Kuk: Epicentar u Pokupskom, mogući naknadni potresi

28.12.2020.

07:58

Autor: V.K./Hina

default error photo
Seizmolog Krešimir Kuk rekao je kako je epicentar jutrošnjeg potresa magnitude 5,0 prema Richteru bio u Pokupskom, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska.
Seizmolog Krešimir Kuk rekao je kako je epicentar jutrošnjeg potresa magnitude 5,0 prema Richteru bio u Pokupskom, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska.

➡️
[UŽIVO] Potres pogodio sjeverozapad Hrvatske
➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana
➡️ Trut: Zasad nema dojava građana o štetama u Zagrebu
➡️ U Petrinji popucale kuće, dolaze premijer i predsjednik

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje, potres je bio u 6 sati i 28 minuta, magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim računicama, ovaj je potres bio na dubini od 7-8 kilometara, ali još analiziramo sve podatke, rekao je Kuk za Hrvatski radio. S obzirom na jačinu potresa, mogući su naknadni potresi, ne treba ih isključiti, dodao je.

Kuk je istaknuo da se na užem području epicentra može očekivati šteta, ali za sada nema informacija o tome.

- S obzirom na jačinu ovaj potres može izazvati štete, rekao je.

Upozorio je kako treba paziti kod zgrada koje su pretrpjele oštećenja u Zagrebu u potresu u ožujku jer su mnogo opasnije i moguće su štete i na puno slabiju trešnju. Kuk je dodao kako građani reagiraju razumno i dobro. Važno je da se djeluje bez panike, rekao je.

Podsjetio je da je potres u Pokupskom bio i 1880. te da pojava potresa ondje ne iznenađuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!