Novosti Sport Događanja

Velikogoričani u mimohodu ružičaste vrpce

04.10.2020. / Ivana Ćurić

Puno mi znači ovaj dan jer mi je susjeda preminula od raka dojke prije desetak godina, na taj način sam se pridružila udruzi i počela držati edukacije za njih. Trenutno educiramo djevojke u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, moram reći da djevojke to dobro prihvaćaju, svjesne su da je u pitanju opasna bolest od koje umire sve više žena- ispričala nam je Ivona Matković koje se jučer pridružila Mimohodu ružičaste vrpce u Velikoj Gorici.

Ona kao i brojni drugi sudionici ima svoju motivaciju da svake godine obilježava ovaj dan, svaka žena nosi svoju priču, a u znak podrške u borbi protiv ove zloćudne bolesti i podizanju svijesti javnosti pridružuju se i muškarci. U goričkom mimohodu tako su jučer bila poznata lica od v.d. gradonačelnika Ervina Kolarca, zamjenik Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, dr. Ivana Bekavca ujedno i zastupnika MOST-a, dr.Ivana Ledera, načelnika Općine Orle Ervina Vujice, 

Uz ružičaste vrpce, ružičaste balone, i ružičaste zaštitne maske mimohod je prošao od prostorija Udruge u Zagrebačkoj ulici do Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i nazad.

-Imamo puno teškoća u radu, nedostatak sredstava, a ove godine je to nova normalna situacija u kojoj smo se nekako snašli. Danas obilježavamo Dan ružičaste vrpce uz pridržavanje svih mjera. Puno je skromnije nego inače- izjavila je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge ‘Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije’.



Istaknula je i kako su pregledi koje organizira Udruga besplatni, no nitko ne može obaviti pregled umjesto žena samih, stoga apeliraju na Velikogoričanke da iskoriste mogućnost besplatnih pregleda jer rano otkrivanje ove bolesti sa sobom povlači puno veće izglede za uspješno liječenje.

-Mi možemo doći u njihovo mjesto, treba ih se skupiti barem 15, ne treba više od toga. I opet se nitko ne javlja jer žene to same ne rade. Mamografija je važna, a još je bitnija edukacija. Svoje tijelo nitko ne poznaje bolje nego žena sama. Pregledavajte se svaki mjesec barem jednom, to je samo 15 minuta. Kad bi žene razmišljale koliko puta po 15 minuta izgube na kojekakve nevažne stvari, onda bi možda počele razmišljati o tome da je ovo ipak jako važno-dodala je Dehin.

Ovom prigodom najavljena je i tribina 15. listopada o genetskoj predispoziciji žena koje u obitelji imaju rak dojke, a sljedeće godine, nadamo se u puno oputenijem okruženju s obzirom na pandemiju Udruga bi trebala proslaviti i veliki jubilej, 20 godina rada Udruge edukacijom protiv raka dojke.

Mimohod ružičaste vrpce u Velikoj Gorici!

Objavljuje VGdanasSubota, 3. listopada 2020.

Podijeli