Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari

KNJIGA TJEDNA Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari

Ovo je roman u kojem je teškoće moguće pobijediti, laži se pretvaraju u istinu, a ljubav je tu iza ugla, a ova hrabra priča je idealna za ove predblagdanske hladne dane

PODIJELITE

Clare Pooley britanska je autorica čija je knjiga Bilježnica neizgovorenih stvari ove jeseni došla i na naše police. Inače ekonomistica po struci, Clare je objavila već nekoliko romana u Velikoj Britaniji, a Bilježnica neizgovorenih stvari je prvi roman preveden kod nas. Iako je autorica radila u marketingu i oglašavanju, ipak se odlučila za pisanje kao svoj životni poziv stoga neumorno radi na novim romanima. Trenutno živi sa obitelji u Londonu.

Prekrasna naslovnica i zanimljiv naslov prvo su što će vas potaknuti će da ovu knjigu svakako uzmete u ruke. Izašla je u nakladi Znanja, a s engleskog jezika ju je prevela Lidija Lebinec. Priča počinje s ekscentričnim i nimalo običnim slikarom Julianom Jessopom koji u malu bilježnicu zapiše nekoliko svojih intimnim misli uobličenih u životu ispovijest. Svoju bilježnicu zaboravlja u kafiću u koji zalazi svakodnevno. Pronalazi je vlasnica tog kafića, mlada Monica, čitajući što je starac napisao što i nju potakne da zapiše svoju priču. Malo pomalo bilježnica putuje iz ruke u ruku raznih ljudi te tako nastaje uzbudljiva priča o ljudima koji kriju tajne koje su zanimljive i duboko zakopane u njihovim srcima. Hazard u nju zapisuje priču o ovisnostima, o poteškoćama, usponima i padovima koje se trudi prevladati. Riley, mladi Australac u njoj piše o istini i vraćanju korijenima, a mlada, novopečena majka Alice o teškoćama majčinstva koje pokušava sakriti iza savršeno uređenih fotografija i objava na društvenim mrežama. Zanimljivi likovi napisanim riječima i svojim pričama osjećaju neku vrstu olakšanja podijelivši sve osjećaje u toj bilježnici. Kada dođe do neočekivanih otkrića koji će uzdrmati prijateljstvo svih likova upisanih u bilježnicu, svi će se zapitati: temelji li se sve zapravo na jednoj velikoj laži? Jesu li svi bili posve iskreni kada su pisali svoju priču? Koliko toga odgovara stvarnosti, a koliko obmani?

Ovaj roman nije samo tipična priča o prijateljstvu, opraštanju i ljubavi. Za autoricu je ovo i vrlo osobna priča jer kroz likove progovara je o svome životu u laži i o ovisnosti s kojom se borila. Kada je svoju priču podijelila sa svijetom počela je pisati blog o svim odabirima na putu kojim je krenula prema istini. Zahvaljujući tome je nastao ovaj roman u kojem je teškoće moguće pobijediti, laži se pretvaraju u istinu, a ljubav je tu iza ugla. Svi likovi iz romana koji iskreno govore o lažima stvaraju hrabru priču idealnu za ove predblagdanske hladne dane.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak

Podsjećamo, na YouTube kanalu knjižnice možete pronaći video najave knjiga tjedna. Pogledajte najavu recenzije knjige “Bilježnica neizgovorenih stvari”: