Novosti Sport Događanja

Dan bijelog štapa u Velikoj Gorici uz Kazalište slijepih i prvu zvučnu knjigu Biblioteke Albatros

13.10.2020. / Ivana Ćurić

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Tim povodom i u Gorici ne nedostaje događanja, predstavlja se prva Zvučna knjiga Biblioteke Albatros, a Velikogoričani imaju priliku i pogledati kazališnu predstavu u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih osoba "Novi život".

Prva je na redu predstava koja nosi naziv "Jučer sam se sjetio plave", predstava, koja progovara o sljepoći i feniksu koji se nakon rušenja svijeta digao iz pepela i obletio život, namijenjena je svim ljubiteljima kazališta.

-Ova predstava je mala, ljupka prolaznica kroz vaše živote, izazovno odjevena da se okrenete za njom, ljubopitljiva i šarena pogleda, kako bi ste sat i nešto očijukali s općom dušom. Ona nema potrebe za ljubakanjem, za jeftinim i jednotrenutnim ispreplitanjem prstiju, nema poriva da vas „uštipne za obraščić“ i probudi vam lažnu nadu u ljubav na prvi dodir, ona je kompozicija svih nas skupa, zagrljenih u Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“, nas kojima je žao svih koji nas sažalijevaju, nas koji dobro vidimo kako nas ne-gledaju i prave od nas kasicu za milodare, a mjesta u dvorani ostavljaju praznima, jer nismo dostojni biti kazalištem-poručili su iz Kazališta "Novi život".

Želite li iz prve ruke saznati o kakvoj je predstavi riječ, onda svakako, u srijedu, 14. listopada, budite u 20 sati u dvorani Gorica s ulaznicom za ovu predstavu.

Gorička biblioteka predstavlja prvu zvučnu knjigu

Dan kasnije, u četvrtak, 15. listopada, u 11 sati u VIP dvorani Pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljena zvučna knjiga Slava, prva takva u izdanju Biblioteke Albatros.

- Riječ je o audio izdanju romana „Slava“, autora Stipe Bilića, dobitnika Književne nagrade „Albatros“ za 2019. Ovim projektom POUVG želi stvoriti uvjete za upoznavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u književno stvaralaštvo lokalne zajednice. Zvučna knjiga će prilikom predstavljanja biti uručena ravnateljici Hrvatske knjižnice za slijepe Jeleni Lešaji kako bi bila dostupna i njihovim korisnicima-poručili su iz POUVG-a.

Podijeli