Novosti Sport Događanja

Nepoznati traktorist uporno prazni cisternu s fekalijama u prirodu

03.11.2020. / Ivana Ćurić

Mještani onih goričkih naselja u kojima nema kanalizacije septičke jame prazne o svom trošku uz pomoć cisterni. I dok one cisterne VG Vodopskrbe sadržaj voze na pročistač otpadnih voda, ne zna se uvijek gdje će završiti sadržaj kojeg ispumpavaju privatnici s traktorskim cisternama.

Da se one znaju prazniti tamo gdje fekalije ne bi smjele završiti, pokazuje i fotografija koju je nedavno snimio naš čitatelj, a ističe kako se ovaj slučaj opetovano ponavlja.

-U više navrata kroz godinu jedna traktorska cisterna prazni svoj sadržaj fekalija u prirodu. Radi se o terenu koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, to je parcela u potezu od Kušanca do farme "Ranch Okuje" na kojoj se planira izgradnja filmskog centra. Dotični vozač očito zna kakva je situacija u gradu i da je taj prekršaj u nadležnosti "Državnog inspektorata" vodopravne inspekcije i da zbog toga neće biti sankcioniran, pa to uredno radi i dalje-požalio se čitatelj koji nam je poslao fotografiju.

Što učiniti i kome prijaviti ovakve slučajeve, provjerili smo među gradskim službama.

-Nakon konzultiranja komunalnih redara te državnih inspektora, isti su nas uputili da je za dolje navedeno pitanje nadležna VG Vodoopskrba kao javni isporučitelj vodnih usluga- priopćili su iz Gradskog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša. 

VG Vodoopskrba građane poziva da se u ovakvim situacijama obrate njima, odnosno zatraže vodne redare.

-Za bilo kakva saznanja o ilegalnom pražnjenju sadržaja cisterni za pražnjenje septičkih jama u okoliš građani se trebaju obratiti javnom isporučitelju vodnih usluga t.d. VG Vodoopskrba d.o.o., sve u skladu s odredbama Zakona o vodnim uslugama (NN, br. 66/2019) te Zakona o vodama (NN, br. 66/19.). Navedeno pitanje je u nadležnosti vodnih redara-poručili su iz gradskog društva, a koje su kazne, odgovor je koji je izostao.

Dodaju kako je VG Vodoopskrba jedina ovlaštena za pražnjenje septičkih jama na područjima u kojima nije dostupna mreža javne odvodnje s pročišćavanjem, no kako se zadnje vrijeme cisterne kvare, a djelatnici nerijetko budu u samoizolaciji, ovakvi eko problemi ne jenjavaju.

U spomenutom slučaju u kojem je vozač traktora ilegalno ispraznio sadržaj cisterne u polje kazna je izostala, no kako identificirati i kazniti ovakav postupak kada vozilo nema ni registarske tablice ( još jedan prekršaj)? Može li koja služba promptno reagirati na ovakve situacije, ili preostaje slijegati ramenima dok se sadržaji septičkih jama rasipaju po njivama, šumama, kanalima par kilometara od centra grada. Preostaje nam samo prijaviti sljedeću ovakvu situaciju i vidjeti.

 

Podijeli