Novosti Sport Događanja

Velikogoričanka Sandra: Na RTG-u u Gorici odbili me s uputnicom za snimanje pluća

04.12.2020. / Maja Peranić

S liječničkom uputnicom za snimanje pluća nekoliko je pacijenata jučer čekalo ispred odjela za radiologiju Doma zdravlja u Velikoj Gorici kada im je rečeno da tu pretragu ne mogu obaviti jer postoji mogućnost da su zaraženi koronavirusom. O situaciji u kojoj se našla javno je progovorila naša sugrađanka Sandra Kanižaj koja nam je ispričala kako joj je unatoč preporuci i uputi liječnika obiteljske medicine uskraćena pretraga i zabranjen ulaz u odjel radiologije.

-Jučer sam trebala slikati pluća u Velikoj Gorici. Prehladila sam se. Nemam koronu. Doktorica i sestra su se zaključale unutra i nikog od nas koji smo čekali nisu pustili. Pitale su me preko prozora što trebam i onda mi kažu da možda imam koronu pa me ne žele primiti odmah, mada je sve prazno, nego će me naručiti za tjedan dana pa ako nemam koronu da dođem- priča nam gospođa Sandra i dodaje kako je uz nju čekalo još pet vidno potresenih pacijenata.

-Čovjek ispred mene se skoro rasplakao jer je kako on kaže prošli tjedan žena umrla bez korone od upale pluća, a nisu je htjeli slikati. Bilo nas je pet bolesnih s uputnicama za slikanje pluća. Pokisli smo smrzli se, otkud im pravo zaključavati se i ne primiti ljude?! - uznemireno će naša sugovornica.

Kaže kako nema temperaturu niti drugih simptoma koronavirusa, a vjeruje i kako bi je njezin liječnik da je posumnjao na zarazu Covidom poslao na testiranje ili joj izdao hitnu uputnicu za snimanje pluća.

-Moj liječnik zna moju životnu situaciju kao i zdravstveno stanje i nije mi bez veze dao uputnicu da idem slikati pluća. Imam okus, njuh, nemam temperaturu, čak niti ne kašljem. Vjerojatno sam se prehladila, nemaju baš danas svi koronu. Inače bolujem od kroničnog bronhitisa pa me liječnik i zato poslao na rtg, jer htio je vidjeti kakva je slika mojih pluća trenutno-kazala nam je gospođa Sandra.

Razočarana u zdravstveni sustav smatra kako on u Velikoj Gorici ne funkcionira, barem ne za one koji imaju probleme slične njenima.

- Što ako netko ima problema s plućima? Njega na RTG ovdje kod nas ne primaju. One koji imaju hitnu uputnicu završili bi na Rebru ili oni s koronom u Dubravi, pa ne vidim smisao zašto uopće rade onda naši liječnici na RTG-u u Gorici? I što sa svima koji nemaju hitne uputnice? - pita se naša sugovornica.

Saznavši da su neki pacijenti ipak uspjeli redovno slikati pluća na goričkoj radiologiji gospođa Sandra vjeruje da je naišla na liječnicu koja joj je rekla da će je na pretragu naručiti za tjedan dana.

Gospođa Sandra u međuvremenu je zatražila hitnu uputnicu za snimanje pluća od svog liječnika, no neće, kaže, odustati dok ne dobije odgovore na pitanja zašto ovu pretragu nije mogla redovno obaviti u Velikoj Gorici.

Podijeli