Novosti Sport Događanja

Nitko da ne dođe do prijatelj drag: Memorijal za Tihicu neće utihnuti

05.10.2020. / Ivana Ćurić

Memorijal za Tihicu ide dalje. Pod nazivom "Nitko da ne dođe do prijatelj drag" natjecanje izviđača održava se u našem gradu devetu godinu za redom i to u subotu, 10. listopada.

-Turopoljska udruga skauta "Tur" organizira 9. memorijal u spomen na Tihomira Tomašića - Tihicu, koji će biti održan iduću subotu 10.10.2020. Memorijal smo nazvali "Nitko da ne dođe do prijatelj drag" iz čega je jasno za koga ga organiziramo, no čak i ako se našem pozivu ne odazovu dragi nam prijatelji, memorijal ćemo održati i potruditi se da se ne prekine tradicija i ne utiša naš spomen na Tihicu.  Prijave prijatelja još očekujemo, no na memorijalu će nastupiti i ekipe Turopoljske udruge skauta Tur- poručio je putem društvenih mreža Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta.

Među goričkim skautima na memorijalu će se okušati izviđači od trećeg do petog razreda i mlađi izviđači, učenici 6. i 7. razreda.

 

-Stariji izviđači i istraživači pomoći će u provedbi memorijala, a ovim putem poziv upućujemo i roditeljima, koji su nam voljni pružiti pomoć na završni susret prije memorijala, u četvrtak, 8. listopada u 19 sati, kako bismo dogovorili tko će ići u pratnji našim izviđačima, a koga možemo uključiti u provedbu aktivnosti-poručili su iz Turopoljske udruge skauta.

Tako se nastavlja lijepa tradicija velikogoričkih skauta koji ovaj memorijal organiziraju kako bi i mlađe generacije čule tko je bio Tihomir Tomašić-Tihica. Današnji predsjednik TUS-a Tur Alen Konjević u jednom od prijašnjih intervjua za VGdanas dotaknuo se ovog pionira goričkog skautizma i hrvatskog branitelja ubijenog na Ovčari, pa evo ulomka iz 117. broja VGdanas novina:


Nezaboravni Tihica

Početkom 90-ih mnogi su otišli na ratišta, a među njima i Tihomir Tomašić Tihica- osoba koja je nezaobilazna kada se govori o turopoljskim skautima, jedan od prvih voditelja izviđača u našem gradu. Tihomir Tomašić je osoba koju je Konjević upoznao još kao osnovnoškolac, tražeći način kako da nastavi s izviđačima i u srednjoj školi. Priča nam, nije mogao zamisliti da nakon upisa u srednju neće biti izviđača s kojima bi nastavio raditi.

-On je bio jedan od njih koji se nametnuo kao vođa i ustrojio nas, a ja sam imao 18 godina kad je prepoznao moju želju da upijam ta znanja i prenosi skautizam te me predložio kao voditelja grupe u kojoj su bili i stariji od mene. Iako sam se na prvu smrznuo, nisu me ignorirali ili doživljavali kao klinca te sam se uz njegovu podršku i podršku njih svih sretno profilirao u vođu, pa su me gurali dalje u općinskom savezu. A onda je počeo rat...-prisjeća se naš sugovornik koji je s ponosom govorio o Tomašiću.

-Kako je počeo rat, većina prijatelja završila je na ratištu, a Tihomir se pridružio već od prvog pucnja, 1991. godine. Bio je član HOS-a, prvo na čuvanju "Maršalke" u Zagrebu, a na jesen je otišao u Vukovar. Svaki put kada se vraćao doma u Kurilovec, ja sam navratio do njega, njegova mama kao da je svima nama bila mama, jednostavno je stvorio tu naviku dolaska u njegov dom, tamo smo se družili. Tako je bilo i zadnji put kada je bio u Velikoj Gorici, pozdravili smo se i vratio se u Vukovar koji je naposljetku okupiran. Strepili smo svakog dana hoće li se javiti, pojaviti, jer bio je u vukovarskoj bolnici iz koje su ga izveli s drugim braniteljima i ranjenicima. Mjesecima i godinama se nije znalo što je s njim, majka i sestra su bile na svakoj ekshumaciji i razmjeni, tražile ga i gorjele samo za to da ga nađu, sve dok nije stigla tužna vijest da je identificiran u masovnoj grobnici na Ovčari -prisjeća se Konjević.

Tomašićevi posmrtni ostaci dopremljeni su u Zagreb, nakon čega je organiziran sprovod za kojeg je naš sugovornik pisao oproštajni govor. -Zavjetovao sam se tada da ćemo, dok je mene, raditi s izviđačima i čuvati uspomenu na njega. Naravno, skautizam je nešto što me raduje, ali to je bio dodatni motiv. Tihica je pogubljen sa svojih 28 godina, i bez obzira što je tada bio mlađi nego što sam ja danas, ostao mi je kao svojevrsni uzor, on nam je davao pozitivnu energiju i to je naposljetku rezultiralo izviđačkim memorijalom "Nitko da ne dođe do prijatelj drag". Nije bio cilj održati izviđačku akciju radi nje same, već da pritom djeca nešto i nauče te da čuju za njega- istaknuo je Konjević. 

 

(Tihica (u krugu) na vukovarskom Sajmištu, listopad 1991.; foto: privatni album D.Radnić)

 

Podijeli