Novosti Sport Događanja

Gorica u TOP10 gradova po neto dobiti: Dobrim rezultatima najviše pridonio Lidl

15.09.2020. / Ivana Ćurić

Po kriteriju neto dobiti i usporedbi s osnovnim rezultatima poslovanja u 2019. godini Velika Gorica je na šestom mjestu TOP 10 gradova, broji 1.768 poduzetnika kod kojih je zaposleno ukupno 12.924 djelatnika, ukupni prihodi sežu do 14 milijuna kuna.

Prema kriteriju konsolidirane (neto) dobiti u 2019. godini, najbolji su poduzetnici u sljedećim gradovima: Zagreb, Poreč, Rijeka, Sveta Nedelja, Dubrovnik, Velika Gorica, Vukovar, Zadar, Varaždin i Rovinj. U usporedbi s rang listom u 2018. godini, s popisa su ispali Split, Karlovac i Našice, a novi na listi su Sveta Nedelja, Zadar i Varaždin.

Dobrim rezultatima poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu najviše su doprinijeli HEP d.d., PLIVA HRVATSKA d.o.o. i Hrvatski Telekom d.d., u Poreču Valamar Riviera d.d., u Rijeci PLODINE d.d., u Svetoj Nedelji MABA-COM d.o.o. u stečaju, u Dubrovniku JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d., u Velikoj Gorici LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., u Vukovaru PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., u Zadru TANKERSKA PLOVIDBA d.d., u Varaždinu GUMIIMPEX - GRP d.o.o. i u Rovinju MAISTRA d.d.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 navedenih gradova, čiji je udio 46,7% u broju poduzetnika, 51,4% u broju zaposlenih, 62,7% u ukupnim prihodima, 66,7% u dobiti razdoblja, 51,9% u gubitku razdoblja te 75,1% u neto dobiti. Tome je tako prvenstveno zbog velikog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, koji su, očekivano, ostvarili najveću neto dobit u 2019. godini, u iznosu od 18,5 milijardi kuna. 


Podijeli