Novosti Sport Događanja

Proračun za 2021. godinu: Za održavanje cesta rekordan iznos

08.12.2020. / Redakcija

Neposredno nakon rebalansa na Gradskom vijeću usljedilo je i vijećanje o Proračunu Grada Velike Gorice za 2021. godinu. U ovom dokumentu planiraju se prihodi i primici u iznosu od 550,8 milijuna kuna rashoda i izdaci u iznosu 551,4 milijuna kuna. Od nekih već najavljivanih projekata se odustalo, dok neki idu dalje.

Prijedlog Proračuna obrazložio je v.d. gradonačelnik Ervin Kolarec stavivši naglasak na prometnice za koje je predviđen do sada najveći iznos u gradskom proračunu.

-Ključne značajke Proračuna za 2021. godinu je osiguravanje funkcioniranja svih aspekata u gradu , ne možemo pobjeći od situacije u kojoj se nalazimo, a to je pandemija koja nas prati cijelu godinu i pitanje je koliko će još trajati. Za održavanje prometnica svi smo se složili da to održavanje nema alternativu i da je to ključni problem. Zato je u planu za 2021.godine izdvojen do sada najveći iznos za tu stavku-otpočeo je obrazloženje Proračuna za 2021. godinu v.d. gradonačelnik Ervin Kolarec.

Najveći udio u Proračunu za 2021. su planirana ulaganja iz programa Gradnje objekata, nabave uređaja i opreme komunalne infrastrukture. Između ostalog planira se nešto manje od 9 milijuna kuna za dovršetak gradskog groblja u Kušancu, 6,1 milijun kuna za vrtić u Selnici i zgradu stare općine, oko 11 milijuna kuna rezervirano je za EU projekt Muzejskog depoa i 750 tisuća kuna za Turističko-edukativni centar u Novom Čiču, zatim 1,6 milijuna kuna za nabavu udžbenika osnovnoškolcima, 3,4 milijuna kuna namijenjeno je za dječji vrtić u sklopu Društvenog doma Mala Buna, a 3,2 milijuna kuna u 2021. utrošit će se još na završetak energetske obnove Upravne zgrade na Šetalištu F.Lučića… Očekuje nas još puno veća subvencija ZET-u za prijevoz u sljedećoj godini i to u iznosu većem od 30 milijuna kuna, 16 milijuna kuna za godišnje održavanje javnih zelenih površina, radi unapređenja rada jedinica mjesne samouprave predviđeno je 2,5 milijuna kuna, itd.

- Od nekih projekata se odustalo, ali krucijalne stvari ostaju, prije svega ceste, to je prioritet. Ovaj Proračun za cilj ima očuvati financijsku stabilnost, stvarati preduvjete za rast zaposlenih, voditi brigu o socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati kvalitetu života svih stanovnika Grada, brinuti o zaštiti okoliša te podići razinu kvalitete javnih usluga-naglasio je Kolarec.

'Nemamo vjeru kao vi'

Predloženom proračunu za iduću godinu žustro se usprotivila oporba koja ga naposljetku nije podržala. U ime Kluba vijećnika SDP-a, Marijo Zdelar poručio je vladajućima da ne dijeli njihov optimizam već suprotno.

-Ispred sebe imam prijedlog proračuna za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu. Tu smo za 2020.  planirali prihodovati 533 milijuna, a ostvarili smo 461 milijun. S projekcijama u 2021. godini da ćemo prihodovati 473 milijuna. Što se to u ovoj godini dogodilo da mi imamo takve ambicije i toliko vjere da ćemo ostvariti za toliko veće prihode. Desila se korona, a desilo se smanjivanje plaća i rad od doma što će imati posljedicu na sve veći broj građana. Dogodilo se da su se smanjili prihodi jer su nam ugostitelji zatvoreni. Ja nemam tu vjeru koju imate vi- rekao je Zdelar.

Obraćajući se HDZ-u i koalicijskim partnerima, Zdelar je kazao da kada se već vole uspoređivati s ostalim gradovima, a nama je mjesto među najboljim gradovima, jedan od gradova s kojima bih volio da se uspoređujemo je Umag što se tiče socijalne osjetljivosti i pomoći umirovljenicima.

-Umag daje božićnice onima kojima imaju mirovinu do 1000 kuna božićnicu u visini 4000 kuna, onima kojima imaju mirovinu do 2000 kuna daje 3000 kuna božićnice, onima koji imaju do 3000 mirovine daje 2000 kuna, a onima koji imaju do 4000 kuna božićnicu od 1000 kuna. To je za mene socijalno osjetljiv grad. Uz dužno poštovanje vi izdvajate 900 tisuća kuna od 550 milijuna kuna za božićnice i uskrsnice za sve umirovljenike s područja grada. Vi mislite da je to socijalna osjetljivost. Tih 200 kuna božićnice nije za hvaliti se jer o tome pričamo već pet godina, a realno u tom vremenu su plaće svima nama otišle naviše. Klub SDP-a naravno neće podržati ovaj proračun jer jednostavno nije ostvariv- završio je Zdelar u ime Kluba.

Zatražen proračunski nadzor

U ime Kluba vijećnika MOST-a, Alan Šembera poručio je da je institucija Proračuna u Gradu Velikoj Gorici ovime totalno degradirana te da će prepustiti Ministarstvu financija da obavi proračunski nadzor koji je on sam zatražio.

-Ako mi imamo službenu procjenu Vlade i ministra financija da će BDP rasti 3,5 % sljedeće godine dajte mi recite tko to onda može reći da će rasti prihodi u Velikoj Gorici za 12%, a prihodi od poreza rasti za 15 %. Otkud vam to? I to još baziramo na „fejkanim“ podacima za rebalans. Slučajno sam bio na sastanku s gradonačelnikom Svete Nedelje, Dariom Zurovcem. Među drugim temama razgovarali smo i o proračunu. Kaže gradonačelnik Svete Nedelje koja ima skoro najmodernije poduzetništvo i malo gospodarstvo u Hrvatskoj i koji su dom jednog Mate Rimca kaže mi sa proračunom za 2021. godinu idemo dolje. Zar ima netko tko ide gore s proračunom? Ovaj proračun je totalno sumanut. Sljedeće godine opet imamo COVID i nitko ne zna koliko će potrajati i može biti tu cijelu iduću turističku sezonu. A onda hajdemo se nadati da je 2022. prva normalna godina. E sad, mi planiramo za 2021. godinu prihode poslovanja od 509 milijuna kuna, a u 2022. godini 487 milijuna kuna. A onda kada uzmemo zalet nakon covida u 2023. godini planiramo 466 milijuna kuna. Ja se tu zaista ne mogu snaći koji je to film i tko slaže ovaj proračun i čime se rukovodi da dolazi s ovakvim brojkama- rekao je Šembera dodavši da naravno da proračun neće podržati.

U obranu proračuna u ime Kluba vijećnika HDZ-a stao je Darko Bekić koji je naglasio da ovaj proračun možemo gledati s malo više optimizma nego 2020. godinu. Svi globalni pokazatelji, rekao je Bekić, govore o oporavku u 2021. godini pa tako i naš proračun ide u tom smjeru.

-Poseban naglasak u ovom proračunu biti će na našim cestama, obnovi, održavanju i gradnji novih cesta. One jesu bile problem svih ovih godina, toga smo bili svjesni i nitko nije bježao od tog problema, ali jednostavno Gorica održava veliki broj kilometara cesta, pa se uvijek traži balans koja će se cesta obnavljati, nešto u centru grada, a nešto u mjesnim odborima. Tu su rekordni iznosi koji se planiraju. Ne smijemo zaboraviti projekte koji prate cestogradnju, a nisu dio proračuna kao što su Aglomeracija. Na početku proljeća očekuje se  da će sve one ceste koje su razrovane radi postavljanja cijevi kao što su u Kobiliću, Lukavcu, Starom Čiču itd. dobit će novi asfalt. Kada se sve ovo zbroji to će ići iz proračuna i iz Aglomeracije i tu se radi stvarno o zavidnim kilometrima novih cesta- rekao je Bekić.

Naravno, život u našem gradu nisu samo ceste već i drugi segmenti, a toga je svjestan i Bekić koji je poručio da će se za predškolski odgoj, školstvo i sport izdvojiti 230 milijuna kuna odnosno gotovo polovica proračuna. Istaknuo je da su vrtići u izvrsnom stanju, i infrastrukturno i kadrovski, te je podsjetio da su energetski obnovljene dvije osnovne škole od kojih je jedna najveća u Hrvatskoj.

Kultura unatoč krizi među prioritetima

Bekić je također kazao da su značajna sredstva izdvojena za sport koji je najbolji promotor grada, ali i za kulturu koja nekako prva nastrada u kriznim vremenima.

-Što reći nego da pogotovo prvoligaški sport ispisuje svoje zvjezdane trenutke i stvarno možemo biti ponosni na njih. Znamo da je sport najveći promicatelj nekog grada i države tako da grad nastoji uvijek imati sluha za njih kroz projekte i financijska izdvajanja. Inače u kriznim vremenima kada se planira proračun kultura nekako prva nastrada, no u ovom prijedlogu proračuna kultura nije ostavljena na cjedilu. 8,3 milijuna kuna predviđeno je za novi muzejski depo tako da je i kultura dobila jedan kapitalan projekt koji je odgođen u prošloj godini- rekao je Bekić.

Druga velika stavka u ovom proračunu, kako je naglasio Bekić, jest socijalna komponenta.

- Kada gledate dvije stavke: rashodi za subvencije i naknade građanima i kućanstvima, na te dvije stavke odlazi skoro 50 milijuna kuna. Trideset milijuna kuna rezervirano je za subvencije u javnom prijevozu. To je grad inzistirao na tome. Svi to trebamo podržati da cijena karte bude zadnja crta obrane koja se bavi. Oporba je više puta navela da ZET koristi 20 tisuća naših sugrađana i ovo je jedna od pravih socijalnih mjera da vi za ukupno 8 kuna možete doći do Zagreba. Zato je neophodna ta subvencija- rekao je Bekić dodavši da u naknade građanima i kućanstvima ide i oko 15 milijuna kuna za pomoći za novorođenčadi, umirovljenicima kroz božićnice i uskrsnice, pomoć hrvatskim braniteljima, stipendije našim učenicima itd., pa da stoga proračun ima veliku socijalnu komponentu.

Spomenuo je i nekoliko kapitalnih projekata koji će se realizirati poput izgradnje reciklažnog dvorišta, poduzetničkog inkubatora koji kreće s 4,4 milijuna kuna, energetske obnova zgrade u Šetalištu Franje Lučića 3,2 milijuna kuna te konačnom završetku radova na groblju Kušanec, a o kojima je govorio v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec.

-Bitne su dvije stvari: da proračun bude uravnotežen. Znači uprihodit će se 550, a rashodi će biti 551 milijun kuna. Bitno je i to da svi segmenti našeg grada i sve skupine našeg društva budu jednako zastupljeni u proračunu i da se nitko ne osjeti izostavljenim i to se po mome mišljenju i dogodilo- završio je Bekić.

Prijedlog Proračuna nekome kao "Beskrajan dan", nekome "U zdrav mozak"

Nakon istupanja po klubovima, vijećnici su nastavili pojedinačnu raspravu. Između ostalog vijećnik Jakovljević Bekiću je odgovorio kako je papir pomiješao s prošlom temom za raspravu jer je pola vremena govorio o uspjesima HDZ-ove vlasti u gradu umjesto o proračunu za 2021. godinu, a usljedili su i komentari koga na što podsjeća Prijedlog Proračuna.

- Meni ovo izgleda kao kada naši mjesni odbor i gradske četvrti pišu želje za sljedeću godinu. U nadi da će se to i ostvariti sljedeće godine... a vjerojatno i hoće, ipak je to predizborna godina - rekla je vijećnica SDP-a Katarina Šeravić Lovrak.

-Mene ovo sve podsjeća na onu seriju "U zdrav mozak", da smo o rebalansu raspravljali prije tri mjeseca, a sad o proračunu možda bi on i imao nekog smisla, iako nema nikakvog smisla. Skidali smo 70-ak milijuna kuna na rebalansu, a sad predlažemo 20-ak milijuna kuna veći proračun. Čekaju nas teške i izazovne godine, ne zna se kakva će biti situacija s COVID-om, a sva smanjenja ste podvukli pod COVID, ovo je ništa nego predizborno natrpavanje jer za par mjeseci kreću novi izbori-rekao je vijećnik Josipović (GLAS) poručivši gradskoj vlasti da se treba "spustiti na zemlju i zasukati rukave". Iskoristio je kasnije priliku Josipović da kaže kako će dug Grada Velike Gorice od kreditnih zaduženja krajem 2021. godine iznositi 95 milijuna kuna.

-Ako uzmemo otplatu kredita tijekom 2021. godine što iznosi 28 milijuna kuna zajmova, Grad Velika Gorica u ovom trenutku zadužena je oko 123 milijuna kuna- rekao je Josipović.


Slično je komentirao i Jakovljević kojeg rasprava o Prijedlogu Proračuna podsjeća na film "Beskrajni dan" te je upitao vijećnike iz vladajuće koalicije jesu li uopće pročitali amandmane koje predlaže oporba dodavši kako ih sigurno nisu ni pogledali. Na to je vijećnik Zdelar (SDP) dodao kako se nada da neće svi amandmani biti odbačeni i pozvao vladajuće da razmisle o tome,

-Pozivam vas da razmislite o Jelačićevoj ulici, to nije mala uličica, jako puno ljudi čeka, neću objašnjenje "stvar zemlje, stvar vlasništva", to već slušam 12 godina. Jednostavno, ljudi tamo čekaju autobus po blatu, snijegu i kiši bez nadstrešnice-kazao je Zdelar o ulici koje nema u proračunu za 2021. godinu, kao ni igrališta u Podbrežnici na što je upozorio MOST-ov Damir Slojšek.

Ništa od igrališta u Podbrežnici?

-Dječje igralište u Podbrežnici, od 1979. do danas, sve vlasti u prošlom sistemu i današnjem, od gradonačelnika Šukera do gradonačelnika Barišića, do v.d. gradonačelnika Kolarca, obećali su, ali to nije učinjeno. Pričamo da smo grad mladih, grad sporta, a djeca igraju košarku i nogomet ispod koša, na cesti, gdje se potpisivala peticija da ostane zatvorena ulica da mogu igrati. Podsjećam zamjenika Ačkara da je u jednom intervjuu za lokalne medije odgovorio na upit hoće li prihvatiti koji amandmane oporbe, rekao da "Da, naravno, zašto ne, ako je kvalitetan i dobro napisan.", sad ćemo vidjeti kuda je to došlo-poručio je Slojšek.

-Svjesni smo da je nemoguće ostvariti ovakav proračun, planirate investicije koje nisu od životne važnosti, dapače neke su opet nadstandardi dok građani „imaju ulice“. Piše da je uravnotežen proračun, a manjak preko 180 milijuna kuna, kako reći da je uravnotežen, koji iznos treba biti da nije u ravnoteži-pitao se SDP-ov Šimunić upitavši gradsku vlast i kontrolira li tko potrošnju novca u mjesnim odborima i gradskim četvrtima s obzirom na to da od prošle godine dobivaju sredstva o kojima samostalno odlučuju u što će uložiti u svom naselju.

U pojedinačnoj raspravi vijećnik Marijo Zdelar (SDP) upitao je i koji je razlog da nakon 10 godina objašnjavanja da je biciklistička staza do Čiča krasan i razvojan projekt koji će spojiti veliki broj ljudi i koji će se moći koristiti u rekreativne svrhe, da je on sad jednostavno ispao iz proračuna. -Zašto ste nam 10 godina pričali da radite i da pokušavate?- upitao je Zdelar.

 Šembera je u pojedinačnoj raspravi dodao da je dao amandman u proračun vezan za transparentnost.

-Cijeli sustav što ga je Sveta Nedjelja uvela i platila, ali zaista kompletan sustav od popisa računa, od geolokacija do praćenja kontrole zraka koja je koštala puno, to sve skupa iznosi oko 400-500 tisuća kuna, ali je onda to zaista transparentan proračun iz kojega građani mogu vidjeti svaki račun koji izađe. To je transparentnost u modernoj Europi- poručio je Šembera.

Pročelnica vijećnicima: Za kvalitetnu raspravu o Proračunu treba vam edukacija

Na proračun za 2021. godinu oporba je podnijela 15 amandmana, svi su odbijeni. Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Žaneta Štefančić, oni su u suštini prolazni, no nisu pisani u skladu s odredbama Zakona o proračunu.

-Nažalost, ovi amandmani ne mogu se prihvatiti i ne mogu postati sastavni dio proračuna. Zašto? Zato što nisu u skladu s odredbama Zakona o proračunu. Moram napomenuti da je meni uvažena vijećnica Karmen Rak (MOST) poslala e-mail i zamolila me, pošto prošle godine kad se radio amandman isto nije bio sukladan Zakonu. Ako se sjećate mi smo tada taj amandman prihvatili iako u formi nije bio dobar i onda smo ga morali prilagođavati formi da bi on bio provediv. Ja sam gospođi Karmen Rak, uvaženoj vijećnici, poslala upute i primjer kako ispravno pisati amandman i taj sam joj amandman čak ja osobno ručno izradila tako da ne bude dvojbe oko toga kako nešto treba izgledati. Međutim na taj jedan amandman došlo je još devet, i kada sam ja to vidjela rekla sam da nisu u skladu sa Zakonom jer određene stvari nisu ispoštovane. Što se tiče suštine i prijedloga tih amandmana oni svakako po meni mogu biti u planu bilo koga tko će biti na vlasti i uvrstiti se, ali tehnički ne mogu- rekla je pročelnica Štefančić.

Zahvalila je pritom vijećniku Šemberi što je pozvao proračunski nadzor kazavši da će je radovati kada dođe "ekipa iz Ministarstva financija".

-Morate znati gospodo da sam ja kao pročelnica već prije naglašavala i predlagala da bi vijećnici imali dobre rasprave i da bi znali komentirati proračun, da bi se trebala održati jedna edukacija. Ja sam dobila odgovor da nitko od vijećnika nije zainteresiran. Proračun je transparentan do kraja. Transparentnost proračuna nije ono o čemu vi pričate. Ja se ispričavam ako je ovo osobne prirode, ali to je u najboljoj namjeri. Srce me boli kada pozicija šuti na sve, ali ja ne mogu šutjeti kao struka, mene to užasno boli jer proračun je transparentan. Ja predlažem radi kvalitetne rasprave o proračunu i amandmanima da se održi edukacija jer se na razini Hrvatske održavaju u mnogim gradovima da bi vijećnici znali razgovarati. Srce me boli kada čujem da je sve samo loše i loše, ali u ovome gradu se zaista radi- završila je pročelnica Štefančić.

Podijeli