Novosti Sport Događanja

Inicijativa Naša Podbrežnica: Ne želimo spojnu cestu nego polivalentno igralište!

22.07.2020. / Maja Peranić

Građanska inicijativa Naša Podbrežnica nastavlja borbu protiv izgradnje spojne ceste u svom naselju. Podsjetimo, protiv spajanja Zadarske ulice s Dobrilinom nedavno je pokrenuta online peticija, a iz inicijative upozoravaju na nekoliko problema zbog koje se ne slažu s tom odlukom grada. Također su naglasili kako bi umjesto spojne ceste žele dugo očekivano polivalentno igralište.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Barišić rekao je kako projekt spojne ceste planira raditi kako Podbrežnica ne bi bila "amputirana" od drugog dijela grada. S njihovim viđenjem tog kvarta ne slažu se iz Inicijative i misle da se novac za izgradnju ceste može bolje uložiti:

-Gradonačelnik zaboravlja da na izlasku iz naselja postoji već direktni izlaz u pravcu grada kao i Zagreba. Ujedno, samo nekoliko stotina metara dalje, nalazi se i velikogorička obilaznica prema Domovinskom mostu, MZLZ. Gradnjom spojne ceste, stanovnici kvarta, dobiti će minutu do dvije brže vrijeme dolaska u bilo kojem pravcu. Je li to vrijedno ulaganja, kako on navodi oko 5 milijuna kuna? Gradonačelnik misli da je to dobar način potrošnje 5 milijuna kuna, mi stanovnici mislimo da se taj novac može uložiti u polivalentno igralište koje čekamo već 40 godina – ističu iz Inicijative.

Pritom navode kako su nezadovoljni načinom na koji gradonačelnik donosi odluke bez javne rasprave i konzultacije s mještanima Podbrežnice koji su se, kako tvrde, u velikom broju (preko 70 posto) izjasnili protiv gradnje spojne ceste. Kažu kako će se izgradnjom ceste uništiti šetnica koju koriste za rekreaciju i miran život.

(foto: trenutno stanje)

-Da bi se sagradila spojna cesta Zadarska ulica-Dobrilina ulica, potrebno je uništiti šetnicu. Šetnicu koja starijim građanima pruža onaj mali komadić mira za bilo kakvu rekreaciju bez buke automobila. Na kraju Zadarske ulice, koja nema završetak već 40 godina, građani su samoinicijativno platili i postavili djeci koš za igru. Djeca iz vrtića na tom dijelu uče rolati, igraju se kada je blato u parku dječjeg vrtića jer prometa ovdje nema. Za vrijeme nedavne karantene, obitelji su uživale u „prirodi“ upravo na toj šetnici. Odmah pokraj šetnice nalaze se i gradski vrtovi gdje građani slabijeg imovinskog stanja imaju mogućnost posaditi povrće da bi imali za doslovno preživjeti. Upravo to zemljište, dodijelio je grad i sada planira onečistiti i to malo što ti ljudi imaju automobilima i smogom – navode iz Inicijative.

Također, smatraju kako će se izgradnjom novih trgovina na velikogoričkoj obilaznici te izgradnjom sporne spojne ceste dodatno prometno opteretiti zasad mirno naselje,

-Odmah pokraj Dobriline ulice, upravo se gradi EuroSpin trgovina. Trgovina direktno na velikogoričkoj obilaznici. Odmah pokraj, uvidom u zemljišne knjige, Muller Hrvatska planira gradnju. Ponavljamo, pokraj obilaznice. Treba li sagraditi cestu kroz mirno naselje da bi građani došli brže do trgovina, treba li opteretiti doista mirno naselje kamionima, treba li ugrožavati dječju igru i mirno odrastanje? Kako to ne bi bilo sve, UPU iz 2012 godine, o kojemu nitko ništa nije pitao nas stanovnike, pokazuje da će se uz uništenje šetnice graditi spojna cesta pokraj naselja do velikogoričke obilaznice kao i jedna dodatna cesta odmah pokraj gradskih vrtova. Onečišćenje na kvadrat za to malo posađenog povrća – kažu dodajući kako će se, iako se tvrdi drugačije, cijene njihovih nekretnina znatno sniziti, a ceste koje će se izgraditi bit će tek prečaci koje smatraju nepotrebnima.

(foto: planirana spojna cesta)

-Od mirnog naselja, dobiti ćemo doslovno kao da živimo u strogom centru grada. Mi samo trebamo i želimo polivalentno igralište, trebamo i želimo miran obiteljski život i odrastanje naše djece. Uništavaju se uspomene stare 40 godina. Urbanizacija grada može biti i gradnja igrališta a ne samo cesta, zgrada i trgovina – istaknuli su za kraj iz Inicijative Naša Podbrežnica.

Podijeli