Novosti Sport Događanja

Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu

29.09.2020. / Ivana Ćurić

Da su Dani EU baštine u Velikoj Gorici pobudili veći interes javnosti nego inače potvrđuje današnje otvorenje u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, ali i želja za sudjelovanjem u kreiranju sadržaja ovogodišnjeg programa u okviru teme "Turopoljski dijalekt-govor moga zavičaja".

Manifestacija koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama i udrugama održava se od 29. rujna do 3. listopada,uključuje niz aktivnosti kojima se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja. Otvorenju su nazočili Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu, Iris Biškupić Bašić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice zatim Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske te Vesna Župetić iz odjela za kulturu ispred Grada Velika Gorica te drugi uzvanici.

-Dani europske baštine za ovogodišnju temu ima turopoljski dijalekt koji je zaštićeno kulturno dobro od 2017. godine. Imamo zanimljiv program. Moram naglasiti kako je na poziv za dostavom video snimaka na temu turopoljskog govora pristiglo 28 snimaka što ukazuje na veliki interes s obzirom na to da je natječaj bio otvoren u vrijeme godišnjih odmora. Povjerenstvo je pogledalo sve, zanimljivi su i interesantni, a imat ćemo ih priliku pogledati u petak. Pet snimki se istaknulo u smislu da je u njima bio najbolji turopoljski govor, da su imali zanimljivu temu i oni će biti nagrađeni. Te će snimke ući u zbirku Muzeja Turopolja, a oni koji ne stignu pogledati u petak, moći će ih pogledati u prostorijama Turističke zajednice i uživati-rekla je Vesna Župetić, savjetnica odjela za kulturu Grada Velike Gorice.

 

 

U pripremi Turopoljski rječnik i časopis na turopoljskom dijalektu


Među onima koji u našoj okolini ponajviše rade na očuvanju turopoljskog dijalekta svakako je Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica. Predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić istaknuo je u obraćanju kako se mladi danas srame turopoljskog govora, ali planova za očuvanje imaju i dalje, među njima objavljivanje Turopoljskog rječnika i časopisa na turopoljskom govoru "Turopoljska škrinja".

-Imali smo želju i potrebu u pokušaju očuvanja turopoljskog dijalekta koji je nekad bio identitet stanovnika Turopolja, a došlo je do toga da polako nestaje. sa željom i dugom prema našim precima pokrenuli smo Turopoljsku večer da turopoljski izričaj postane javni, da ne bude srama i neznanja, i počeli s večerima i tu smo pokušali govoriti i voditi na turopoljskom koliko tko zna. No, nakon pokretanja večeri dr. Lončarić je utjecao na nas da se to zaštiti jer već je "pol Zagorja zaštitilo svoje govore", proces je trajao 2 godine, ali svijest se o tome promijenila. Nije danas u tome nekoliko entuzijasta, već je to sada nacionalno dobro i to je prijelomni trenutak nakon kojeg je buknula ta priča. Mi koji smo to radili, "gurali" smo tu turopoljščinu, a kad je proglašena nacionalnim dobrom onda je ta turopoljština "gurala" nas, uključile su se druge udruge. Radi se na turopoljskom rječniku pod mentorstvom Tomislava Lončarića i časopisu na turopoljskom dijalektu "Turopoljska škrinja"-kazao je Rendulić.



Njegov, kao i entuzijazam drugih dionika priče o turopoljskom dijalektu, ali i nematerijalnim dobrima kao djelovima baštine pohvalila je predsjednica Kulturnog vijeća grada Velike Gorice Iris Biškupić Bašić.

-Kao stručnjaci jako se trudimo da na razne načine baštinu približimo ljudima i uvijek ističemo da nema ljudi koji njeguju baštinu, da nema vas koji djelujete kroz udruge, vodite ogranke, potičete mlade, bez onih koji bilježe, njeguju baštinu, mi ne bi mogli ništa zaštiti i upravo ovi Dani EU baštine kojih smo dio jedan je poticaj ljudima u današnjem brzom svijetu globalizacije da imamo baštinu koju moramo očuvati-poručila je Biškupić Bašić.

Prvi dan manifestacije nastavljen je uz predavanje dr.sc. Nives Opačić o utjecaju baštine na hrvatski leksik, a što nas sve očekuje od programa pogledajte u nastavku:

 

UTORAK 29.9.

Izložba "Teroga onoga leta"
Područna knjižnica Galženica

Čitanje turopoljskog pjesništva online (kratke videosnimke na Youtube kanalu Gradskeknjižnice)
Kviz na otvorenom-Razumijem li lokalno narječje?

SRIJEDA 30.9. u 10 sati
Radionica Turopoljski rječnik u slici
-likovna radionica za djecu u Muzeju Turopolja

ČETVRTAK 1. 10. u 20 sati
-online Pub kviz "Lepa reč i najtrđa vrata otpira"

PETAK 2.10.
Centar za posjetitelje u 12 sati
Revijalno prikazivanje videosnimaka "Kak se spominamu v Turopolu" i dodjela nagrada

Galerija slika

Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu Turopoljski dijalekt u fokusu europske manifestacije u našem gradu

Podijeli