poduzetnik iz afere janaf

Poništen natječaj: Petekovoj tvrtki izbijeno 150 milijuna kuna

15.10.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje vode u Velikoj Gorici, vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, koji je trebala raditi ivanićgradska tvrtka osumnjičenog Kreše Peteka, Elektrocentar Petek, poništen je

Naručitelj radova, velikogorička komunalna tvrtka VG Vodoopskrba, na čelu koje je bio uhićeni direktor Tomislav Jelisavac, danas je objavila da se natječaj poništava pod obrazloženjem da je najpovoljnija ponuda za taj posao veća od procijenjene vrijednosti nabave, piše Jutarnji list.

Kako se sumnja, uhićeni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i šef Jelisavac taj su posao namještali upravo Peteku.

Ovom odlukom Peteku je iz džepa izbijeno 150 milijuna kuna, piše Jutarnji list, četvrtina godišnjih prihoda njegove tvrtke Elektrocentar Petek (600 milijuna kuna). Najskuplji i najveći komunalni projekt Velike Gorice, pokrenut početkom godine, Vodoopskrba je procijenila na gotovo 100 milijuna kuna vrijednosti (bez PDV-a).

Ponude su zaprimljene u srpnju, a javila su se dva ponuđača. Jedan je građevinska tvrtka Strabag, a drugi Elektrocentar Petek. Strabag je, kako je vidljivo iz dokumentacije, ponudio obaviti posao za 140 milijuna kuna (175 milijuna s PDV-om), a Elektrocentar Petek za 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna s PDV-om. Dakle 20 milijuna kuna manje.

Petekova ponuda bila je najpovoljnija i samo se čekao potpis Jelisavca, ali konačna odluka nije potpisana jer je on u međuvremenu priveden.

U odluci stoji kako će se pokrenuti novi postupak, ali tek nakon deset dana, unutar kojih dva ponuditelja imaju pravo žalbe.