Novosti Sport Događanja

Vlada osigurala milijun kuna pomoći za Veliku Goricu, Pokupskom i Kravarskom po 2,7 milijuna kuna

31.12.2020. / Maja Peranić

Vlada Republike Hrvatske osigurala je sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica štete od potresa na području Zagrebačke županije. Ukupno je osigurano 10 milijuna kuna od čega milijun kuna za Grad Veliku Goricu, a po 2,7 milijun kuna za Općine Kravarsko i Pokupsko.

Operativni sastanak na temu raspodjele sredstava i daljnjih koraka na terenu održali su ministar financija Zdravko Marić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, župan Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak i predstavnici gradova i općina s područja Zagrebačke županije koje su pretrpjele veće štete – Kravarskog, Pokupskog, Pisarovine, Zaprešića, Ivanić-Grada, Jastrebarskog i Velike Gorice.

-Sredstva su već uplaćena na račun županije i ona je krenula sa spuštanjem sredstava prema gradovima i općinama koje su pretrpjele najveće štete. Namjena sredstava za sanaciju, nabavu materijala, vraćanje u uporabni status, priprema elaborata za procjenu šteta. Ovo smo osigurali u okviru Državnog proračuna. Sve smo planirali usmjeriti prema Covidu,ali zbog ovog potresa morali smo preraspodijeliti za ovu namjenu-rekao je ministar Zdravko Marić.

Podsjetimo, Zagrebačka županija već je jučer uputila i svoja sredstva prema gradovima i općinama pogođenima potresom, po 1,5 milijuna kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko.



-Već jučer smo jedan dio sredstava razdijelili našim općinama i gradovima. Građevinski materijal je potreban za sanaciju. Zahvaljujem se Vladi na ovom promptnom djelovanju. Sredstva su nam na raspolaganju i svi radovi koja ona mogu pokriti krenut će dalje. Zahvaljujem se i svim službama na terenu. Svima koji pomažu oko obnove u našim općinama. Županijske ceste i uprava reagiraju i u tijeku su te sanacije-kazao je Kožić kazavši da u dogovoru sa svim službama se nada da će sanacija biti vrlo brzo obavljena.

Prvi je to val pomoći značajan za naše područje, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar ističe kako će se odmah krenuti u obnovu.

-To je prvi val pomoći s kojim ćemo mi odmah krenuti u obnovu. Naši statičari su na terenu i svi oni objekti koji se proglase ili su već na oko u neadekvatnom stanju za stanovanje pristupit ćemo odmah rješavanju tog problema-rekao je Ačkar.

Što se tiče prioriteta na velikogoričkom području istaknuo je Područnu škola u Dubrancu koja nije za upotrebu te je već naručen elaborat koji bi trebao pokazati može li se sanirati ili će je trebati srušiti. Također oštećeni su brojni objekti na području okolnih naselja, ali i krovišta i dimnjaci na kućama i zgradama u gradu, među njima i dimnjak na Muzeju Turopolja, istaknuo je Ačkar.

(foto: Zagrebačka županija)

Podijeli