afera janaf

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić uhićen nakon što se došao predati, priveden i prvi čovjek Nove Gradiške Grgić

18.09.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić uhićen je u petak u Zagrebu, nakon što je sam došao u sjedište policijskog ureda za subijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta (PNUSKOK), a nakon što mu je tijekom jutra Sabor, na traženje USKOK-a, skinuo zastupnički imunitet. U međuvremenu, policija je stigla i do kuće novogradiškog gradonačelnika Grgića

"Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a", priopćeno je iz njegova velikogoričkog ureda oko 13,30 sati. To je u izjavi Hini potvrdio i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji u ovom trenutku nije želio govoriti o detaljima slučaja. Ročište na kojemu će se odlučiti o pritvoru Barišića održat će se na Županijskom sudu u Zagrebu u 16 sati.

  • +6
Pretres kuće Dražena Barišića Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nešto prije 15 sati policija je stigla i do kuće gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića kojega će policija dovesti u sjedište PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama. Uskok je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud.

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, sumnjiči se za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran na način da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

  • +4
Zagreb: Jedinica za zadržavanje i prepratu PU zagrebačke na Oranicama Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Barišiću je u petak ujutro Hrvatski sabor skinuo imunitet, s obzirom da je on i saborski zastupnik, kako bi se protiv njega mogla, na zahtjev USKOK-a, pokrenuti istraga i odrediti pritvor, a nakon toga je prihvaćen i njegov zahtjev za stavljanjem saborskog mandata u mirovanje.

  • +7
Dražen Barišić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL