlja se u građevinarstvu primjenjuje u izradi zidova, podova, žbuka i krovova. Žbuka sprječava prodor vode i nametnika, kao i gorenje, zaustavlja strujanje zraka kroz zidne površine, omogućava difuziju vodene pare i pojačava čvrstoću zidova. Žbuka ima presudan utjecaj jer doprinosi ukupnoj termalnoj masi građevine koja je neophodna za pohranjivanje i prijenos topline. Zemljana žbuka je sastavni dio zida kuće od slame.

 

Polaznici će se na radionici upoznati s cijelim tehnološkim procesom izrade zemljanih žbuka – od blata do zida te naučiti kako prepoznati, pripremiti, obraditi, napraviti i ugraditi smjesu zemlje, pijeska i sjeckane slame koja je pogodna za nanošenje temeljnog, prvog i drugog sloja grube glinene žbuke.

Cijena svake od radionica je 400 kuna po polazniku (u cijenu je uključen ručak i materijali za radionicu). Voditelj radionica je graditelj i edukator Matko Šišak. Prijaviti se možete ovdje za radionicu Kuće od slame, te drugu, radionicu Izrada i ugradnja zemljanih žbuka ovdje.

Podijeli