Novosti Sport Događanja

Vrtićanci iz Lojtrice s kolegama iz Estonije razvijali komunikaciju na stranom jeziku, digitalne kompetencije, predstavljali svoju kulturu...

05.11.2020. / Petar Brnada

Dječji vrtić Lojtrica ovo je godine bio dijelom međunarodno znanstvene konferencije ACE (Arts, Creativity and Education) pokrenute 2019. godine u suorganizaciji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u partnerstvu s Muzejom za umjetnost i obrt, Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti, Glazbenom akademijom i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn. Riječ je o konferenciji koja predstavlja suvremene trendove na polju umjetnosti i obrazovanja.

Konferencija ACE ZAGREB, pojašnjava odgojiteljica mentorica Petra Gotal koja je u ime vrtića bila jedan od dionika, podržava stručnjake da prezentiraju raznovrsne sadržaje iz različitih područja umjetničkog stvaralaštva (ples, glazba, likovna i dramska umjetnost, književnost i novi mediji).

-Time se nastoji okupiti široka međunarodna zajednica umjetnika, znanstvenika, profesora, nastavnika, odgojitelja, pedagoga, studenata poslijediplomskog studija i specijalizacije te ostalih akademskih građana s ciljem razmjene i generiranja novih kreativnih ideja, predstavljanja znanstvenih i umjetničkih projekata, razmjene znanja o pristupima i inovacijama na polju umjetnosti i obrazovanja-kaže mag. praesc. educ Gotal.

Ove godine, uz goste i izlagače iz brojnih zemalja poput Izraela, Grčke, Kanade, Slovenije i mnogih drugih, na konferenciji koja je održana online odgojiteljica Petra Gotal izložila je rad pod nazivom 'Razvoj ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja od najranije dobi – prikaz međunarodnog projekta Say hello to the world' (eng. 'Development of key competences of lifelong learning from the earliest age – a review of an international project Say hello to the world') uz prikaz projektnog rada s djecom koji se bazira na osnaživanju cjeloživotnih kompetencija kroz umjetničko stvaralačke aktivnosti.

Riječ je o projektu koji su provodili prošle godine u engleskoj skupini dječjeg vrtića Lojtrica, a njihovi vrtićanci u tom su projektu sudjelovali zajedno s malenim kolegama iz Estonije iz vrtića Lastead Pääsupes.

Cilj je ovoga projekta poticanje djece na otvorenost, prihvaćanje, prevladavanje predrasuda i jačanje tolerancije, kroz povezivanje s djecom cijeloga svijeta. Projekt se temelji na razvijanju svijesti o osobnom identitetu, upoznavanju drugih kultura, uspostavljanju brige za socijalnu pravdu, a također potiče i promovira interakciju među djecom te razvija njihove socijalne vještine. 

Projekt se provodio kroz program „Pet prstiju“, koji obuhvaća pet različitih tematskih cjelina: „To sam ja“, „Ja i moja obitelj“, „Ja i moj vrtić“, „Ja i moje mjesto/grad“, „Ja i moja država“. U okviru svake tematske cjeline djeca su kroz razne umjetničko stvaralačke aktivnosti (likovne, glazbene, književne) oblikovala vlastita iskustva i spoznaje. Po završetku aktivnosti djeca su pojedinu tematsku cjelinu prezentirala partnerskom vrtiću prikazom likovnih radova, priča, pjesama i plesova.

Putem ovog projekta djeca su razvijala nacionalnu i građansku svijest, digitalnu kompetenciju, komunikaciju na materinskom i stranim jezicima, kulturnu svijest i izražavanje. Predstavljanjem svoje kulture i upoznavanjem kulture druge države djeca su razvijala toleranciju i učila arts.creativity@education 184 185 zbornik sažetaka — book of abstracts ACE ZAGREB 2020 prihvaćati različitost. Implementacijom projekta „Say hello to the world“ kreirani su uvjeti za razvoj temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje djece, kroz umjetničke aktivnosti, od najranije dobi.

-Djeca su u tome razvijala digitalnu kompetenciju na način da su komunicirali preko skypa i upoznavali kulturu obje države, Hrvatske i Estonije. Djeca su prvo bila jako, jako iznenađena i bio im je čudan način na koji su komunicirali, ali su se kasnije opustili i naučili osnovne riječi drugog jezika što im se jako svidjelo- kazala nam je Gotal.

Istaknula je pritom odgojiteljica Gotal da stručni tim vrtića na čelu sa ravnateljicom stalno istražuje neke nove načine rada te da su često dio raznih međuarodnih djelovanja.

-Sudjelovanje na ovoj, a i mnogim drugim stručnim i znanstvenim konferencijama dokaz je tome da Dječji vrtić Lojtrica kontinuirano ulaže u praćenje suvremenih trendova u odgoju i obrazovanju i profesionalni razvoj svojih djelatnika-kazala je Gotal.

Link na knjigu sažetaka možete pronaći OVDJE.

 

 

Podijeli