Novosti Sport Događanja

Buševec za Vukovar i Škabrnju: Uoči Dana sjećanja glavnom ulicom zasvijetlit će pet stotina lampiona

12.11.2020. / Petar Brnada

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i stradanje Škabrnje 1991. koji je od ove godine novi državni blagdan pod nazivom Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, i ove će godine paljenjem lampiona tradicionalno obilježiti Buševčani okupljeni u Udrugu Moj Buševec.

Osma je ovo godina otkako se u Udruzi na taj način prisjećaju pada grada i kalvarije koje su prošli hrvatski branitelji i civili nakon tromjesečne opsade grada Vukovara te pada Škabrnje, no prvo paljenje svijeća, podsjeća nas predsjednik Udruge, Danijel Rožić, u njihovom se malenom mjestu održalo još 2011. godine. Tradiciju će tako nastaviti i ove jeseni pa će glavnom ulicom u Buševcu zasvijetliti pet stotina lampiona.

-Kao udruga od svog osnutka, tj. od 2013. godine organiziramo paljenje svijeća na dan pada grada s time da sam ja paljenje pokrenuo još 2011. godine s obzirom da sam bio u upravi NK Polet. Od tada se u Buševcu pale lampioni za Vukovar, a kada smo osnovali udrugu krenuli i smo sa službenim paljenjem u ime udruge. U dužini od 2000 metara rasporedit ćemo 500 lampiona, dakle nekakvih svaka četiri metra tako da se duž cijele Sisačke i Zagrebačke ulice- glavne ulice u Buševcu po cijeloj dužini upale svijeće- najavio je predsjednik Rožić.

Od 2014. godine Udruga surađuje sa Zrakoplovno-tehničkom školom Rudolfa Perešina pa svake godine po jedan cijeli razred dođe na paljenje lampiona, a njima se pridruže i učenici područne škole u Buševcu. Sve, kako ističe Rožić, s ciljem da se podsjete na te teške dane i da mlađe generacije znaju istinu, što je bilo i kako je bilo.

Ove godine namjeravali su u dvorani prikazati film Vukovar 91., ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju sve skupa su premjestili na otvoreni prostor tako da će se samo određeni dijelovi filma prikazivati na video zidu na Trgu Seljačke sloge gdje će i biti organizirana podjela lampiona. Kao i na nedavno održanoj Kestenijadi te Utrci kosilica pobrinut će se za strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

-Vjerujem da paljenje nije toliko opasno jer se ne okupljamo na jednom mjestu već se lampioni pale u dužini od dva kilometra. Prostor oko video zida mi ćemo ograditi i imat ćemo na ulazu i dezinfekcijska sredstva te maske, a mjerit ćemo i temperaturu da ne bi bilo neželjenih posljedica. Poduzet ćemo sve moguće kao i na Kestenijadi- poručio je Rožić.

Prilikom obilježavanja pada Vukovara, udruga Moj Buševec godinama je prikupljala donacije za volonterski centar u Vukovaru, no kada su 2018. godine prestali s radom, Buševčani su se te godine kada je stigla najava obnove vukovarskog vodotornja priključili toj akciji pa su te godine prikupljali donacije za obnovu.

-Tijekom paljenja lampiona prikupili smo tada i uplatili oko 1000 kuna koji su otišli za obnovu vodotornja. Oko 7000 donatora iz Hrvatske prikupilo je oko 20 milijuna kuna i svi ti donatori upisani su u podnožju vodotornja tako da je i ime udruge Moj Buševec tamo vječno upisano na ponos svih nas- kazao nam je Rožić.

Buševčani će ove godine svijeće za Vukovar upaliti u utorak, 17. studenog, s početkom u 17 sati, a besplatni lampioni moći će se preuzeti ispred Doma kulture u 16:45 sati.

Podijeli