Novosti Sport Događanja

Buševčanka Karmela rekonstruirala turopoljsku nošnju i osvojila prvu nagradu

22.12.2020. / Ivana Ćurić

Na reviji rekonstruiranih nošnji ''Obnavljamo baštinu'' u organizaciji KUC-a Travno i KUD-a Lovor Trnjani koja se ove godine održala u online izdanju, prvu nagradu osvojio je Ogranak seljačke sloge Buševec s turopoljskom nošnju koju je izradila gospođa Karmela Kos.

-Nagrada me ugodno iznenadila. Ljubav prema narodnim nošnjama krenula je još dok sam bila mala jer je moja baka uvijek nešto vezla i to me privlačilo, pa sam uz nju učila-otkrila nam je gospođa Karmela Kos koja se u Buševec doselila prije 22 godine. Otkrila nam je kako je njen otac Buševčanin koji se nakon ženidbe odselio, a ona se udajom vratila u ovo mjesto i počela plesati u Ogranku seljačke sloge Buševec.

-Uz ples, počela sam se brinuti o nošnjama uz tetu Baricu koja me poslije zadužila da preuzmem taj posao. Izvezla sam par nošnji, složila ih i tako je polako to krenulo. Danas u Ogranku brinem o narodnim nošnjama, u odboru sam, ali i plešem, to je ono što najviše volim-kaže gospođa Karmela.





Do sada je napravila četiri turopoljske nošnje, a u izradi je i peta. Samo za jednu potrebno je pola godine strpljivog i pažljivog rada.

-Kad završim sve poslove kod kuće,onda sjednem i radim nošnje dok se ne umorim, zapravo, dok me oči ne zabole. Vez na turopoljskoj nošnji dosta umara oči kad se radi, ide bod do boda i nema tu švercanja ako hoćete da lijepo izgleda, a to zahtjeva puno pažnje-otkriva nam naša sugovornica i nastavlja:

-Najdraže su mi upravo turopoljske nošnje za izradu jer su najzahtjevnije. Na primjer možete u dva-tri dana napraviti cijeli set zagorskih nošnji, za ovu treba puno više vremena, ali uvijek se stigne napraviti kad se to želi-ističe gospođa Karmela.



Nošnja koja je osvojila prvu nagradu na spomenutom natječaju izrađena je od domaćeg platna na tkalačkom stanu, ima podsuknju na dva kata, obojke i opanke na nogama, rubaču, oplećje i fertun s cvjetnim uzorcima, crveni pojas i mašnu te partu ili poculice, a uz sve id ei nakit, škude i koralji. Nošnju je u videu za natječaj predstavila Lucija Rožić, sve je poslikala, snimila i montirala Irena Rožić, a kako sve izgleda u videu, pogledajte OVDJE.

 

(foto:OSS Buševec)

Podijeli