Novosti Sport Događanja

U vrtić s evidencijom temperature, uz obveznu dezinfekciju i bez igračaka

31.08.2020. / Ivana Ćurić

U utorak, 1. rujna, počinje nova pedagoška godina u dječjim vrtićima Grada Velike Gorice. I dok se većina djece veseli druženju s vršnjacima, djelatnici vrtića i roditelji nastoje što smirenije provesti i poštivati sve epidemiološke mjere koje se preporučuju u obrazovnim i odgojnim institucijama.

Boravak u vrtiću izmijenjen je novim pravilima, pa su tako djeca pri dolasku obavezna dezinficirati ruke, a zajedno s odraslom pratnjom dezinficirat će se i obuća i odjeća za djecu i odrasle. Roditelj će potom odvesti dijete do garderobe ispred prostorije u kojoj dijete boravi, a pri tome paziti da se održava razmak od 1,5.2 metra u odnosu na druge roditelje i djecu.

Treba se izbjegavati zadržavanje i grupiranje u vrtiću kao i zadržavanje duže od 15 minuta što je moguće samo na početku i kod prilagodbe novih vrtićanaca.

Roditelji su obavezni nositi zaštitnu masku bez koje neće moći u vrtić, već će u tom slučaju djelatnik preuzeti dijete na ulazu u vrtić.

-Moguće je ograničenje ulaska roditelja ili prilagođena primjena mjera u pojedinim područnim objektima vrtića gdje neće biti moguće održati fizički razmak. Molimo vas da djecu u vrtić dovodite do 9 sati. S obzirom na Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se spriječi kontakt djece iz različitih odgojnih skupina, javite nam ako imate stvarnu potrebu korištenja jutarnjeg dežurstva (od 06:00 do 07:00 sati) i/ili popodnevnog dežurstva (od 16:00 do 17:00 sati)-stoji u uputama Dječjeg vrtića Velika Gorica.

Djeca po ulasku u vrtić odlaze do garderobe i obuvaju papuče, skidaju jakne i peru ruke sapunom i vodom prije ulaska u odgojnu skupinu.

Roditelji su dužni svaki dan mjeriti temperaturu prije polaska u vrtić i zapisati ju u bilježnicu koju će dobiti u vrtiću, te svakoga dana pri dolasku pokazati podatke odgojitelju, a potom ju spremiti u djetetov ruksak.

U svojim uputama DV Žirek također ističe kako u jaslicama bočice s poklopcima i dude u kutijici trebaju biti obilježene (ime, prezime djeteta) te se svakodnevno odnose kući na pranje. Donošenje  neoblikovanog materijala (igračaka, plastične boce, kartonske kutije i sl.) te hrane od kuće nije dozvoljeno, a proslave rođendana u vrtićima obilježit će se u okviru odgojno-obrazovnog rada, bez donošenja hrane i pića.

Kod sumnje na povišenu tjelesnu temperaturu te kod pojave akutnih simptoma zarazne bolesti (npr. kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, proljev, povraćanje) djetetu će se u vrtiću izmjeriti tjelesna temperatura. Ako dijete razvije simptome COVID-19 tijekom boravka u vrtiću, odgojitelji će odmah obavijestiti roditelja/staratelja, koji u najkraćem roku treba doći po dijete.

Nije dozvoljeno pratiti dijete u vrtić ukoliko roditelj/skrbnik ima simptome zaraznih bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev,povraćanje) ili ako im je izrečena mjera samoizolacije ili su zaraženi s COVID-19. Djeca s istim simptomima također se ne dovode u vrtić.

-U slučaju kada dijete s kroničnim bolestima, ili ona koja dijele kućanstvo s ranjivim skupinama, potrebno je pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. Odluku o tome donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite kao i o eventualnim drugim posebnim mjerama zaštite poput nošenja maske i sl. (pedijatar). U kućanstvu u odnosu na rizičnog člana preporučuje se izbjegavati bliski kontakt, nositi masku kada je primjereno i provoditi druge preventivne mjere-stoji u uputama.

 

Upute Dječji vrtić Velika Gorica

Upute DV Žirek

Upute DV Lojtrica

Podijeli