Grgić i Barišić odvedeni u Remetinec

19.09.2020.

07:13

Autor: IMS/M.Š./HRT

default error photo
Gradonačelnik Velike Gorice HDZ-ov Dražen Barišić te Nove Gradiške - SDP-ov Vinko Grgić idu u jednomjesečni istražni zatvor.
Gradonačelnik Velike Gorice HDZ-ov Dražen Barišić te Nove Gradiške - SDP-ov Vinko Grgić idu u jednomjesečni istražni zatvor. Nešto poslije 19 sati u subotu Barišić i Grgić, u pratnji pravosudne policije, s lisicama na rukama sprovedeni su sa Županijskog suda u istražni zatvor u Remetincu.

Istražni zatvor im je odredio sudac istrage u slučaju namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek. Smatra da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela.

Barišić i Grgić odbacuju sve optužbe, a obrane osumnjičenih najavljuju žalbu.


Zbog korupcije u javnim poslovima s državom i lokalnom samoupravom ukupno je osumnjičeno 13 osoba od kojih samo jedna neće u remetinečki zatvor. 

● Afera Janaf: Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

Grgićev odvjetnik: Spreman je odstupiti s mjesta gradonačelnika

Zoran Mataić
, odvjetnik Vinka Grgića, nakon ispitivanja izjavio je da je Grgić spreman odstupiti s mjesta gradonačelnika iz moralnih razloga. O saborskom Uređivanje na cijelom ekranumjestu nije htio govoriti.

Mataić je rekao da je Grgić na ispitivanju iznio opširnu obranu te negirao bilo kakav koruptivni dogovor i svoju krivnju.

- Grgiću se stavlja na teret koruptivni dogovor gdje je obećano 100.000 kn za prilagođavanje uvjeta natječaja, što negiramo. Gospodina Peteka poznaje od ranije, ali nikada ni u jednom trenutku nije čuo nikakvu ponudu od 100.000 kuna i da bi ona bila prihvaćena, rekao je.

Dodao je i da ni on ni njegov klijent ne znaju ništa o curenju podataka, niti su u to uključeni.

Igor Cišper, odvjetnik gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, rekao je da je njegov branjenik iznio obranu koliko je mogao.

- Rješenje o proširenju istrage sadržava oko 90 stanica interpretiranih razgovora i trajalo bi cijeli dan da se na sve to ide očitovati, rekao je.

Na upit je li Barišić poput Grgića iz moralnih razloga spreman podnijeti ostavku kao gradonačelnik, Cišper je poručio da za to nema potrebe.

- O tome nismo razgovarali jer to zasad smatramo nepotrebnim. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito', ocijenio je Cišper.

Istražni zatvor za deset osumnjičenih

Podsjetimo, u petak navečer je na zagrebačkom Županijskom sudu odlučeno da na mjesec dana u istražni zatvor ide 10 osumnjičenika iz slučaja Janaf koji su jučer izvedeni pred suca istrage.

Uz ostale, u istražni zatvor idu direktor Janafa Dragan Kovačević i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek Krešo Petek.

Njega se tereti da je šefu Janafa i gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!