Novosti Sport Događanja

U Kvaterniku svaki školski sat koriste učionicu na otvorenom: 'Trudimo se olakšati nastavu i nošenje maski'

08.09.2020. / Petar Brnada

U osnovnoj školi Eugena Kvaternika odlučili su svojim učenicima olakšati posebne uvjete u kojima su zbog epidemiološke situacije krenuli u novu školsku godinu pa su tako u puni pogon stavili svoju učionicu na otvorenom.

Kako smo jutros doznali iz škole, učionica je zauzeta svaki školski sat, a sve s ciljem da se maksimalno olakša nastava i nošenje maski, prvenstveno učenicima predmetne nastave koji su ih obvezni nositi.

-Gotovo je stalno zauzeta naša učionica na otvorenom. Radili smo raspored tako da su učenici što više vani. Prioritet je na predmetnoj nastavi jer ti učenici cijeli dan sjede s maskama u zatvorenom pa smo im htjeli omogućiti da izađu van na zrak. Znači, postoji određeni raspored, a učionica se koristi i u jutarnjoj i u popodnevnoj smjeni, čim više je to moguće- rekla nam je ravnateljica OŠ Eugena Kvaternika, Monika Brleković.

Škola ovu učionicu na otvorenom ima već godinu dana, no sada, s obzirom na koronu i okolnosti, koristi se u puno većoj mjeri, odnosno raspored sati u njoj je znatno gušći. Učenicima je brzo postala jedna od najdražih učionica, a opremljena je pločom kao i sve druge pa tako ništa ne narušava kvalitetu izvođenja nastave.

U svakom trenutku kada je slobodno, odnosno kada je ne koriste učenici predmetne nastave, učionica je na raspolaganju i učenicima nižih razreda za koje vrijede nešto povoljnija pravila pa nisu obvezna nositi maske.

-Učionica je opremljena i pločom pa učenici mogu pisati po njoj kao i brisati tako da se nastava normalno može održavati i vani. Reakcije su naravno više nego pozitivne, kako učenika tako i nastavnika. Zahvaljujući učionici ne moraju neprekidno biti u zatvorenom prostoru i mogu malo promijeniti sredinu- naglasila je ravnateljica Brleković te dodala da su nastavom na otvorenom vrlo zadovoljni i roditelji, no istaknula je i problem što tu mogućnost nažalost nemaju sve škole.

Sve prema planu

Iza njih je prvi dan ove vrlo izazovne školske godine, no unatoč složenijoj situaciji i zahtjevnim pripremama, od ravnateljice saznajemo da u njihovoj školi sve ide po planu.

-Detaljno su bile razrađene upute pa je sve relativno po planu. Možda je troje-četvero učenika od ukupno 600 učenika predmetne nastave zaboravilo maskice prvi dan škole, ali mi smo im dali druge i to smo brzo riješili. Pripremili smo se, za sada sve prolazi bez poteškoća- zaključila je ravnateljica Brleković.

Podijeli