Novosti Sport Događanja

Natječaj za novi pročistač pada u vodu? Nije ga utopila samo afera, već i iznosi pristiglih ponuda

15.10.2020. / Juraj Odrčić

Novi sustav odvodnje u Velikoj Gorici naišao je na još jednu prepreku koja će odužiti njegovu realizaciju - ponovit će se javni natječaj za gradnju novog pročistača otpadnih voda!

VG Vodoopskrba i odvodnja, vidljivo je iz danas objavljenog zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, poništit će ovaj natječaj te očito morati raspisati novi. Projekt kojeg zovemo "Aglomeracija Velike Gorice" podijeljen je na dva glavna dijela - mrežu odvodnje koja se gradi po naseljima te novi pročistač otpadnih voda koji treba zamijeniti već danas potkapacitirani stari pročistač uz jezero Čiče. Mreža odvodnje, podijeljena na tri cjeline, danas je u gradnji nakon što je i taj natječaj jednom bio ponovljen što je barem na šest mjeseci pomaknulo rokove, a natječaj za novi pročistač sada čeka ista sudbina.

"Projektiranje i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnja nadzorno upravljačkog sustava", naziv projekta gradnje novog pročistača, procijenjen je na vrijednost od 97,3 milijuna kuna bez PDV-a. Natječaj je bio raspisan krajem veljače 2020. godine, a na rok dostave ponuda 1. srpnja pristigle su dvije ponude - Strabag AG te Elektrocentra Petek koje su s jučerašnjim datumom dobile i svoju ocjenu.

- Sve pristigle ponude veće su od procijenjene vrijednosti nabave. Ponuditelj Strabag AG dostavio je ponudu s ponuđenom cijenom 139,9 milijuna kuna bez PDV-a, a ponuditelj Elektrocentar Petek ponudu s cijenom od 118,9 milijuna kuna bez PDV-a. Slijedom navedenog, predlaže se poništenje predmetnog postupka budući da su sve ponude neprihvatljive - isčitava se iz zapisnika komisije za pregled i ocjenu ponuda, a što je temelj novome direktoru da poništi natječaj.

Podsjetimo, upravo je ovaj postupak javne nabave u središtu afere u kojoj se gradonačelnika Dražena Barišića, smjenjenog direktora Tomislava Jelisavca te vlasnika tvrtke Elektrocentra Petek Krešimira Peteka sumnjiči da su dogovarali uvjete natječajne dokumentacije kako bi tvrtka iz Ivanić grada dobila posao. Iako potpisom ugovora nije došlo do odabira EC Petek za izvođača, iz izvidnih radnji PNUSKOK-a proistekle su sumnje da se pogodovalo ovom ponuditelju. Bi li on po ovoj cijeni izvršio posao, nikad nećemo saznati, iako prema zakonskim tumačenjima tvrtka se ima pravo natjecati sve do okončanja pravomoćnog sudskog postupka, pa će tako imati pravo i javiti se na novi natječaj kada se on raspiše. Kada će to biti, hoće li se natječaj revidirati zbog sumnje u namještanje uvjeta po kojemu je raspisan, danas nemamo odgovor.

Uz ova pitanja i dalje ostaje nepoznanica što će zapravo biti s cijelim projektom? Njegova kompleksnost ne proizlazi samo iz njegove veličine već i činjenice da je sufinanciran europskim sredstvima, a prate ga i  Ministarstvo zaštite okoliša te Hrvatske vode. Jedino što je jasno u ovoj situaciji je samo da vrijeme curi, a zbog čega se možda i ponovno razmotri opcija da se umjesto gradnje pročistača cijeli kanalizacijski sustav spoji na zagrebački pročistač što bi možda vremenski i financijski bilo povoljnije za projekt, no baš kao u pitanju javnog prijevoza, o kojemu ovisimo o Zagrebu, za građane dalo puno neizvjesnosti u cijenu takve usluge.

U siječnju 2018. godine ministar Tomislav Ćorić ovim je riječima govorio na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Aglomeracije.

- Ovo je jedna od većih aglomeracija u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 498 milijuna kuna, a 268 milijuna kuna iznose bespovratna EU sredstva. Izgradit će se 124 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruirati 20,6 kilometara kanalizacijske mreže, izgraditi 39 novih crpnih stanica i njih 9 rekonstruirati, nadograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ti podaci govore u prilog činjenici da ćemo 2022. godine, po dovršetku ovog projekta, svjedočiti puno većoj kvaliteti života građana Velike Gorice – kazao je ministar Ćorić.

Nažalost, optimizam s tog potpisivanja danas više nije prisutan, a 15 tisuća novih korisnika koje se treba spojiti na novi sustav više se niti ne nada da će to biti najavljene 2022. godine.

Podijeli