Novosti Sport Događanja

Vraćaju se propusnice, za putovanje između Gorice i Zagreba poseban model

18.12.2020. / Petar Brnada

Nacionalni stožer civilne zaštite danas u 11 sati i službeno bi trebao potvrditi odluku o uvođenju propusnica. Tako bi od 23. prosinca 2020., pa sve do 8. siječnja 2021. godine, putovanja između županija ponovno bila ograničena, odnosno bit će moguća samo uz propusnice.

Kako je najavljeno, za razliku od proljetnih propusnica, odnosno onih koje su na snazi bile od 23. ožujka do 11. svibnja, ovog puta propusnice se neće tako olako izdavati, pa dopuštenje za kretanje među županijama neće moći dobiti baš svatko tko ga zatraži. Naime, u prvome valu izdano je čak 2,2 milijuna propusnica, odnosno propusnicu je dobio svatko tko ju je zatražio, pa su sada pripremljeni stroži uvjeti.

Uvođenjem propusnica ponovno se razdvajaju županije između kojih će moći putovati samo ljudi koji nikako ne mogu svoj posao obavljati od kuće, a prolazak će, naravno, biti omogućen svim djelatnicima žurnih službi ili bolesnicima koji trebaju skrb.

Za razliku od prošlog puta, sjajna je vijest da se Grad Zagreb i Zagrebačka županija neće odvajati, pa ćete tako iz Velike Gorice moći nesmetano prijeći na zagrebačko područje.

Za izdavanje propusnica bit će zaduženi Županijski stožeri, a postupak će ići preko sustava e-građanin. Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć.

Ministar Davor Božinović na press konferenciji je kazao da bismo oko 8. siječnja mogli vidjeti rezultate našeg ponašanja oko Božića.

-Intencija je te postoji dogovor s udrugom poslodavaca i gospodarskom i obrtničkom komorom i poslodavcima da omoguće korištenje godišnjih odmora u naredna dva tjedna. Oni podržavaju taj pristup. Bitno bi se trebala smanjiti radna aktivnost što nam je i cilj. Ovo je realno doba godine kada radna aktivnost nije na nekom vrhuncu. Naravno da ima izuzetaka i zbog toga i je ta odredba da Županijski stožer i Ravnateljstvo civilne zaštite izdaju propusnice. Radi se o dva tjedna za koja već danima apeliramo na građane i poslodavce da se suzdrže putovanja i okupljanja- rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li poslodavci morati dokazivati da njihovi zaposlenici ne mogu raditi od kuće, Božinović je dao odgovor da će poslodavci to tražiti od Stožera civilne zaštite.

Što se tiče čekanja na izdavanje propusnice, Božinović je kazao da će se činiti sve da je građani koji za to imaju potrebu dobiju u najkraćem mogućem roku.

-Postoje praksa i iskustvo od ranije. S obzirom da će ovo biti sve skupa na snazi samo dva tjedna znači da će biti imperativ da se izdaju najbrže moguće- kazao je Božinović.

Podijeli